Google fortsætter kampen mod H.264: Nu skal WebM have hardware-support

21. marts 2011 kl. 16:596
Ny implementering smelter Googles VP8-codec sammen med hardwaren, så for eksempel mobiltelefoner kan afvikle WebM-video bedre. Navnet bliver Anthill.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Google har udgivet en ny version af det omdiskuterede VP8-videocodec, der er beregnet til at blive implementeret direkte i hardwaren. Det skriver Cnet News.

Den nye implementering bliver kaldt for Anthill eller H1 og bliver udgivet i det såkaldte Register Transfer Language - et low-level programmeringssprog, der bedst kan sammenlignes med assembler.

»H1 hardwareencoderen kan producere god kvalitet med meget lavt strømforbrug, ved stort set ikke at bruge nogle clockcykler fra CPU'en,« udtaler Google-ingeniør Aki Kuusela til Cnet.

VP8 konkurrerer direkte med det efterhånden meget udbredte H.264-codec, der er baseret på MPEG-4 og bliver anvendt i blandt andet videokameraer og af Adobe Flash.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og en af de store fordele, H.264-formatet har haft i kampen om at blive fremtidens videoformat på nettet, har netop været hardware-understøttelse.

Skal man se video på en smartphone, er det bedst for afviklingen og batteritiden, hvis dekodningen af videoen sker med hjælp fra grafikprocessorer designet til formålet.

Og da H.264 har et flere år langt forspring, er mange hardware-producenter godt i gang med at bygge H.264-understøttelse ind i chipsæts og telefoner.

Google opkøbte i 2009 codec'et VP8 og brugte det i formatet WebM, som skulle være det åbne og gratis alternativ til H.264.

H.264 er blevet gjort gratis at bruge for de fleste, men rettighederne ligger stadig hos MPEG-LA-konsortiet, og derfor har Mozilla, Opera og altså Google været meget imod, at H.264 blev de facto-standard på internettet.

MPEG-LA har dog i et stykke tid været ude med riven mod Googles WebM, da gruppen mener, at flere af VP8's teknogier hører ind under MPEG-standarden og er beskyttet af MPEG-LA's patentpulje.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
22. marts 2011 kl. 09:53

Hej Svante,

Husk at MPEG-LA kun har lovet at H.264 er gratis indtil 2015 - sølle 4 år.</p>
<p>Kilde:
<a href="http://www.version2.dk/artikel/16020-googles-videoformat-angreb-virkede…;

Har du overhovedet læst artiklen?

I manchetten står der:

"H.264, der er det bedste og mest udbredte format, bliver nu gratis at bruge til evig tid, undtaget for betalingssider."

Og længere nede står der:

"Men nu har H.264-folkene valgt at gøre brugen af formatet gratis for brugere for evigt, så længe man ikke opkræver betaling for videoerne på nettet"

Eller fra hestens egen mund:

[i]MPEG LA announced today that its AVC Patent Portfolio License will continue not to charge royalties for Internet Video that is free to end users (known as “Internet Broadcast AVC Video”) during the entire life of this License. MPEG LA previously announced it would not charge royalties for such video through December 31, 2015 (...), and [b]today’s announcement makes clear that royalties will continue not to be charged for such video beyond that time[/b]. Products and services other than Internet Broadcast AVC Video continue to be royalty-bearing.[/i]

http://www.mpegla.com/main/pages/media.aspx

http://tinyurl.com/6bswv2u ("google")

3
22. marts 2011 kl. 11:24

"Products and services other than Internet Broadcast AVC Video continue to be royalty-bearing."

Ergo ikke gratis...

HELLER ikke hvis man har flere en 100.000 brugere...

Plus de har ændret reglerne et par gange allerede ... Jeg stoler ikke på at de ikke vil tage betaling igen, hvis nu VP8 ikke slår igen (den "gratis" licens var aldrig fundet sted hvis ikke VP8 var gjort åbent).

4
22. marts 2011 kl. 11:39

Hej Rene,

HELLER ikke hvis man har flere en 100.000 brugere...

Ja, præcist som der står i artiklen:

"H.264 er blevet gjort gratis at bruge for de fleste"

Jeg stoler ikke på at de ikke vil tage betaling igen, hvis nu VP8 ikke slår igen (den "gratis" licens var aldrig fundet sted hvis ikke VP8 var gjort åbent

Nemlig - det er vel det man normalt betegner som "konkurrence".

5
23. marts 2011 kl. 09:43

Konkurrence tja ... eller (de-facto) monopol...

Og 100.000 lyder måske af meget, men det er det bare ikke i internet forstand... I praksis er det stort set alle der falder ind under den grænse.

Hvis MPEG-LA var seriøse med deres gratis licens skulle de nok undersøge at bruge en form for open source licens så der var sikkerhed for at de ikke pludselig hæver prisen.

6
23. marts 2011 kl. 09:53

Hej Rene,

Og 100.000 lyder måske af meget, men det er det bare ikke i internet forstand... I praksis er det stort set alle der falder ind under den grænse

Er det ikke liiiige at stramme den?

Hvis MPEG-LA var seriøse med deres gratis licens skulle de nok undersøge at bruge en form for open source licens så der var sikkerhed for at de ikke pludselig hæver prisen

Hvad har de to ting med hinanden at gøre ("OSS" og "pris") ?