Google lancerer Android Lollipop til din smartphone

16. oktober 2014 kl. 08:5114
Google lancerer Android Lollipop til din smartphone
Illustration: Android.com.
Den seneste udgave af Android (5.0) fokuserer på at være opdateret over samtlige af dine enheder. Og at kunne slås ihjel.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det nye Android 5.0 styresystem til Android-telefoner, -ure og -phablets og -tablets rammer nu gaden og tager konsekvensen af den seneste debat og lovgivning om kill-switch - at telefonen fra afstand kan slås ihjel og formateres.

Det bliver nu muligt, som det har været med nogle Android-telefoner det sidste år, at formatere sin enhed med Android tilbage til fabrikstilstand, hvis den skulle blive stjålet. Det skriver Verge.com.

Ifølge The Verge er det blandt andet lovgivningen i Californien, der foreskriver, at smartphones fra næste år skal have et kill-switch, der gør det muligt at slå telefonen ihjel, hvis den bliver stjålet. Det skal blandt andet forhindre voldelige gaderøverier, fordi tyvene har langt sværere ved at bruge eller sælge telefonen bagefter.

I praksis er kill-switchen todelt på Android 5.0, skriver The Verge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Siden sidste år har man kunnet låse sin telefon på afstand, hvis den eksempelvis blev væk eller stjålet. Nu kan man så indstille telefonen til at bede om kodeord, før den fra låst tilstand kan formateres tilbage til fabriksindstillinger. Skulle man få sin telefon igen i den ene eller anden situation, vil man så kunne låse telefonen op og få sine data tilbage.

Det kunne altså tyde på, at telefonen har, hvad The Verge kalder 'fuld kill-switch.'

Kill-switch, som Apple indførte på nogle deres telefoner tidligere på året, har allerede haft synlige konsekvenser.

Derudover har Android som varslet krypteret enheden, hvor brugeren selv får krypteringsnøglen. Kommentatorer mener på den måde, at Google sætter sig selv ude af stand til at give politi og efterretningstjenester adgang til telefonerne.

For Androids egen lækre præsentation, se deres hjemmeside.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
18. oktober 2014 kl. 15:09

Er det jeg savner mest ! Bliver godt (så vidt jeg kunne forstå) at bestemme om en given app må komme med notifikationer, men ville virkelig også gerne kunne hold tilbage på mange af de opskure tilladelser man skal give de forskellige apps for at kunne bruge dem. Samt det ville være en befrielse, hvis det kunne lade sig at gøre at slette preinstalleret apps man ikke gider have. Men men kan være det kommer senere :)

12
16. oktober 2014 kl. 23:08

Jeg havde en gang for mange herrens år siden en Ericsson telefon (men der var vist mange andre der også kunne det), hvor man havde en telefonkode - telefonen ville simpelthen ikke acceptere et nyt simkort før end man havde tastet telefonkoden.

Selvfølgelig er det nemmere at undgå på en ting der kan overrules vha en USB forbindelse, men det kunne vel stadig ligge meget systemtæt, så man kunne gøre hovedparten af de stjålne telefoner uanvendelige.

14
18. oktober 2014 kl. 18:03

Jeg havde en gang for mange herrens år siden en Ericsson telefon (men der var vist mange andre der også kunne det), hvor man havde en telefonkode - telefonen ville simpelthen ikke acceptere et nyt simkort før end man havde tastet telefonkoden.

Nu ved jeg ikke hvilken specifik Erricsson telefon du havde, men stort set alle telefonerne havde en failsafe recovery funktion som kunne aktiveres ved at enten holde en kombination af knapper nede, eller kortslutte visse ben i ladestikket med en modstand, samtidig med en knap blev holdt nede.

Tyve gjorde netop disse små fiksfakserier for at kunne videresælge mobiltelefoner. Egentlig ville jeg meget hellere at vi kunne remotewipe IMEI-nummeret, så telefonen ikke kan anvendes med noget SIM-kort overhovedet. I de fleste Android implementationer afhænger IMEI-nummeret af en dalvik-kompileret fil, som kan reverse-engineeres og ændres i en hex-editor, så IMEI-nummeret ændres.

Jeg har selv gjort dette i et par telefoner, hvor en update åbenbart smadrede den partition IMEI-informationen lå i.

Jeg har aldrig prøvet med en iPhone, men noget lignende må være gældende. Men for at komme tilbage til sagen, så er processen ret så tidskrævende, og selvom informationen kan deles mellem hackere, er det en væsentlig forbedring i forhold til i dag. Var filen ovenikøbet krypteret ville det bare højne sikkerheden.

11
16. oktober 2014 kl. 22:19

Min Motorola Moto G 16 GB, som jeg købte på amazon.co.uk (1: bemærk at det er 8 GB modellen) også får(2) en Android "Lollipop" 5.0 opdatering - glæder mig :).

Rart at tænke på at så billig (£125,61x1,125 = ca 1431 DKK med MOMS) en mobil også får den nyeste Android.

Google har også planer om at der fra Go version 1.4 begynder at komme support for Android apps. Kilde: Brad Fitzpatricks indlæg på dotGo konferencen i Paris: (3)

Links: (1)http://www.amazon.co.uk/Moto-8GB-SIM-Free-Smartphone-discontinued-Black/dp/B00ECBREK2

(2)http://www.androidcentral.com/motorola-confirms-android-50-lollipop-update-plans

(3)http://dotgo.sourcegraph.com/post/99652962343/brad-fitzpatrick-on-the-future-of-the-go-programming

10
16. oktober 2014 kl. 18:00

Får så i virkeligheden mulighed for at opdatere uden et tredjeparts image ?

Og bare fordi jeg er lidt små allergisk overfor ting der er antifaktuelle ville jeg gøre opmærksom på at Apples iPhones har haft remote wipe tilbage fra iOS 6 så iPhone 4 mindst... Og login krav på iTunes to unlock kom med iOS 7 så det virker på alle iPhones fra mindst iPhone 4S...

Lidt tidligere end "tidligere på året" og lidt flere end "nogle" derudover fik alle iPhones der kan køre iOS 8 (så iPhone 4S og efterfølgende) den samme funktionalitet mht at software producenten ikke har mulighed for at låse telefonen op...

Skal man ha slikkepinden for at det virker og virker det med tredjeparts images ?

8
16. oktober 2014 kl. 15:04

Har meldt ud at M7 & M8 får den indenfor 3 mdr, ikke så ringe endda

7
16. oktober 2014 kl. 14:44

Samsung S4. Og det ville være perfekt hvis den kom til den originale HTC Desire

6
16. oktober 2014 kl. 11:37

glæder mig til den kommer på min Nexus 5, har læst noget om, at det skulle forbedre batteriet, hvilket vil være godt da den bruger en del, overvejet at anskaffe mig Nexus 6

3
16. oktober 2014 kl. 11:06

"... opdateret over samtlige af dine enheder" ?

4
16. oktober 2014 kl. 11:09

Det betyder øget kompatibilitet for synkronisering over dine enheder. Producenter, som ikke kører ren Android, vil stadig skulle lave deres tilpasning af Lollipop, før det kan sendes ud til kunderne...

Men sidder og jubler over, at jeg valgte en Nexus 5 - Fast update :D

5
16. oktober 2014 kl. 11:28

Ah tak. Altså på dansk: "Den seneste udgave af Android (5.0) fokuserer på at synkronisere enheder med hinanden." Det var ikke for at fluekne__e, jeg forstod bare ikke teksten under overskrift.

1
16. oktober 2014 kl. 09:39

Håber at jeg får Lollipop til min LG G3 Det virker som en mærkbar forbedring :-)

2
16. oktober 2014 kl. 09:42

ligeså her, og håber ikke jeg, som forventet, skal vente et halv år :/