Google klar til at skubbe Flash helt ud i kulden

17. maj 2016 kl. 12:544
Flash-indhold skal fremover ikke afvikles automatisk i Googles browser – hverken reklamer, spil eller alt muligt andet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Google satte allerede i september sidste år en stopper for automatisk afvikling af ikke-essentielt Flash-indhold, som reklamer, i Chrome-browseren. Nu er Google klar til at give Flash det endelige dødsstød. Det skriver webmediet VentureBeat.

Selvom Flash rent historisk har været nødvendigt for at afvikle medieindhold på nettet, så leverer HTML5 i dag i langt de fleste tilfælde en mere integreret medie-oplevelse med hurtigere indlæsningstider og et lavere strømforbrug, lyder det blandt andet fra Google.

Selskabet har fremlagt en plan om at implementere 'HTML5 som standard' og på den måde skubbe Flash helt i baggrunden. Web-browseren skal således automatisk altid vælge at benytte HTML5, og i de tilfælde, hvor Flash så er den eneste mulighed, vil brugeren få besked på manuelt at aktivere Flash.

Det er tanken at indbygge 'HTML5 som standard' i Chromium sidst på året, og derfra forventes det at migrere videre over i Chrome-browseren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For ikke helt at drukne brugerne i Flash-aktiveringsdialogbokse er det ifølge Google planen at udstyre browseren med en såkaldt Whitelist over de ti mest populære websider, hvor Flash fortsat vil blive afviklet automatisk. Listen inkluderer blandt andet websider som Youtube, Facebook og Twitch, men vil kun være i funktion det første år.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
9. juni 2016 kl. 14:02

Jeg tror at med spil, der vil Google gerne have udviklerne hen på Googles egne proprietære platforme som NaCl

3
18. maj 2016 kl. 09:55

Jeg ser på Google Groups: Intent to implement: HTML5 by Default, som der linkes til fra VentureBeat-artiklen, at YouTube, Googles eget site, er #1 flash site i verden, og at den kommer med i en white-list, så chrome brugere også fremover som default kommer til at bruge flash på YouTube.

Det er sgu da god værkstedshumor...

2
17. maj 2016 kl. 18:16

Dejlig nyhed, men jeg synes artiklen misser den mest interessante pointe, som man kan læse, hvis man klikker sig videre til kilden. Mange sites virker med og uden Flash, hvor man får Flash-versionen, hvis sitet detekterer at man har Flash. Det betyder at hvis man har Flash click to play eller en lignende Flash blocker får man den dårligst mulige oplevelse. Man får versionen af siden der kræver Flash, og den bliver blokeret. Googles forslag involverer at forsøge at snyde sitets feature detection til at tro at Flash slet ikke er installeret, så man får versionen uden Flash frem for en fejlbesked, hvis man vælger ikke at aktivere Flash på siden.

1
17. maj 2016 kl. 13:24

Det lyder som en god idé, og vi kan alle blive enige om Flash skal ud, men her i overgangsperioden sætter jeg pris på man manuelt kan aktivere det efter behov. Jeg har selv haft Flash sat til "click to play" i evigheder, og det virker fint.

MEN! Det er altså lidt en illusion når folk siger at vi sagtens kan bruge HTMl5. Alle de HTML5 spil jeg har set i browseren indtil nu er utter crap som lagger og ikke er særligt sjove at spille. Jaja, der er nogle som virker, men det er ofte nogle simple, ikke særligt populære spil. Jeg mener angry birds og cut the rope er HTML5, og det er cool, men det er desværre ikke nok udviklere som kan finde ud af at lave performanceorienterede HTMl5 spil endnu, så de næste mange år bliver man nødt til at have adgang til Flash for at kunne slacke i skoletiden. ;)