Google lancerer Chrome OS til efteråret

3. juni 2010 kl. 10:1910
Det nye, browserbaserede styresystem Chrome OS fra Google vil blive lanceret sent på efteråret. Både x86- og ARM-platformen får en version.
Artiklen er ældre end 30 dage

Når bladene begynder at falde af træerne, vil det være tid til lanceringen af et nyt styresystem, der vender op og ned på den traditionelle desktop-oplevelse.

Googles Chrome OS kommer på markedet sent på efteråret, lovede firmaet på konferencen Computex, ifølge it-mediet Heise Online. Det sker først og fremmest som præ-installeret styresystem på netbooks, hvor samspillet mellem hardware og styresystem er gennemtestet.

I første omgang bliver Chrome OS lanceret til x86-platformen, som alle traditionelle desktop-pc'er bruger, men kort efter vil der også komme en variant til ARM-processorer, der bruges i for eksempel telefoner og kan klare sig med et lavere strømforbrug.

Chrome OS adskiller sig fra Windows, Linux og Mac OS ved kun at køre en browser, en fotofremviser og en medieafspiller lokalt på maskinen. Alle andre applikationer skal køres direkte fra nettet via browseren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ved præsentationen bemærkede Googles produktchef Sundar Pichai, at Chrome OS dermed vil være et ud af ganske få nye styresystemer, hvor der ved lancering i forvejen findes millioner af applikationer, klar til brug.

Et af de problemer, Google har stået over for med Chrome OS, er drivere til printere. Løsningen bliver Google Cloud Print, hvor alle printjobs først sendes op i skyen, og så printes via en anden computer med et mere traditionelt styresystem og alle nødvendige printer-drivere installeret. Med tiden er Googles håb, at nye printere vil have indbygget netforbindelse og være koblet til Googles net-baserede print-løsning.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
3. juni 2010 kl. 10:48

Chrome OS adskiller sig fra Windows, Linux og Mac OS ved kun at køre en browser, en fotofremviser og en medieafspiller lokalt på maskinen. Alle andre applikationer skal køres direkte fra nettet via browseren.

Hvorfor kan fotofremviser og medieafspiller ikke køres i browseren, hvis blot de rigtige codecs er tilgængelige? Og dem kan Google vel sørge for er tilgængelige på forhånd fra deres servere (eller bliver det noget rod med patenter osv?).

Og deres print funktion - hmm nej, tror mange mener det er for bøvlet og nogle vil nok være for paranoide til at overlade alle deres dokumenter til Google kan indeksere dem, når de printes.

Og hvem vil også have en mange xxx MB pdf op omkring Google før den printes? Nå, den debat med printer har vist været oppe før.

2
3. juni 2010 kl. 12:26

Ellers tak...

Det vil jeg ikke bryde mig om, det skal helst ske direkte fra computeren til printeren...

7
3. juni 2010 kl. 14:08

Det vil jeg ikke bryde mig om, det skal helst ske direkte fra computeren til printeren...

Hvorfor? Hvis du allerede bruger Google Docs eller lignende service fra Google Chrome OS, ligger alle dine data alligevel på andres systemer. Cloud printere skal jo ikke erstatte de nuværende printere, men opfylde et behov der kan opstå når man bruger et Chrome OS-lignende system.