Google indkasserer fransk bøde på 3,7 mia. kr. for dårlig stil i medieforhandlinger

14. juli 2021 kl. 07:174
Google indkasserer fransk bøde på 3,7 mia. kr. for dårlig stil i medieforhandlinger
Illustration: mkabakov/Bigstock.
It-giganten har ikke forhandlet om ophavsret med mediefirmaer 'i god tro.'
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Frankrigs konkurrencemyndighed stak tirsdag Google en bøde på 500 millioner euro (3,7 mia. kr.) for at have undladt at forhandle 'i god tro' med medievirksomheder om brugen af deres indhold på Googles site, i henhold til EU's ophavsretlige regler.

Det skriver den franske tv-station France 24.

Det er den største bøde, den franske konkurrencemyndighed har givet for en virksomheds manglende overholdelse af en afgørelse, udtaler myndighedens chef.

I afgørelsen beordrer konkurrencemyndigheden den amerikanske internetgigant til at fremsætte »et tilbud om vederlag for den aktuelle brug af deres ophavsretligt beskyttede indhold« til medievirksomhederne, eller risikere at betale yderligere bøder på op til 900.000 euro (6,7 mio. kr.) om dagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En talsmand fra Google udtaler til nyhedsbureauet AFP, at virksomheden er »meget skuffet« over beslutningen.

»Vi har handlet i god tro gennem hele forhandlingsperioden. Denne bøde afspejler ikke den indsats, vi har foretaget. Denne beslutning handler primært om forhandlinger, der fandt sted mellem maj og september 2020. Siden da har vi fortsat arbejdet med publicister og nyhedsbureauer for at finde fælles grund,« lyder det fra virksomheden.

Den langvarige juridiske kamp har været centreret omkring påstande om, at Google har vist artikler, billeder og videoer produceret af medievirksomheder, når Google viser søgeresultater, uden at betale hvad der ses som en tilstrækkelig kompensation.

I april 2020 beordrede den franske konkurrencemyndighed Google til at forhandle i god tro med medievirksomhederne, efter at firmaet nægtede at overholde en ny EU-lovgivning, der regulerer digital ophavsret.

Men i september sidste år indgav flere nyhedsmedier, herunder AFP, en klage til tilsynsmyndighederne og hævdede, at Google nægtede at gå videre med at betale for at vise indhold i websøgninger.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
15. juli 2021 kl. 13:36
3
14. juli 2021 kl. 13:15

Det er lidt komisk, for journalister/nyhedsmedier idag, laver næsten ikke andet end at copy paste nyheder fra andre nyhedsmedier, og når google så resumeer deres nyheder så er det også et problem.

Kunne de forskellige nyhedsmedier ikke bare lave deres artikelsider med "do not track", mener google respekterer dette?

Forstår ikke hvorfor google ikke bare fjerner franske nyheder i deres feed indtil der er styr på deres aftale, men med den bøde så gør de det jo nok snart.

Er egentlig ikke på googles side, men synes virkelig at journalister og nyhedsmedier er endt på et så lavt niveau at jeg ikke har meget til overs for deres pengeafpresningsmetoder.

2
14. juli 2021 kl. 12:45

Ja resumeet savner enhver form for begrundelse. men set i de hidtige udstedte bøder er jeg målløs. Er vi virkelig nået dertil at myndigheder indfører regulering bagudvirkende med bøder i stedet for a se på den lovgivning og regulering man måtte ønske sig politisk. Det er skræmmende.

1
14. juli 2021 kl. 10:15

Jeg er simpelthen helt tosset med din overskrift Tania: "bøde på 3,7 mia. kr. for dårlig stil".

For dårlig stil ligefrem. Det er fedt vinklet. Ikke clickbait eller missende, men dejligt kreativt fortolket. Det er da at kalde en spade for en spade, og det er sagt uden nogen form for sarkasme.

Er ikke sikker på, at en jurist vil være enig i fortolkningen af årsagen, men det er en anden sag eller stil :)