Google kæmpede mod hemmelig udlevering af Jacob Appelbaums e-mails

Det amerikanske justitsministerium pålagde i 2011 Google at udlevere data om, hvem internetaktivist og journalist Jacob Appelbaum korresponderede med via sin Gmail. Google kæmpede i månedsvis mod afgørelsen uden held.

I 2011 forlangte den amerikanske regering at få udleveret en række fortrolige oplysninger fra den kendte internetaktivist, Tor-udvikler og WikiLeaks-frivillige Jacob Appelbums Gmail-konto. Selvom Google modsatte sig ordren, tabte søgegiganten det juridiske slagsmål og fik samtidig mundkurv på af det amerikanske justitsministerium.

Det viser nye dokumenter indhentet af mediet The Intercept.

I forbindelse med regeringens efterforskning af WikiLeaks store læk fra 2010 af amerikanske diplomaters interne beskeder, kendt som ‘Cablegate’, indhentede justitsministeriet en tilladelse til at kræve metadata fra Appelbaums Gmail-konto udleveret af den amerikanske it-virksomhed.

Mere konkret ville regeringen have fingre i data om, hvem Appelbaum havde mailet med i perioden fra slutningen af 2009 til til begyndelsen af 2011 samt de IP-adresser, som han havde benyttet sig af, når han tilgik kontoen.

Googles advokater nægtede med henvisning til den fjerde tilføjelse til den amerikanske forfatning, der forhindrer borgere i at blive udsat for urimelige ransagelser af deres ejendom. Det mente ministeriets jurister imidlertid ikke, og Google tabte sagen.

Google ønskede øjeblikkeligt at underrette Jacob Appelbaum om udleveringen, men det havde departementet for nyligt haft dårlige erfaringer med, efter at Twitter havde adviseret det islandske parlamentsmedlem og WikiLeaks-støtte Birgitta Jonsdottir om, at regeringen havde indhentet oplysninger fra hendes konto.

Det skabte en mediestorm, og den var juristerne i embedsværket ikke interesserede i at gentage. Google fik derfor mundkurv på og tabte ligeledes i to omgange appellerne ved de amerikanske domstole.

Den 1. april i år indvilgede regeringen i at frigive de hemmeligholdte dokumenter i sagen, og Appelbaum selv skal have modtaget dem - via Gmail - i maj i år, men med heftige overstregninger over flere oplysninger. Det er sket, fordi efterforskningen af lækket fra 2010 endnu pågår.

Appelbaum kalder hele sagen for en ‘parodi, der udspiller sig i et langsommeligt tempo’ og fremhæver ‘den absolutte galskab i dokumenterne’.

Læs hele The Intercepts dokumentation her!

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Henrik Størner

Tværtimod - hvis man ved at "de onde" læser med, kan man jo fortælle dem det man vil have de skal vide. Uanset om det er sandt eller ej.

(Jeg er sikker på at en fyr som Jacob Applebaum har mere end 1 mail-konto).

  • 11
  • 0
#3 Bent Jensen

Bit Locker nøgle kopieres til One Drive. Når man bruger One Drive og Bit Locker så kopieres ens nøglefil "automatisk" til onedrive. Så ens data ikke er låst og gemt af vejen, for MS og andre. Bare som advarsel hvis man mener sig sikker med Bit Locker, så skal man ikke bruge One Drive.

Det er sikkert ikke for at forhindre at man skal miste denne, men for at NSA og andre kan få adgang til data. Nogen som ved om det kan forhindres, da jeg selv bruger truecrypt og ikke One Drive af denne grund. Ingen som har bare lidt personlig data, firma oplysninger eller persondata om andre kan bruge de 2 sammen af denne grund. Helt sikkert ikke efter 1 Jan. 2016.

Nogen mulighed for at stoppe denne snagen, prøver lige et par forum og kommentar ?

  • 1
  • 1
#4 Bent Jensen

Hjælp Google og de andre amerikanske firmaer. Ved at fravælge dem, så prisen for NSA bliver for stor. Og andre idioter som Cameron kan se at det koster på bundlinjen. Hvorfor lægge mere HØ i stakken.

Efter den 1 Jan 2015, skal de alligevel have lukket.

PS. Hvis man ikke vil opdages, så skal man bare bruge et opdigtet navn, så finder de ikke en alligevel. Som vi så ved det sidste skyderi i USA. Hvad er alt deres opsnappet af data værd i Terrorbekæmpelse ? Men sikkert fint til Industrispionage og miskreditering af mennesker.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere