Google klar med ny tjeneste: Følg venner og kollegaer på et kort

Med en ny service fra Google kan GPS-data nemt deles mellem mobiltelefoner. Dermed kan du få alle medarbejdernes position i realtid på et kort på mobilen.

Hvor er den nærmeste it-supporter i firmaets vidtstrakte hovedkvarter? Det er nu muligt at få styr på med den gratis tjeneste Latitude fra Google, der lanceres i Danmark og 26 andre lande i dag, onsdag. Latitude er en ny funktion i Google Maps og skal installeres på de mobiltelefoner, der skal sladre om deres position.

Ud fra GPS-data eller genkendelse af nærmeste mobilmast fastslås telefonens position, som så kan deles med de kontakter, der er oprettet og godkendt af telefonens ejer. Et billede af personerne vil så vise, hvor de befinder sig på Google Maps på mobiltelefonen.

Eksemplerne på, hvordan tjenesten kan bruges, kredser ved lanceringen mest om fritidsbrug ? for eksempel Roskilde Festival ? men der er ikke noget, der forhindrer virksomheder i at bruge tjenesten professionelt, fortæller Thomas Jensen, Googles pr-ansvarlige i Danmark.

»Folk kan vælge at bruge Google Latitude, som de vil. Og vi er faktisk meget nysgerrige efter at se, hvad folk finder på,« siger han.

Gemmer ingen log-data

Tjenesten lægger op til en række skrækscenarier om overvågning, men Google har gjort sig umage for, at Latitude ikke kan misbruges, understreger Thomas Jensen.

»Der bliver ikke gemt log-data om folks position, hverken hos Google eller på mobiltelefonen selv. Den mulighed er der slet ikke,« forklarer han.

Samtidig kan brugeren hele tiden justere, hvilke venner og bekendte, der må se, hvor han eller hun befinder sig. Man kan slukke for positioneringen, eller man kan sætte sin position til et bestemt sted, for eksempel hjemme eller på arbejde.

Servicen fungerer med enkelte undtagelser med følgende mobiltelefoner og styresystemer: Symbian S60, Windows Mobile 5.0 og højere, samt Blackberry-telefoner med farveskærm. Undervejs er også understøttelse af Iphone, telefoner med Java (J2ME) og Googles egen Android-mobilplatform, men en dato for lanceringen er ikke sat.

Det bliver også snart muligt at integrere Latitude med Igoogle, den personlige startside fra Google, så folks position kan følges via internettet.

Læs mere om Google Latitude via linket på fanen 'eksterne links'.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Steen Jørgensen

Tjenesten lægger op til en række skrækscenarier om overvågning, men Google har gjort sig umage for, at Latitude ikke kan misbruges, understreger Thomas Jensen.

Det har da aldrig været nemmere at tracke folk. Sæt din egen mobiltelefon op med Latitude, list den ned i offerets taske/jakke/bil og vupti...

 • 0
 • 0
#10 Magnus Mikkelsen

OK. Hvad mon jeg gør galt? Jeg har logget ind på min igoogle, og har tilføjet en "Google Latitude" igoogle gadget. Men det eneste der står i den er:

The Latitude iGoogle gadget is not currently available for your location :(

You can still download Google Maps with Latitude to your phone :)

Click here to learn more or goto m.google.com/latitude from your mobile phone.

Og der er for mig at se ikke så meget hjælp at hente på google.com/latitude.

Det link jeg henviste til i forrige indlæg - viser en nyligt svar fra en google medarb. der fortæller at gadget'en kun virker i usa indtil videre - men at det arbejder på at det bliver tilgængeligt i andre lande også.

Så jeg får det nok til at virke på et tidspunkt, er bare lidt utålmodig - især da andre åbenbart kan få det til at virke.

 • 0
 • 0
#12 Magnus Mikkelsen

Netop. Gadget'en virker ikke på pc'en. Hverken på arbejdet eller hjemme. xp henholdsvis vista, begge danske versioner.

På min Nokia 6110 fungerer det fint, og kan udemærket se venners position. Bare ikke på pc'ens igoogle latitude gadget - hvor jeg får føromtalte meddelelse. Undrer mig bare at det virker på din pc så? Hvad er anderledes mon...

 • 0
 • 0
#13 Anders Reinhardt Hansen

Det der virker hos mig er at jeg kan se latitude funktionen hos mine venner og mig selv når jeg logger på. Men det er rigtigt at latitude ikke gennem min netforbindelse kan se hvor jeg bor. Men du skrev bare at:

"Deres Latitude igoogle gadget virker jo kun i usa.

Så man kan kun se venners position på mobilen, ikke på pc'en indtil videre."

Den virker i danmark, men du kan kun blive placeret på kortet gennem mobilen. Og jeg kan se mine venners position fra deres mobil på min PC. Så det var nok mere en konkretisering af hvad du skriver.

 • 0
 • 0
#14 Leif Neland

Jeg får osse

"The Latitude iGoogle gadget is not currently available for your location :( "

På en US-vista, med sproget en-us endda, så det er ikke landekoder, der er begrænsningen.

Så hvad gør Anders Reinhardt Hansen anderledes, siden han kan se mobilens lokation på pc´en?

"Det passer ikke, det fungerer fint hos mig både på min mobil hvor andre kan se hvor jeg er og på pc'en."

 • 0
 • 0
#15 Nick Frederiksen

Kan ske han sidder i USA?

Jeg får osse

"The Latitude iGoogle gadget is not currently available for your location :( "

På en US-vista, med sproget en-us endda, så det er ikke landekoder, der er begrænsningen.

Du glemmer også en ting her: dansk IP. iGoogle er fløjtende ligeglad hvad styresystem du sidder på, den kigger kun på IPen...

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere