Google lancerer nyt sprog: 'Dart' udviklet i Aarhus

9. september 2011 kl. 06:594
Et nyt sprog til webprogrammering ved navn Dart. Det er den store nyhed, Google har med til GOTO-konferencen i Aarhus til oktober.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Google er på vej til at lanceret et helt nyt programmeringssprog. Dart, som sproget er blevet døbt, vil blive officielt lanceret ved GOTO udviklerkonferencen i Aarhus den 10.-12. oktober.

Ind til videre er det småt med konkrete oplysninger om Dart, ud over en kort beskrivelse af, at det er et sprog beregnet til struktureret web-programmering.

At Dart lanceres på GOTO konferencen i Aarhus er næppe nogen tilfældighed, da den ene af de to hovedtalere, Lars Bak, har base på Googles udviklerkontor i Aarhus. Lars Bak er en af hovedophavsmændene til Googles V8 Javascript-motor, der ligger under motorhjelmen i Chrome-browseren, Og alene det faktum, at han er udset til at præsentere Dart på GOTO gør, at adskillige medier tilskriver ham fadderskabet for progammeringssproget.

Nyheden om Dart kommer en lille uges tid efter, at flere medier spekulerede i, hvad Google mon skulle med nyregistrerede domæner som ‘DartLanguage‘ ‘Dart-Lang‘ and ‘GoogleDart‘ i forskellige .com-, .net- og .org-varianter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lars Baks med-hovedtaler, Gilad Bracha, har en lang historik fra blandt andet SAP og Sun, og har blandt andet være med til at opfinde programmeringssproget Java.

Google har allerede et programmeringssprog på samvittigheden, nemlig Go, der er et eksperimentelt sprog med fokus på at kombinere den hurtige udviklingstid, man kender fra dynamiske sprog som Python, med ydelsen og sikkerheden fra oversatte sprog som C og C++.

Om Dart bygger videre på Go, eller om det er i en helt anden boldgade, vides ikke før til oktober. Man kan dog spekulere i, at både Lars Bak og Gilad Bracha begge tidligere har beskæftiget sig indgående med Smalltalk, der er et objektorienteret sprog fra 1970'erne - og ifølge Extremetech.com vil et fortolket, Smalltalk-lignede sprog passe ret godt til beskrivelsen af Dart som et sprog til struktureret web-programmering.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
9. september 2011 kl. 11:17

Bracha har for nylig været involveret i Newspeak, et smalltalk/self lignende sprog. Men der er ikke enormt meget aktivitet omkring Newspeak lige nu. Jeg venter spændt, en genfødsel af smalltalk skal være velkommen.

3
9. september 2011 kl. 12:50

Et Smalltalk lignende sprog kunne være ret interessant. Det er ret gammelt: Udviklingen af Smalltalk startede for 42 år siden - i 1969 - og dukkede op i 1972.

En af de ting jeg mener at kunne huske om Smalltalk er at ting som if-then-else konstruktionen, while, for-løkker og lignende bare er almindelige metoder i henholdsvis Boolean, True og False klasserne, hvor Boolean er forældre klasse for True og False.

En af de interessante ting ved et web programmeringssprog er at den kan dække hele paletten med et sprog, og at forskellige backends som kan have forskellige server-side sprog+database og client-sides som mål. Client side kunne for eksempel være:

  • En Android App, og
  • HTML(5)+CSS2/CSS3+Javascript

Det bliver interessant at høre noget mere om.

1
9. september 2011 kl. 11:01

[..] og sikkerheden fra oversatte sprog som C og C++.

Hvad er det for en sikkerhed man får fra sprog som C og C++? Det er ikke alle oversatte sprog der har et stærkt typetjek.