Google køber Motorolas mobil-division

15. august 2011 kl. 13:4757
Google køber Motorolas mobil-division
Illustration: Engadget.com.
For 12,5 milliarder dollars køber Google nu Motorola Mobility. Dermed får Google fingrene i en stor bunke patenter, der kan bruges i kampen mod Apple og Microsoft.
Artiklen er ældre end 30 dage

Google vil nu til at fremstille mobiltelefoner selv.

Firmaet, der står bag det nu meget udbredte Android-styresystem, har netop offentliggjort, at man køber Motorolas forretning for mobiltelefoner, Motorola Mobility.

Det skriver Google i et blogindlæg.

Prisen er 12,5 milliarder dollars, omkring 65 milliarder kroner. Det er 61 procent mere end aktieprisen før opkøbet, skriver Business Insider

Artiklen fortsætter efter annoncen

Målet med opkøbet er at sætte ekstra turbo på Android-økosystemet, skriver Google. Motorola har helt fra starten været en af de faste støtter bag Android og Open Handset Alliance, et konsortium, som formelt står bag Android.

En anden fordel for Google og Android er også, at Google nu får fingrene i en lang række patenter, som kan bruges til at beskytte Android-enheder mod de mange patentslagsmål, som Apple og Microsoft har indledt mod producenter af Android-telefoner og -tavler.

Motorolas mobiltelefonforretning har en 80 år lang og glorværdig historie inden for radiokommunikation. Tilbage i slutningen af 1980'erne stod Motorola bag de første mobiltelefoner i en handy størrelse, MicroTAC, efter opkøbet af danske Storno, som havde en af verdens førende udviklingsafdelinger dengang. Siden har Motorola haft flere store succeser, for eksempel den sammenklappelige Razr-telefon, der var et stort hit i årene 2004-2006, men indimellem succeserne var der ganske tørre perioder.

Først med Android-telefoner som Motorola Droid fik firmaet igen luft under vingerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Motorola har i øvrigt også haft et samarbejde med Apple med iTunes-telefonen Rokr i 2005.

Motorola splittede firmaet op i to divisioner i januar i år: Motorola Mobility, som omfatter mobiltelefoner og tv-bokse, og Motorola Solutions, som omfatter mobilinfrastruktur og teknologier som Tetra. Motorolas danske udviklingsafdeling, som arbejder med Tetra-teknologien, er således en del af Motorola Solutions.

På verdensplan har Motorola Mobility 19.000 medarbejdere og omsatte i 2010 for knap 60 milliarder kroner. Overskuddet var på 400 millioner kroner.

57 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
60
16. august 2011 kl. 09:13

Korrekt. Du skal dog tænke på, at hvis Motorolas patenter var så farlige, så havde hverken MS eller Apple vel turdet lægge sag an.

Så simpel er verden ikke. MS og Apple har jo sagsøgt Android leverandører på stribe. Hvis én af dem (fx Motorola) kunne forsvare sig med krydslicensering af et andet mystisk patent, ville dette blot øge presset mod de øvrige Open Handset Alliance medlemmer om at de også var nødt til at finde en licensaftale (meget ofte betaling).

Det var altså ret risikofrit for MS og Apple at udfordre Motorola med patenter, men farligt for Googles øvrige Android partnere.

Med Google som bestyrer af patenterne kan de bruges på en meget mere effektiv måde. Eksempelvis kunne jeg forestille mig at alle Open Handset Alliance medlemmerne kunne komme ind under samme beskyttende paraply, så det bliver meget sværere for patenthajerne at installere en stor snabel i deres pengekasser.

Det kunne også være at Google får lettere ved at få de øvrige OHA partnere til at "indse" at det er vigtigt at sørge for at den grundlæggende Android platform hurtigt kan opdateres, uden at kunderne bliver fastlåst i gamle udgaver.

62
16. august 2011 kl. 09:49

Hvis én af dem (fx Motorola) kunne forsvare sig med krydslicensering af et andet mystisk pat

Nu har Android leverandørene så ikke helt holdt sig tilbage for at sagsøge både Apple og Microsoft. Både Samsung, HTC og Motorola har sagsøgt Apple og/eller Microsoft for patentbrud. Det ville være rart om man nogengange kunne se lidt balanceret på tingene, i stedet for altid at være fokuseret på uskyldige Google (+ deres partnere), der bliver sagsøgt af onde MS, Apple & Oracle.

Der er en tendens i fora på version 2, til at Apple, MS & Oracle altid skal hænges ud som onde imperier, der kun er ude på at ødelægge alting for alt og alle.

Husk nu på at Google har udgivet Android under ASL, og det vil sige at hvis Google i Android har implementeret patenteret teknologi (forårsaget patentbrud), så har de samtidigt givet en patentlicens til alle dem der lyster at benytte Android eller lavet et afledt værk heraf. Det betyder at hvis Google f.eks. bryder et Apple patent, så kan MS lave en implementation af dette patent, ved at benytte Android source som base, og behøver ikke komme til Apple for at købe en licens (den har Google jo givet dem - iøvrigt uden at spørge Apple). Det kan patenthaveren selvfølgelig ikke have, da dette vil skade hans forretning betydeligt (eller også vil det ikke, afhængigt af hvor væsenligt patentet er). Når reglerne er som de er på området (jeg er ikke fortaler for hvordan det amerikanske og snart det europæiske patentsystem fungere), er man som patenthave nødt til at gribe ind overfor den slags IP tyveri. Samme situation vil iøvrigt gøre sig gældende hvis det var kode som man havde kopieret, og der var copyright på (det er vist en af tvisterne Google har med Oracle).

(Johnnie dette er ikke møntet på dig overhovedet, det var bare dit indlæg der var dråben :-)

65
16. august 2011 kl. 11:01

Nu har Android leverandørene så ikke helt holdt sig tilbage for at sagsøge både Apple og Microsoft. Både Samsung, HTC og Motorola har sagsøgt Apple og/eller Microsoft for patentbrud. Det ville være rart om man nogengange kunne se lidt balanceret på tingene, i stedet for altid at være fokuseret på uskyldige Google (+ deres partnere), der bliver sagsøgt af onde MS, Apple & Oracle.

Selvfølgelig er der flere end MS&Apple der bruger patenter som destruktive angrebsvåben, deriblandt ganske rigtigt også andre spillere på mobil hardware markedet.

Når David Drummond fra Google kom med et markant udfald mod det horrible misbrug af patent-konceptet, som software patenter har udviklet sig til, tolker jeg det i bakspejlet som en del af forhandlingerne med Motorola om den nu offentliggjorte handel. Google har med sine markeringer sørget for at hele verden holder grundigt øje med om de vil til at være lige så aggressive patenthajer som hvad de beskyder modspillerne for at være. Selvfølgelig har Google været helt bevidste om dette aspekt, og jeg kan ikke forestille mig andet end at de primært vil bruge patenterne defensivt.

Derudover snarere på en måde som minder om den tilbageholdende stil som IBM har holdt sig omkring deres enorme samling af patenter. Da IBM fornylig solgte en portion patenter til Google, gætter jeg på at forhandlingerne også har omfattet at IBM kunne være rolige ved at Google ikke er patenthaj in spe.

Hvis Google skulle udvikle sig til aggressiv patenthaj, vil jeg da bestemt forholde mig kritisk også hertil. Tror nogen at de gør det?

66
16. august 2011 kl. 11:57

Tror nogen at de gør det?

Nej jeg tror det personligt ikke. Jeg tror at alle dog kan finde på alt muligt under et hårdt nok pres, men rationelt tror jeg ikke Google gør det.

Spørgsmålet er så hvor meget merrit de patenter som Google nu ejer har til counter claims. Hvis det er de her grundlæggende patenter der er tale om, har de jo ingen. Så skal Google godt nok have licens penge, men dette vil jo så også gælde Googles egne samarbejdspartnere.

59
16. august 2011 kl. 09:10

Det der også er interessant er at Android er under ASL. Dvs. at som jeg læser det kan Google ikke sagsøge nogen for patentbrud med Android i hånden. Jo selvfølgelig når den kode som de sagsøger ikke er et afledt værk af Android, men det kan jo nemt klares for Apple og MS med den librale licens ASL er. Altså de kan reimplementere deres feature som et afledt værk af Android, og så er sagen vel afgjort?

Er der nogen der har nogen indsigt i præcist hvorledes dette forholder sig? Som jeg læser ASL (og ASL kilder), kan man som donor ikke gøre sine patentkrav gældende for kode udgivet under ASL.

56
16. august 2011 kl. 08:42

Bare fordi Motorola havde patenterne er der ingen der siger at Motorola var særlig forhippet på at blive uvenner med Microsoft eller Apple. Google kan godt have en helt anden vinkel på den del.

Hmm, Motorola anlagde da i hvert fald et patent søgsmål imod Apple sidste år: https://news.cnet.com/8301-13579_3-20018791-37.html

Generelt kan det siges at det her patentslagsmål, der nu er i gang, som alle leverandører af hardware og software er meget mystisk at få hoved og hale på. De sagsøge hinanden på kryds og tværs og kontrasagsøger mv. Det tidligste jeg lige kan finde, er at Nokia sagsøger Apple i 2009. Derefter går der blitzkrieg i den - det bliver sjovt at se hvad det hele ender med.

39
15. august 2011 kl. 20:56

Smart manøvre af Google. Nu kan det vel ikke vare lang tid før Microsoft køber Nokia.

48
15. august 2011 kl. 23:42

Smart manøvre af Google. Nu kan det vel ikke vare lang tid før Microsoft køber Nokia.

Det ser faktisk ud til at aktieanalytikerne er enige med dig. Nokia er steget 17,35% - man venter nok et saftigt bud fra Microsoft.

Lige så interessant er det at RIMM (dem med Blackberry) også er steget en del mere end de andre mobil-producenter (10,38%). Markedet ser åbenbart ikke RIMM som en selvstændig virksomhed indenfor en overskuelig fremtid, og venter at de også bliver opkøbt. Af HP måske...?

(Kursstigningerne har jeg fra Google Finance).

52
15. august 2011 kl. 23:50

Lige så interessant er det at RIMM (dem med Blackberry) også er steget en del mere end de andre mobil-producenter (10,38%). Markedet ser åbenbart ikke RIMM som en selvstændig virksomhed indenfor en overskuelig fremtid, og venter at de også bliver opkøbt. Af HP måske...?

RIM er overordenligt interessante, da de har usædvanligt godt fast i den nordamerikanske forretningssektor. Desuden har de en del ekstra på backend integrationen og i kryptering og sikkerhed på deres platform. Men jeg lærer aldrig at forstå deres devices overfor de touch smartphones vi nu har kendt i snart 4 år. De er gammeldags og trænger kraftigt til opdatering i mine øjne. Dog kender jeg rigtigt mange der er rigtigt glade for dem? Tænkt at de første RIM's var med 80386 processorer.

Desuden ejer RIM jo QNX (som bla Cisco IOS - den rigtige IOS - er baseret på).

53
16. august 2011 kl. 08:04

Eller sagt på en anden måde: Hvis MS køber Nokia, så håber jeg det har været planen fra starten, for ellers lugter det da først rigtigt af at Ballmer aber efter i stedet for selv at tænke.

Ingen tvivl om, at dette opkøb giver panderynker hos Ballmer. Nu havde man lige positioneret sig ret godt på mobilscenen (eller, i hvert fald BAG scenen), og så kommer Google bare og ændrer reglerne igen. Placeringen af Elop i Nokia efterfulgt af Nortel-patenterne var to skud i bøssen affyret med rimelig sans for timing. Spørgsmålet er, om der er flere skud? Får MS mere ud af at overtage Nokia helt? Hvis de tager skridtet fuldt ud, overtager de jo også alle Nokias problemer fra dag 1. Men man kan jo blive tvunget af omstændighederne til at putte nye patroner i magasinet. De næste måneder bliver spændende ...

Jeg kom i øvrigt til at anmelde i stedet for at svare. Håber ikke, jeg nu er skyld i, at du ryger direkte i en cyber-ækvivalent til en flyvende benlås :-/

45
15. august 2011 kl. 22:41

Abe efter og opkøbe andres innovationer har været Microsofts strategi stort set igennem hele firmaets historie.

36
15. august 2011 kl. 18:30

“While we’re not prepared to talk specific strategy, we think that Motorola having that kind of a patent portfolio … to protect the Android ecosystem is a good thing” (David Drummond).

Tydeligvis har de tænkt over hvilken værdi patenterne har for Google. Og betalt en masse penge for dem.

38
15. august 2011 kl. 20:44

Helt præcist 63% over den kurs som aktien lukkede i, i fredags... Det er en seriøs overpris.

Det er jo ingenting, hvis alternativet er, at ens mobilbiks bliver lukket ned af MS og Apple. Det ligner faktisk en smart manøvre: først bydes vildt op på Nortel, som man dybest set ikke har tænkt sig at købe alligevel. Der må have været følere ude hos Motorola længe før Nortel-budene, sådan en sag klares ikke over natten. Dernæst køber man så en masse patenter OG en stor producent af håndsæt.

Apple og MS spillede selv op til dans, og nu tyder noget på, at Google har tænkt sig at lege den samme leg. Så må vi se, om de når til MAD, og dermed en våbenhvile, eller om der skal kåres en vinder.

Jeg tror godt, jeg tør gætte på, at der arbejdes over i disse timer hos både MS, Nokia og Apple.

42
15. august 2011 kl. 21:58

Det er jo ingenting, hvis alternativet er, at ens mobilbiks bliver lukket ned af MS og Apple. Det ligner faktisk en smart manøvre: først bydes vildt op på Nortel, som man dybest set ikke har tænkt sig at købe alligevel. Der må have været følere ude hos Motorola længe før Nortel-budene, sådan en sag klares ikke over natten. Dernæst køber man så en masse patenter OG en stor producent af håndsæt.

Ja, det hele er perfekt orkestreret af Alvidende Google, der manøvrerer sine modstandere rundt som små marionetter på den store verdensscene! Ej seriøst: Google mistede patentporteføljen fra Norten, og har nu brugt knap 65 milliarder dollars på et småfalleret mobilfirma, der ligger inde med en masse patenter.

Det lugter af desperation, og klinger lidt hult når Google selv for nylig udtalte at man ikke ville købe patenter for så mange penge (som Nortel), da det ikke var rentabelt. Jeg gad godt vide, hvordan Google planlægger at få sin knap 65 milliarder kroner store investering i Motorola tjent ind igen foreløbig! :-D

43
15. august 2011 kl. 22:22
46
15. august 2011 kl. 23:41

Google købte hele Motorola Mobile Inc, en kørende forretning, inklusive patenter.

Jo men hvor mange penge tjente Moto? Er det en godt kørende forretning? Så vidt jeg kan se er deres værdi som selskab gået støt nedad bakke, dvs. de har ikke været i stand til at levere fornuftige resultater.

Moto har klart været den billigste OEM at opkøbe, desuden er det den eneste amerikanske, derfor er det naturligt at, Google køber dem.

Det ligner panik før lukketid (altså lukning af Android). Jeg tror personligt, at Google har set skriften på væggen, og mærket efter, at Apple & MS et. al. har haft en god sag (ikke mindst Oracle), og derfor set sig nødt til at gå imod deres egen tidligere udmelding om ikke at opkøbe patenter. Det tyder udmeldingerne fra de andre OEM'er også på, at OS producenten nu har taget vigtige skridt i retningen af at redde Android, og dermed en hel del store virksomheders forretning.

Jeg synes det er godt at Google har gjort hvad de har gjort, for det er bedre med flere spillere på mobil OS markedet, det vil kun komme os forbrugere til gode, at der fortsat vil være konkurrence der. Jeg ser dog gerne flere, og synes det er dødærgeligt at Nokia skiftede væk fra Meego og over til WP7 (det havde være ligeså ærgeligt havde de skiftet til Android eller en anden etableret spiller). Jeg håber Intel kan producere nogle rigtigt fornuftige chips (jeg tvivler dog stærkt) til mobile enheder, og få gang i noget partnerskab med Meego. Det ville øge konkurrencen endnu mere, og flere af OEM'erne kunne så sprede deres risiko (som vi f.eks. ser HTC, Samsung og LG gøre med både WP7 og Android telefoner).

40
15. august 2011 kl. 20:57

Jeg tror godt, jeg tør gætte på, at der arbejdes over i disse timer hos både MS, Nokia og Apple.

De er alle i verserende retssager angående patenter hvorfor skulle det her give overarbejde før google sagsøger ?

og hvis der nu var nogen der fulgte lidt med så har Apple 76 miliarder US$ i tilgængelig kapital så hvis der nu var noget som var til åben auktion så kunne de nok møde et bud på 12.5 miliarder.

Men nu må vi jo se om DoJ godkender handlen...

31
15. august 2011 kl. 16:38

Til hvilken pris Google tilbyder licenser på de patenter på markedet ?

For hvis Motorola forbliver en seperat enhed men ejerskab af patenterne overføres til Google (og det må kunne konstrueres til det største skattefradrag i verdenshistorien hvis de har en revisor der er deres navn værdigt ;) så skal Motorola jo købe licenser til deres tidligere patenter.

For det smager godt nok af konkurence forvridende hvis de tilbyder patenterne gratis til android partnere (eller de android licensholdere de ejer) og kræver penge og krydslicenserings aftaler fra alle andre ?

Sammenligningen mellem atomvåben arsenaler er godt nok anstrengt... Men hvis man skal tænke krig så er det mere som konventionelle hære. Man kan bruge patenter flere gange, men hvis man taber et slag går man mere svækket mod næste konfrontation. Desuden har konventionelle de meget store fordel at de faktisk kan benyttes i virkeligheden uden at destruere verden.

PS! "tvangs-konklusion om at Google fejler." eeeh jeg vil foreslå at du genlæser et par indlæg da jeg som regel opstiller spekulative scenarier hvor Google sejre af helvedes til og hvilke konsekvenser det vil indebære.

PPS! Jeg kan kun tale for mig selv, men jeg kan ikke spå. Så jeg er desvære nød til at anvende spekulation til at beskrive fremtiden som jeg ser den... Benytter du en anden metode ?

30
15. august 2011 kl. 16:36

Den primære motivation for købet er utvivlsomt patenter, men Google kan godt finde ting at bruge hardwareafdelingen til uden at træde deres partnere over tæerne. Dels kan de bruge den til at lave referencedesigns til nye systemer (såsom Chrome) og dels kan de lave nicheprodukter, der måske ikke i sig selv giver økonomisk mening, men som kan styrke Androids position. Og Google kan også tilbyde faciliteterne til firmaer, der gerne vil lave Androidtelefoner (eller skærmtavler), men ikke selv har en hardwareafdeling. Hvad med en Calvin Klein telefon eller en Gucci skærmtavle?

32
15. august 2011 kl. 17:03

Den primære motivation for købet er utvivlsomt patenter, men Google kan godt finde ting at bruge hardwareafdelingen til uden at træde deres partnere over tæerne.

Det har jeg så til gengæld svært ved at se - det vil i bedste fald blive en vanskelig balancegang, hvor Google konstant skal være på vagt over for positiv særbehandling af Motorola ift de andre - eller faktisk bare mistanken om positiv særbehandling.

Ideen med en Gucci-tavle-forretningsmodel er god, men jeg tror stadig det vil være enormt farligt for Google/Motorola at være langt fremme i skoene (pardon the pun) - det salg som Motorola opnår, er et salg de andre Android-leverandører måske kunne have opnået, og alene det kan få de sure miner frem - specielt hvis det bliver en kasse-succes.

Jeg har en del ideer til hvad Google kunen tænkes at gøre i det videre forløb. Jeg ser ingenlunde Motorola-opkøbet som et punktum i en patentstrid, men som et komma i en game-changer-strategi.

Jeg vil forvente en del spændende udmeldinger fra Google hen over det næste halve til hele års tid.

Hvem ved - måske er dette bare en kedelig "nu har vi også mange patenter"-nyhed?

Men jeg har svært ved at tro det - Google som Android-leverandør og mobil-konkurrent til de andre...

35
15. august 2011 kl. 18:03

Du skal spørge mere præcist: "hvilken værdi Motorolas patenter reelt har for Google"

Bare fordi Motorola havde patenterne er der ingen der siger at Motorola var særlig forhippet på at blive uvenner med Microsoft eller Apple.

Google kan godt have en helt anden vinkel på den del.

29
15. august 2011 kl. 16:14

Det er jo en forudsætning at de patenter som Google har købt nu, overhovedet kan bruges mod: Oracle, Microsoft, Apple m. fl.

28
15. august 2011 kl. 16:00

Patenter og IP fungerer mest af alt som strategiske atomvåben. Sålænge alle supermagter har dem, er der (nogenlunde) fred fordi den første til at trykke på den røde knap, kan være ganske sikker på at få tilbage af samme skuffe.

Google har ikke fået opbygget noget nævneværdigt patent-arsenal og var derfor en sitting duck i den krig. Det er de så ikke mere og nu kan vi måske komme videre i teksten og få droppet de fleste af de latterlige søgsmål, Android har været udsat for.

Jeg tror, det er en god ting, at Google nu kan svare på tiltale og samtidigt comitter sig til at levere et åbent OS til mobile enheder.

Det er ikke Googles fejl, at systemet har gjort dem til et nemt offer for IP-hamstrende konkurrenter, men nu har de gjort noget for at imødegå truslerne.

24
15. august 2011 kl. 15:35

Nu er Samsung også på listen over kommentarer fra glade partnere: “We welcome today’s news, which demonstrates Google’s deep commitment to defending Android, its partners, and the ecosystem.”

Vennerne har tydeligvis snakket godt sammen om hvad meningen med købet af Motorola er, og at partnerne ikke skal være nervøse for om Google har til hensigt at gå i flæsket på dem.

23
15. august 2011 kl. 15:29

Jo, de kunne have sagt ganske meget andet, hvis Google ikke havde forsikret dem om at venskabet skal vare ved.

Sagen er nemlig at Google ved denne manøvre klart mindsker OEM'ernes risiko ved at bruge Android, nu hvor de kan forvente beskyttelse.

Denne fordel kan jeg ikke forestille mig at Google vil smide væk, blot for at kunne producere lidt mere hardware. Big business er for dem nemlig ikke hardware-salget.

Jeg er ganske overbevist om at Google gør sit til at OEM'erne kan være helt rolige ved partnerskabet.

22
15. august 2011 kl. 15:29

Tjente Motorola Mobility egentlig penge på deres Android mobiler? (du linkede til en graf om profit Jakob), og hvor stor en spiller var de?

https://www.asymco.com/2011/05/26/a-new-mobile-phone-market-index/

De var på en lang deroute hvor de kun tjente penge i enkelte kvartaler men ellers var et sort pengehul og det er hvad der sker med virksomhedder der ikke har haft sporadiske overskud i næsten 5 år deres aktie værdi taber jævnt (motorola (MMI) var på ca 35US§ for et år siden nu er de ca på 20US$) og så bliver de solgt når de er ved at løbe tør for penge eller der kommer et godt tilbud.

Ang markedesandel så lå de godt under 5% og har gjort det i mere end et år...

Samme sted som Sony Ericsson og LG har retning mod...

18
15. august 2011 kl. 15:14

Thomas, jeg er ganske overbevist om at det ikke er tilfældigt, men at de har diskuteret tingene indbyrdes med Google, før hvad der kan kaldes en fælles udmelding.

Google har ikke nogen interesse i at stå som eneste Android hardware producent, økosystemet kan få bedre vækst uden monokultur. Så jeg tror på at Google på et helt konkret plan vil fortsætte med at støtte partnerne, og nu er de bedre bevæbnet til dette forsvar.

14
15. august 2011 kl. 14:55

Fra https://www.google.com/press/motorola/quotes/ kan jeg citere HTC for:

“We welcome the news of today‘s acquisition, which demonstrates that Google is deeply committed to defending Android, its partners, and the entire ecosystem.”

Sony Ericson og LG har tilsvarende glade kommentarer.

9
15. august 2011 kl. 14:41

Virker bedst, med 12.5 milliarder argumenter for integreret... Interessant om Samsung stadig vil kunne konkurrere med Gotorola telefonerne... Eller om det bare bliver 12309128309 modeller af android dumsmarte telefoner til at slå bunden ud af hardware markedet...

12
15. august 2011 kl. 14:48

Virker bedst, med 12.5 milliarder argumenter for integreret... Interessant om Samsung stadig vil kunne konkurrere med Gotorola telefonerne... Eller om det bare bliver 12309128309 modeller af android dumsmarte telefoner til at slå bunden ud af hardware markedet...

Jeg tror vi ikke har set det sidste mobil OS. Jeg tror personligt at en eller flere af de store spillere vil sætte et nyt OS i søen, muligvis baseret på nogle OSS komponenter fra Android. De vil da ikke kunne leve med en konkurrent der 100% kontrollere deres succes og muligved for at være konkurrencedygtige.

Tjente Motorola Mobility egentlig penge på deres Android mobiler? (du linkede til en graf om profit Jakob), og hvor stor en spiller var de?

11
15. august 2011 kl. 14:48

Virker bedst, med 12.5 milliarder argumenter for integreret... Interessant om Samsung stadig vil kunne konkurrere med Gotorola telefonerne... Eller om det bare bliver 12309128309 modeller af android dumsmarte telefoner til at slå bunden ud af hardware markedet...

Jeg tror vi ikke har set det sidste mobil OS. Jeg tror personligt at en eller flere af de store spillere vil sætte et nyt OS i søen, muligvis baseret på nogle OSS komponenter fra Android. De vil da ikke kunne leve med en konkurrent der 100% kontrollere deres succes og muligved for at være konkurrencedygtige.

Tjente Motorola Mobility egentlig penge på deres Android mobiler? (du linkede til en graf om profit Jakob), og hvor stor en spiller var de?

8
15. august 2011 kl. 14:37

Så håndsæt producenterne har nu fået en konkurrent, som er deres leverandør af OS. Det lyder skidt for dem?

Google (Motorola) telefoner kan nu få en meget sot rmarkedsfordel overfor OEM'erne, spørgsmålet er om ikke det er tid for dem, til at finde et andet OS, eller lave et selv.

HTC har tidligere haft MS som first choice, det kan de jo gøre igen.

Desuden er Google nu blevet direkte konkurrent til Apple, omend Apple er hardware firma, Google er reklamefirma. Med det bliver spændende at se hvad der sker.

6
15. august 2011 kl. 14:23

For mig at se betyder det at reference telefonen kommer fra Motorola/Google fast fremover, istedetfor at blafre fra producent til producent. Jeg tror at det er godt at Google dels får en stribe patenter, dels har styr over produktionen af reference modellen. Jeg vil tro at Google holder sig til at lave handset med ren Android uden ekstra pling plang, og derfor hurtigere kan opdatere. Om Google fonen bliver den mest solgte, jeg tvivler, men den kommer til at stå stærkere som android brand..

4
15. august 2011 kl. 14:21

Jeg tror at det primært handler om at Google har købt sig en stor stak patenter, og fået et mobiltelefonselskab med i købet. Jeg vil gætte på at de primært skal bruges mod patenthajer (som bl.a. Apple og Microsoft) når de går til angreb på producenter af Android enheder.

Altså at Google hermed bliver bedre i stand til at støtte fx HTC og Samsung, i stedet for at ville konkurrere mod dem.

33
15. august 2011 kl. 17:26

En ganske logisk og fornuftig konstruktion både for Android og Motorola.

3
15. august 2011 kl. 14:17

Betyder det at det danske beredskab nu kører Google radioer ?

1
15. august 2011 kl. 14:10

En stor spiller blev lige 17.000 patenter rigere. Tror ikke vi har set det sidste patentkrigen.

Hvor stiller det HTC og andre? Skal de til at satse mere på Windows, Meego mm? Nu vil de altid være #2

7
15. august 2011 kl. 14:27

Jeg har dog lidt svært ved at se det strategiske i denne beslutning, medmindre det kun drejer sig om patenter.

Iflg. blog-indlægget, er patenter ikke uvæsentlige i beslutningen: "We recently explained how companies including Microsoft and Apple are banding together in anti-competitive patent attacks on Android. The U.S. Department of Justice had to intervene in the results of one recent patent auction to “protect competition and innovation in the open source software community” and it is currently looking into the results of the Nortel auction. Our acquisition of Motorola will increase competition by strengthening Google’s patent portfolio, which will enable us to better protect Android from anti-competitive threats from Microsoft, Apple and other companies."

Mht de andre mobil-producenter der bruger Android, vil de sikkert gerne have en klar udmelding om hvorvidt Google ser sig som deres konkurrent eller deres leverandør. Vil Google beholde patenterne, og sælge resten til de andre Android-selskaber?

Google som hardware-leverandør... Jeg kan ikke se det for mig... Måske er det derfor, det er genialt?

17
15. august 2011 kl. 15:11

Jeg tvivler på HTC eller de andre vil lave deres eget OS - ikke medmindre de kan gøre det kompatibelt med et af de nuværende. Ellers er det vel noget nær umuligt at få opbygget et økosystem.

Enig.

Det er nemlig big business det her, og ikke en skolegård.

Leverandører af Android-mobiler vil ikke droppe Android pga simpel tøsefornærmelse. Hvis de skal droppe Android, skal det være fordi de ikke tjener godt nok på det.

Men netop med Googles køb af patenter, har de mulighed for at gøre Android til en endnu bedre forretning for alle leverandører af Android-devices. F.eks. vil Google nu have langt lettere ved at overbevise Microsoft om, at MS skal beholde sine grabsende, lange patentfingre nede i egne lommer (eller i Nokias lommer?), i stedet for Android-device leverandørernes lommer[1].

[1] https://www.version2.dk/artikel/microsoft-scorer-nye-aftaler-om-android-licens-29415

19
15. august 2011 kl. 15:19

Men netop med Googles køb af patenter, har de mulighed for at gøre Android til en endnu bedre forretning for alle leverandører af Android-devices. F.eks. vil Google nu have langt lettere ved at overbevise Microsoft om, at MS skal beholde sine grabsende, lange patentfingre nede i egne lommer (eller i Nokias lommer?), i stedet for Android-device leverandørernes lommer[1].

Ja ja det er rigtigt nok.

Men Google kunne jo begynde at tage penge for Android fra sine nye konkurrenter, og kun frigive versioner til dem 6 mdr. efter de selv har frigivet devices med det på osv. osv. osv.

Der er vist ingen fornærmelse, blot har Google bragt sig i en position, hvorfra de rent faktisk kan true OEM'erne s forretning. Om de så gør det er en helt anden sag. Det er et sprøgsmål om risiko (som alt andet er), og der er der nu en højere risiko for OEM'erne ved Android, end der var før. Ligesom Nokia+MS samarbejdet (og Stephen Elop placeret i Nokia der hvor han er), er en risiko-faktor for WP7 fabrikanter som HTC m.fl. Det kan man ikke se bort fra, med mindre man selvfølgelig bare lukker øjnene, og det tvivler jeg stærkt på de stærke spillere som Samsung, LG og HTC gør. For så er vi da på skolegårdsniveau.

Det er nemlig big business. Den patent portefølje som Google nu får, kan ganske givet også bruges mod OEM'erne, skulle de finde på at frigøre sig fra Android.

26
15. august 2011 kl. 15:42

Det er nemlig big business. Den patent portefølje som Google nu får, kan ganske givet også bruges mod OEM'erne, skulle de finde på at frigøre sig fra Android.

Med al mulig respekt for folk der tør vove pelsen med modige forudsigelser og analyser...

Men du og Jakob Damkjær ser ud til at køre skræmmekampagne, hvor konklusionen om at Google fejler er skrevet på forhånd, og så består "analysen" i at få konklusionen til at passe med de aktuelle begivenheder, hvor aktuelle fakta, og tvangs-konklusion om at Google fejler, kun kan hænge sammen gennem stærkt spekulative scenarier.

Jeg ville blive glad, hvis du og Jakob tog jeres kæmpe-store Google-basher-hatte af, og fik gang i en lidt mere objektiv tilgang til tingene.

Vi må jo konstatere at Android-parntere har udsendt presse-meddelelser om hvor glade de er for Googles køb, så det er stærkt spekulativt - ja nærmest kontrafaktisk - at tro de står til bøllebank af Google, og at de slet ikke er med i båden på Googles strategiske køb af Motorola.

27
15. august 2011 kl. 15:59

Martin,

Det er lidt barnligt altid at kalde alle for øgenavne og tillægge dem sine egne paranoide vrangforestillinger om hvad deres motiver er.

Jeg er ikke Google basher, kun når Google bevidst handler i ond tro, og det ser jeg ikke særlig tit. Så er man vist desuden per definition ikke basher. Jeg benytter gladeligt en del Google services, som jeg finder usansynligt brugbare (selvom jeg selvfølgelig betaler en høj pris, nemlig oplysninger om mig selv). Derfor er der også services som Google leverer, jeg ikke benytter mig af, men vælger at købe et andet sted, så jeg kan forblive anonym.

At du til stadighed benytter personangreb mod enhver der spekulerer i hvad næste skridt på mobil markedet bliver (når det altså handler om Google) forbliver mig en gåde. Det ville klæ' dig, om du begyndte at argumentere, i stedet for bare at forsøge at mosle hen over folk som ikke er enig med dig, eller som ser verden på en anden måde end du gør. Jeg er derfor også usikker på om du er den helt rette til at begynde at pådutte andre objektivitet.

41
15. august 2011 kl. 21:40

Det er jo fuldstændigt latterligt hvis google skulle bruge tid og penge på at presse et par sydkoreanske producenter med deres nye indkøb. Det burde være logik for enhver at google risikere at tabe flere penge end de nogensinde kunne tjene på hardware. Med den mængde $ der er smidt i android, gør jeres konspirations teorier bedre end 9/11 ditto.

13
15. august 2011 kl. 14:51

Jeg tvivler på HTC eller de andre vil lave deres eget OS - ikke medmindre de kan gøre det kompatibelt med et af de nuværende. Ellers er det vel noget nær umuligt at få opbygget et økosystem.

Hvorfor er det umuligt? Det har både Apple, Android gjort på rekordtid. Det tror jeg ikke er det store problem, specielt ikke hvis det er nemt at udvikle til, og ikke har den store fragmentation. Hvis OS Market/AppStore så kun tager 20% og meget andet kan man gøre for at gøre det attraktivt for udviklere. LG+Samsung er temmeligt store, og repræsentere kun Sydkorea, hvis de kan få HTC med. Så tror jeg Google er ret alene.

16
15. august 2011 kl. 15:09

Det er vel intet der forhindrer dem i at fortsætte med meego.