Google kan holde øje med danskernes færden på offentlige hjemmesider

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Når du logger på Sundhed.dk, bliver din adfærd på siden registret af Google Analytics og kan bruges til markedsføring. Men det sker anonymt og er derfor ikke problem, lyder det fra Sundhed.dk.

En lang række offentlige hjemmesider anvender Google Analytics til at indsamle statistik for brugen af siderne, men det indebærer også, at Google får indblik i danskernes adfærd på eksempelvis Sundhed.dk. Det skriver Politiken.

Brugen af Google Analytics på offentlige hjemmesider har været kritiseret tidligere. I 2012 afgjorde det norske datatilsyn først, at det var ulovligt at anvende Google Analytics på offentlige hjemmesider, men tilsynet skiftede mening et halvt år senere.

Læs også: Norsk datatilsyn i kovending: Google Analytics alligevel ikke ulovligt

Det danske datatilsyn har endnu ikke taget stilling til brugen af Google Analytics, selvom Bornholms Regionskommune henvendte sig til Datatilsynet efter den norske afgørelse.

Problemet med Google Analytics er, at Google i betingelserne for at anvende tjenesten forbeholder sig ret til at anvende de indsamlede data til andre formål, som eksempelvis kunne være bedre målretning af markedsføring.

Alligevel mener Sundhed.dk ikke, at det udgør et problem, fordi Google ikke får personlige oplysninger om den enkelte bruger.

»Borgerens data tilflyder ikke Google, for så vidt angår personfølsomme oplysninger. Også med indlogning med NemID er der kun tale om adfærdsdata - ikke persondata,« udtaler direktør Morten Elbæk Petersen fra Sundhed.dk til Politiken.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Deleted User

Måske skulle sundhed.dk ansætte en IT kyndig, fremfor at trække på Morten Elbæk Petersens "viden".

Google har ofte dine personlige oplysninger i forvejen (din google konto). Når du besøger sundhed.dk kan google potentielt samkøre dine besøg med dine personlige oplysninger. Dermed ved google, at Hans Peter Jørgen fra Esbjerg med email adresse X, bopæl Y og mobilnr/telefon Z har søgt på hæmoridecreme.

 • 16
 • 1
#7 Peter Jensen

Glem Version2. De bruger ikke 1 øre på at tage IT-sikkerhed og privatlivsbeskyttelse seriøst på egen hjemmeside. Den debat har vi haft mange gange før og der sker aldrig noget på den front.

Jeg tror man i stedet skal presse politikerne til at indføre lovkrav om IT-sikkerhed og privatlivsbeskyttelse hvis man vi modtage skatteyderbetalt mediestøtte.

 • 7
 • 0
#8 Bjarne Nielsen

»Borgerens data tilflyder ikke Google, for så vidt angår personfølsomme oplysninger. Også med indlogning med NemID er der kun tale om adfærdsdata - ikke persondata,« udtaler direktør Morten Elbæk Petersen fra Sundhed.dk til Politiken.

Talt som en ægte bureaukrat. Læg mærke til afgrænsningen. Der tales elegant udenom.

Metadata er også data, og kan ofte sige langt mere end data selv. Og at det er personhenførbart. Men jeg vil ikke blive overrasket, hvis det lige præcist ikke er omfattet af Persondataloven.

Det som alle, der taler spinsk, ikke forstår er, hvor meget de skader sig selv og deres sag. Måske undgår man på den korte bane ubehagelig opmærksomhed ved at tale udenom, men når folk opdager, hvad de tilsyneladende tillidvækkende formuleringer i virkeligheden dækker over, så er tillidstabet så meget desto større.

Disclaimer: jeg var engang for mange år siden involveret i udviklingen af sundhed.dk. Dengang blev jeg overrasket over hvor præcist man holdt sig til lovens bogstav, og jeg har siden holdt mig så meget fra det system som muligt; mine data skal ikke ind i det system. Ærgerligt, for potentialet var ellers stort. Men det er en anden diskussion.

 • 5
 • 0
#9 Søren Grønning

Samtidigt vil det være relevant at forholde sig til de studier, som påviser hvor små anonyme datasæt der skal til for at identificere en person unikt, ud fra ellers 'anonymiserede data', sådan som her . . .

In fact, knowing just four random pieces of information was enough to reidentify 90 percent of the shoppers as unique individuals and to uncover their records, researchers calculated.

Det er dybt naivt at tro at noget lignende ikke også er tilfældet i denne sammenhæng. Koblet med sagen omkring Add This tracking cookies på kommunale web sites må jeg blot sige, at det er tydeligt at der er nogle, som burde tjene offentligheden bedre, end det er tilfældet nu!

 • 9
 • 0
#10 Mads Jensen

Selvfølgelig er analytics ikke noget problem, det er tværtimod med til at gøre sundhed.dk meget bedre, da det fortæller hvad folk har interesse i. Man skal da bruge værktøjer der virker, også selvom der er personfølsomme oplysninger, tror på Google har styr på det. Vi kan i hvertfald ikke undvære Google Analytics hos os.

 • 0
 • 6
#11 Bjarne Nielsen

Vi kan i hvertfald ikke undvære Google Analytics hos os.

Du synes mao. at det er en god forretning for dig, at lade mig betale google med mine oplysninger for en statistik, som ikke jeg, men derimod du får? Er der andre af dine ting, som du også synes, at jeg skal betale for dig?

Men alligevel så må jeg sige, at det lige konkret for fashionhero.dk ikke bekymrer mig særligt meget. Er svjv. aldrig kommet forbi, og kan snildt holde mig væk i fremtiden. Og det er den store forskel til sundhed.dk - jeg kan nemt komme i en situation, hvor jeg dels ikke kan undgå sundhed.dk, og dels ufrivilligt bliver tvunget til at afsløre personlige detaljer om mig selv.

 • 6
 • 0
#12 Bent Jensen

Selv om det ikke burde være nødvending. Der er så nogen ting som ikke virker så godt på nogen sider, men så finder jeg om muligt nogen andre steder. Brugt også et en gang et adon, som bare sendt en masse falsk data, men er blev ældre. Er ikke sikkert på om det program ikke bare sendte ind til sig selv, kan ikke finde det mere, eller så kunne google ikke lide det.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere