Google lancerer ny browser med dansk indslag

Fra i dag er en beta-version af Googles nye browser Chrome klar til download. Browseren er udviklet til bedst muligt at kunne køre webapplikationer ? især dem fra Google. Browserens Javascript-maskine er udviklet i Danmark.

En ny deltager er på vej i browserkrigen. Google tog i går it-verden med bukserne nede og lancerede en beta-udgave af deres egenudviklede browser Chrome. Det skal ligesom Googles søgemaskine være simpelt udenpå, men avanceret indeni.

Lanceringen tog i øvrigt også Google selv med bukserne nede, for præsentationen af browseren blev ved en fejl frigivet tidligere end planlagt, på en amerikansk helligdag.

Browseren er fra bunden udviklet med webapplikationer for øje, fortæller Google i en lille tegneserie om Chrome.

Efterhånden som browseren bliver brugt til avancerede webapplikationer, er det uacceptabelt, hvis den crasher og alle ens data forsvinder, så der er gjort meget for at sikre mod, at hele browseren fryser, lyder det i tegneserien. Chrome er bygget op, så den kører flere selvstændige processer i hvert sit faneblad, så et langsomt script eller en fejl i renderingen ikke får hele browseren til at gå i stå.

I første omgang har Google kun en windows-version klar, men mac- og linux-varianter vil komme snart. Browseren bliver lanceret som open source.

På trods af annonceringen på Googles officielle blog, var Chrome endnu ikke lagt ud til download kl. 16.15. Webadressen gears.google.com/chrome, som viste skærmbilleder fra browseren, henviser nu blot til Google.com.

Chrome bygger på renderingsmaskinen Webkit, som også ligger til grund for Apples browser Safari.

Den virtuelle Javascript-maskine har navnet V8 og er udviklet af Googles hold i Danmark, oplyser tegneserien.

I spidsen for Googles afdeling i Århus står Lars Bak, som er datalog fra Århus Universitet. Han har en lang karriere bag sig med fokus på virtuelle maskiner.

Han er en af stifterne af Mjølner Informatics, og i 1991 deltog han i udviklingen af sproget Self hos Sun Microsystems laboratorier. Her bidrog han med adskillige forbedringer til Selfs virtuelle maskine. I 1994 skiftede han til firmaet Longview Technologies hvor han udviklede højtydende virtuelle maskiner til Java og Smalltalk. Derefter blev han teknisk chef for holdet bag Suns JVM.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Jonas Iversen

....endelig en browser som lyder til at være/blive stabil og ikke fryser! Og det er genialt at der bruges flere processer.
Det kan jo passende indskydes, at hverken IE eller Firefox har haft fokus nok på dette område, da de netop lider under ustabilitet!

 • 0
 • 0
Jesper Lund Stocholm Blogger

Brian,

Og det er genialt at der bruges flere processer.
Det kan jo passende indskydes, at hverken IE eller Firefox har haft fokus nok på dette område, da de netop lider under ustabilitet!

Et andet sted på dette site står der

Googles trick med at køre hvert faneblad som sin egen proces har også været overvejet hos Mozilla, og det bliver også brugt i Internet Explorer 8, der er nået til beta2-stadiet.

»Vi har selv valgt ikke at gøre det, for det bruger mere hukommelse, og vi udvikler også browseren til mobilbrug,« forklarer Christian Sejersen.

http://www.version2.dk/artikel/8329

Så "genialt" er måske ikke det rigtige ord og i Forefox's tilfælde er der tale om et bevidst fravalg af den mulighed.

 • 0
 • 0
Sune Riedel

Så "genialt" er måske ikke det rigtige ord og i Forefox's tilfælde er der tale om et bevidst fravalg af den mulighed.

...og Google har bevidst valgt det til - tiden vil vise om det er genialt eller ej - læs fra side 5 om deres beslutning:
http://www.google.com/googlebooks/chrome/#

Jeg ser personligt frem til, at der ikke er nogen side der i sig elv kan få hele min browser med flere vinduer og endnu flere tabs til at gå i selvsving - også selvom det initielt kræver lidt mere hukommelse.

 • 0
 • 0
Mads ss

Jeps jeg ser også frem til at det hele bare køre. Jeg har ikke forstået folk der brokker sig over ram forbrug med de rampriser vi har i dag. (Især folk der brokker sig over Vista's ramforbrug)

 • 0
 • 0
Jesper Stein Sandal

I min test af IE8 så det ud til, at modellen fungerede tilat give bedre stabilitet. Så snart jeg får fingre i betaversionen af Chrome, vil jeg teste den - og inkludere nogle målinger af hukommelsesforbrug for IE8, FF3 og Chrome til sammenligning.

Jesper
Version2.dk

 • 0
 • 0
Simon Nielsen

I EULA står der flg.

11.1 Du beholder alle ophavsrettigheder og andre rettigheder, du allerede har til det indhold, du indgiver, sender eller viser på eller gennem Tjenesterne. Ved at indgive, sende eller vise indhold giver du på ubestemt tid Google uigenkaldelig, global, gratis og ikke-eksklusiv licens til at reproducere, tilpasse, modificere, oversætte, udgive, foretage offentlig udførelse, offentliggøre og distribuere ethvert Indhold, som du indgiver, sender eller viser på eller gennem Tjenesterne. Formålet med licensen er alene at sætte Google i stand til at vise, distribuere og promovere Tjenesterne og kan tilbagekaldes for visse Tjenester, jf. de Yderligere Vilkår for disse Tjenester.

Med andre ord har Google ret til at offentliggøre alt du foretager dig via Google Chrome inkl. passwords og andet. Jeg tror ikke det er meningen at de vil have ret til det men det er dog hvad de krav der pt. er giver dem ret til at gøre.

Hvis det er noget der kommer fokus på er det helt sikkert at browseren er død før den har set dagens lys

Bortset fra det virker det som en ganske god Browser der også er hurtig til at vise siderne.

 • 0
 • 0
Ib Seratski

Af en Beta version , virker den som et reelt alternativ til de browser der findes på markedet.
Har efter at test surfet en times tid endnu ikke stødt på alvorlige problem med nogen sider.
Dog mangler der en bedre håndtering/administration af plugins

En fejl er jeg dog stødt på ifølge deres online hjælp er der understøttelse af java , men det er endnu ikke lykkes mig at få java til at virke i den.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere