Google har snaget i brugeres data med en forbudt VPN-app

Illustration: photogearch/Bigstock
Ligesom Facebook har Google brugt en VPN-app udbudt gennem Apple iOS til at indsamle data om brugere, selvom det var imod Apples regler.

Facebook er ikke den eneste tech-gigant, der har benyttet sig af særlige interne apps til at indsamle data om brugere. Det skriver Techcrunch.

Google har siden 2012 kørt en VPN-app med navnet ‘Screenwise Meter’ igennem Apple iOS. Brugere fra 18 år og op kunne downloade app’en via et såkaldt ‘Enterprise Certificate’. Med app’en kunne Google tracke brugernes trafik, mens brugerne som betaling kunne optjene gavekort.

Problemet er, at ‘Screenwise Meter’ er udbudt som en del af Apples ‘Enterprise Program’, som virksomheder kan bruge til at distribuere tungere apps - dog kun til internt brug, f.eks. apps til medarbejdere. Men Screenwise Meter har været henvendt til almindelige kunder.

Læs også: Facebook betaler unge for at installere snagende VPN-app

I en kommentar til Techcrunch siger Google:

»iOS-app’en ‘Screenwise Meter’ skulle ikke have opereret under Apples enterprise program - det var en fejl, og vi undskylder. Vi har deaktiveret app’en på iOS-enheder. App’en er fuldstændigt frivillig, og det har den altid været. Vi har været tydelige overfor brugerne om, hvordan vi bruger deres data i app’en, vi har ikke adgang til krypterede data i andre apps og på enheder, og bruger kan til enhver tid vælge at gå ud af programmet.«

Facebook straffet af Apple for VPN-app

Facebooks VPN-app 'Facebook Research' var også udbudt som en del af Apples ‘Enterprise Program’, men den blokerede Apple tidligere, netop fordi den henvendte sig til brugere og ikke til internt brug, som ‘Enterprise Program’ foreskriver.

Læs også: Apple blokerer Facebooks interne apps efter overvågning af teenagere

Straffen for Facebook var stor: Det sociale medie må ikke længere oprette betaversioner af Facebook og Instagram og medarbejderapps for transport via Apples App Store. Det skrev Version2 tidligere i dag på baggrund af Techcrunch.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Gert Agerholm

"iOS-app’en ‘Screenwise Meter’ skulle ikke have opereret under Apples enterprise program - det var en fejl, og vi undskylder. "

Jeg ved ikke lige hvor troværdigt det er. Google beværer sig længere og længere væk fra troværdigheden. Microsoft bruge i sin tid samme argument for at Windows 3.1 blev ustabil når det kørte på andet end MSDOS. Det viste sig så at det var "en bevidst bug" som gjorde at Windows blev (mere) ustabil når det kørte på DRDOS. De argmenterede for at det var en beta feature de havde glemt at fjerne. Dette kom frem i en antitrust sag mod MS. I mine øjn begynder Google på samme ting. Ikke at de gør ing ustabile, men de opsamler bevidst personlige data og så undskylder de bag efter med "Ups, det far en fejl, undskyld"

Jeg er ikke stor tilhænger af GDRP, men håber at de slår meget hårdt ned på de store som i baggrunden opsamler private data.

  • 4
  • 1
#3 Hans Nielsen

Det bliver spændende at se, hvad Apple vælger at gøre her.

Som jeg har læst på ulandskemedie. Så har de ikke længere adgang til udviklingssoftware, og aplicationer som firmaer der udvikler ellers har.

De har i dipolmatsprog, fået frataget deres akkreditering .

VI må håbe at nogle anmelder dem for brud på GDPR. selv om bruger har acepteret at google må tilgå deres mail og alt andet. Så har venner og andre på kontaktlisten, og som sender mail jo ikke.

  • 5
  • 2
Log ind eller Opret konto for at kommentere