Google: Lad os levere dit websted med ekspresfart

Google vil sætte farten op på internettet ved at tilbyde at fungere som mellemmand og levere en optimeret udgave af dit websted.

Ved at kompilere Javascript-kode på forhånd og komprimere dataen mener Google, at mange websteder kan leveres ud til brugerne mellem 25 og 60 procent hurtigere. Selskabet er nu på vej med dets eget netværk til at levere websteder på vegne af andre.

Teknologien i Googles nye Page Speed Service bygger på den Page Speed-browserudvidelse, som Google introducerede for to år siden.

Målet er at mindske ventetiden for brugerne, når de skal indlæse tunge sider. Googles tjeneste er dog ikke blot en ren cache-funktion, hvor siderne er renderet på forhånd og ligger på hurtige servere, og det er heller ikke blot et distribueret netværk til aflastning af webserverne som Akamai.

Google tilbyder i første omgang tjenesten gratis til en begrænset mængde websteder, men alle kan lave en prøvekørsel, hvor Google måler, hvor meget hurtigere man vil kunne gøre sit websted.

En test af Version2.dk var dog ikke opmuntrende for Googles Page Speed Service, da det faktisk ville tage 0,4 sekunder længere at indlæse Version2.dk via Googles tjeneste end at få den leveret fra Version2's webserver. Version2's webserver anvender dog i forvejen caching i form af blandt andet Varnish, og Googles tjeneste er formentlig henvendt til websteder, der ikke har mulighed for selv at optimere en cache.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Peter Müller

Der er ingen tvivl om at en webudvikler med tilstrækkelig viden kan udkonkurrere dette værktøj i forhold til optimeringer. Men det ser bestemt interessant ud for en masse folk som ikke har mulighed for at hyre folk med den nødvendige ekspertice.

Der vil dog nok ikke gå lang tid før optimeringsværktøjer som fungerer efter lignende principper vil være tilgængelige som open source, hvorefter det kun er CDN'et som vil være af reel betydning for brugeren som vil optimere sin sidevisningshastighed.

  • 0
  • 0
#4 Jesper Lund

For at bruge denne service skal DNS pege på Google servere, og dermed bliver folks HTTP requests sendt til Google, og ikke til det website som folk ønsker at tilgå. Lidt ligesom Feedburner til RSS feeds (hvor Google også gør sig til man-in-the-middle og opsamler en masse information om folks interesser).

Hvis tilpas mange websites kaster sig over denne service, i stil med Google Analytics, vil Google have mulighed for at opsamle en masse information om folks interesser og læsevaner. Eller sagt med andre ord: udover en eventuel direkte betaling til Google for at bruge denne service (efter beta-test perioden), betales der med det sædvanlige "salg" af andres personlige informationer -- som vi kender det alt for godt fra andre Google services f.eks. Google Analytics. Nå ja, det står der selvfølgelig ikke noget om i Google's "don't be evil" reklame for den nye fine service.

Set fra Google's synspunkt er dette bestemt meget smart. Google Analytics kan blokeres, så der ikke bliver sladret til Google hver gang jeg besøger et website, men hvis Google reelt hoster websiden, er en blokering af datalækagen til Google nærmest umuligt, eller i hvert fald væsentligt mere besværlig (jeg skal tilgå siden gennem en anonymiserende proxy).

Spørgsmålet er om et website i Danmark kan bruge denne service uden at komme i konflikt med persondataloven og cookie bekendtgørelsen? Der videregives information til Google i stil med Google Analytics, men modsat GA kan man ikke indhente et samtykke til dette uden at involvere Google da hosting sker hos Google! (ved GA kan man, hvis der ellers er vilje til det, vente med at sætte GA cookies og eksekvere GA javascript til brugeren har givet et samtykke).

  • 3
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere