Google indkasserer fransk bøde på 3,7 mia. kr. for dårlig stil i medieforhandlinger

Illustration: mkabakov/Bigstock
It-giganten har ikke forhandlet om ophavsret med mediefirmaer 'i god tro.'

Frankrigs konkurrencemyndighed stak tirsdag Google en bøde på 500 millioner euro (3,7 mia. kr.) for at have undladt at forhandle 'i god tro' med medievirksomheder om brugen af deres indhold på Googles site, i henhold til EU's ophavsretlige regler.

Det skriver den franske tv-station France 24.

Det er den største bøde, den franske konkurrencemyndighed har givet for en virksomheds manglende overholdelse af en afgørelse, udtaler myndighedens chef.

I afgørelsen beordrer konkurrencemyndigheden den amerikanske internetgigant til at fremsætte »et tilbud om vederlag for den aktuelle brug af deres ophavsretligt beskyttede indhold« til medievirksomhederne, eller risikere at betale yderligere bøder på op til 900.000 euro (6,7 mio. kr.) om dagen.

En talsmand fra Google udtaler til nyhedsbureauet AFP, at virksomheden er »meget skuffet« over beslutningen.

»Vi har handlet i god tro gennem hele forhandlingsperioden. Denne bøde afspejler ikke den indsats, vi har foretaget. Denne beslutning handler primært om forhandlinger, der fandt sted mellem maj og september 2020. Siden da har vi fortsat arbejdet med publicister og nyhedsbureauer for at finde fælles grund,« lyder det fra virksomheden.

Den langvarige juridiske kamp har været centreret omkring påstande om, at Google har vist artikler, billeder og videoer produceret af medievirksomheder, når Google viser søgeresultater, uden at betale hvad der ses som en tilstrækkelig kompensation.

I april 2020 beordrede den franske konkurrencemyndighed Google til at forhandle i god tro med medievirksomhederne, efter at firmaet nægtede at overholde en ny EU-lovgivning, der regulerer digital ophavsret.

Men i september sidste år indgav flere nyhedsmedier, herunder AFP, en klage til tilsynsmyndighederne og hævdede, at Google nægtede at gå videre med at betale for at vise indhold i websøgninger.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Thomas Christensen

Jeg er simpelthen helt tosset med din overskrift Tania: "bøde på 3,7 mia. kr. for dårlig stil".

For dårlig stil ligefrem. Det er fedt vinklet. Ikke clickbait eller missende, men dejligt kreativt fortolket. Det er da at kalde en spade for en spade, og det er sagt uden nogen form for sarkasme.

Er ikke sikker på, at en jurist vil være enig i fortolkningen af årsagen, men det er en anden sag eller stil :)

 • 10
 • 0
#2 Knud Larsen

Ja resumeet savner enhver form for begrundelse. men set i de hidtige udstedte bøder er jeg målløs. Er vi virkelig nået dertil at myndigheder indfører regulering bagudvirkende med bøder i stedet for a se på den lovgivning og regulering man måtte ønske sig politisk. Det er skræmmende.

 • 6
 • 0
#3 Thomas Johansen

Det er lidt komisk, for journalister/nyhedsmedier idag, laver næsten ikke andet end at copy paste nyheder fra andre nyhedsmedier, og når google så resumeer deres nyheder så er det også et problem.

Kunne de forskellige nyhedsmedier ikke bare lave deres artikelsider med "do not track", mener google respekterer dette?

Forstår ikke hvorfor google ikke bare fjerner franske nyheder i deres feed indtil der er styr på deres aftale, men med den bøde så gør de det jo nok snart.

Er egentlig ikke på googles side, men synes virkelig at journalister og nyhedsmedier er endt på et så lavt niveau at jeg ikke har meget til overs for deres pengeafpresningsmetoder.

 • 10
 • 2
#4 Benny Amorsen

Forstår ikke hvorfor google ikke bare fjerner franske nyheder i deres feed indtil der er styr på deres aftale, men med den bøde så gør de det jo nok snart.

Det har de prøvet. Google fjernede indhold fra de sites som ikke aktivt havde givet dem lov til at vise indholdet gratis. Den metode forbød en fransk domstol sidste år.

https://arstechnica.com/tech-policy/2020/04/french-regulator-says-google...

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere