Google-grundlægger advarer mod den mørke side af AI

Illustration: Google Deepmind
Maner til stor forsigtighed, ansvarlighed og ydmyghed.

I et brev til aktionærerne i Alphabet, Googles moderselskab, advarer den ene af de to Google-grundlæggere, Sergey Brin, om det ansvar, som følger med, når banebrydende teknologier tages i brug. Han nævner især machine learning, kunstig intelligens og kvantecomputere.

»Det nye forår for kunstig intelligens er den mest betydningsfulde udvikling inden for databehandling i min levetid. Da vi startede selskabet, var neurale netværk en glemt fodnote inden for informatik, et levn efter 1980’ernes AI-vinter,« skriver Brin, som er President i Alphabet.

Spørgsmål og ansvar

I dag er neurale netværk taget i brug af blandt andet Google i rigtig mange af selskabets tjenester. Flere anvendelsesområder lægges til hver måned. Brin kalder det for en teknologirenæssance: en tid, hvor vi kan se anvendelser på snart sagt alle områder i det moderne samfund.

»Sådanne kraftige værktøjer bringer nye spørgsmål og nyt ansvar. Hvordan vil de påvirke beskæftigelsen på tværs af forskellige sektorer? Hvordan kan vi forstå, hvad de gør under overfladen? Hvad med etikken? Hvordan kan de manipulere mennesker? Er de sikre?« skriver Brin.

Sikkerhed

Han fortæller, at der udføres et betydeligt tanke- og forskningsarbejde på alle disse områder.

»Specielt gælder dette sikkerheden, noget som spænder over et bredt spektrum af bekymringer, fra frygten for science fiction-lignende bevidsthed til spørgsmål som tidsmæssigt er nærmere, såsom godkendelse af selvkørende biler,« fortsætter Brin.

Han påpeger, at forventningerne til teknologi afhænger af nationalitet, kulturel baggrund og politisk tilhørsforhold.

»Derfor skal Google udvikle sine produkter med stadigt mere omsorg og omtanke,« skriver Brin.

»Selv om jeg er optimistisk, når det gælder potentialet i at tage teknologi i brug for at løse de største problemer i verden, er vi på en vej, hvor vi må træde med stor forsigtighed, ansvarlighed og ydmyghed. Dette er Alphabets mål,« fortsætter han.

Googol

Brin kommer i brevet også med nogle interessante sammenligninger af regnekraft. Det første år efter, at Google startede op, brugte selskabet Pentium II-processorer. Disse kunne ifølge Brin udføre omtrent 100 millioner floating point-operationer i sekundet.

»GPU’erne, vi bruger i dag, udfører omtrent 20 billioner sådanne operationer – omtrent 200.000 ganger så meget – og vores egen TPU (Tensor Processing Unit, red.) er nu i stand til at udføre 180 billioner floating point-operationer per sekund,« skriver Brin.

Men selv disse tal er små sammenlignet med løfterne om kvantecomputer.

»En fejlkorrigert kvantecomputer med 333 qubit vil leve op til vores navn og tilbyde 10.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.
000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 gange ydelsessøgning,« skriver Brin.

Dette er et tal med hundrede nuller, kaldet googol. Google er opkaldt efter tallet, men navnet blev stavet forkert, da det blev foreslået. Det blev hurtigt opdaget, men grundlæggerne valgte alligevel at fortsætte med at bruge denne skrivemåde.

Denne artikel er fra digi.no.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere