Google indsamler data om amerikaneres offline-køb - vil ikke oplyse hvordan
I maj annoncerede Google et nyt reklamationsprogram, hvori firmaet sammenkæder brugeres onlinevaner med, hvad man køber i ganske almindelige fysiske butikker.
Ifølge en artikel i The Washington Post gøres dette for at bevise, at deres onlinereklamer får folk til at handle i fysiske butikker.
Indtil videre foregår dette udelukkende i USA, men i praksis betyder det, at Google ligger inde med oplysninger om flere milliarder kreditkort-transaktioner.
Dette har – surprise – fået adskillige organisationer op ad stolene, særligt fordi Google ikke er specielt åbenmundede omkring, hvad der sker med disse oplysninger, og særligt, hvordan de indsamles.
Oplyser ikke samarbejdspartnere
Den primære kritik mod Googles pludselige indtagen af 'offline-markedet' er, at selskabet ikke vil oplyse, hvor de får oplysningerne fra. Det har blandt andet fået en prominent privacygruppe – Electronic Privacy Information Center (EPIC) - til i mandags at forelægge en officiel klage ved det uafhængige handelsagentur, FTC, over, at forbrugerne ikke får en ordentlig 'opt-out'-chance eller information om, hvordan systemet fungerer.
»Google forsøger at udvide sin dominans fra onlineverden til den ægte, offline verden, og det bør FTC i den grad kigge på,« sagde Marc Rotenberg, direktør ved EPIC.
Selv siger Google, at firmaet ikke kan oplyse om samarbejdspartnere grundet en 'fortrolighedsaftale', som giganten har med disse partnere. Dette gør det i høj grad sværere at komme ud af den handel, som Google har med et ukendt antal kortudbydere.
Bare rolig, det er sikkert
Ifølge Google er forbrugernes data i sikre hænder. Selskabet baserer den matematiske teknik bag Store Sales Measurement på CryptDB, et databasesystem, hvor forespørgsler kan foretages, på trods af at de er krypterede. I 2015 hackede forskere sig ind i en CryptDB-beskyttet sundhedsdatabase, hvori de kunne få adgang til over halvdelen af de oplysninger, databasen indeholdt.
Google lægger dog også vægt på, at oplysninger omkring, hvem der handler, og hvilke produkter der købes, ikke indgår i programmet.
»[Programmet, red.] finder ikke ud af, hvad der faktisk bliver købt af individer (hverken produktet eller mængden). Vi finder bare ud af antallet af transaktioner og værdien af alle køb i et tidsrum, aggregeret af hensyn til privacy,« sagde en talsperson til Slate.
Så Google indsamler altså adskillige amerikaneres indkøbsvaner for at finde, hvad The Washington Post beskriver som 'den hellige gral' inden for online-markedsføring: endegyldigt at kunne bevise en direkte sammenhæng mellem online-reklamer og offline-handelsvaner.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.