Google fortsætter browser-napning af IE: Nu er Chrome Frame i beta

Kritik fra konkurrenter får ikke Google til at stoppe udviklingen af Chrome Frame-tilføjelsen, der omdanner Internet Explorer til Google Chrome.

Hvad gør man, når den mest udbredte browser i verden, Internet Explorer, ikke understøtter de nye, smarte funktioner på nettet og er langsom til Javascript-afvikling?

Man kidnapper browseren med et plugin, så den opfører sig som Google Chrome.

Det er i hvert fald Googles løsning, og nu er Chrome Frame blevet opgraderet til beta-version, efter at konceptet blev præsenteret i september sidste år. Det skriver Infoworld.com.

Chrome Frame blev ikke modtaget med jubel af Microsoft eller Mozilla. Hos Mozilla frygtede man, at Google også ville kidnappe Mozillas Firefox-browser, men det afviser Google nu, at der er planer om.

Chrome Frame er et open source-plugin, der kan installeres i Internet Explorer version 6, 7 og 8. Hvis en webside beder om det, vil tilføjelsen gå i aktion og tage kontrollen over, hvordan browseren viser en side. Dermed kan nye tiltag som for eksempel video i HTML5 vises i selv den bedagede IE6 fra 2001, som især firmaer stadig holder fast ved.

Google vil ikke afsløre, hvor mange der indtil videre bruger Chrome Frame, som altså også kun netop er nået til beta-stadiet. Men store spillere på nettet som Meebo og Wordpress har inkluderet kode, så man kan vælge, at Internet Explorer-besøgende skal bruge Chrome Frame, hvis det er installeret.

Kritikken fra Microsoft, der mildt sagt ikke har været tilfreds med browser-napningen, har blandt andet gået på sikkerhedsproblemer med Chrome Frame. Hvis brugerne pludseligt har en ekstra browser-motor installeret i Internet Explorer, skal man være dobbelt så opmærksom på at installere opdateringer, lyder argumentet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (16)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Deleted User

Det er lige lovligt negativt sprogbrug at snakke om kidnapning, Google hjælper jo de stakkels IE brugere med at få en ordentlig browser, noget som MS ellers nægter dem.

I øvrigt er der ingen af dem der bruger IE som har det fjerneste begreb om sikkerhed, det ændrer ikke noget på deres situation om de bruger Chrome Frame eller ej.

Personligt ser jeg frem til at kunne nøjes med at skrive mine web apps til moderne browsere og afvise alle IE brugere der ikke har CF installeret.

Tænk at kunne droppe alle IE workarounds, koden bliver jo halv størrelse!

 • 0
 • 0
#5 Troels Liebe Bentsen

Daniel, IE er bestemt blevet bedre med version 7 og 8, men er pinligt bagefter mht. performance og features, den eneste grund til at bruge den er kun hvis man er tvunget til det:

HTML 4 + JavaScript + CSS: http://sixrevisions.com/infographics/performance-comparison-of-major-web...

http://cybernetnews.com/browser-comparison-internet-explorer-firefox-chr...

HTML 5: http://www.deepbluesky.com/blog/-/browser-support-for-css3-and-html5_72/

http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_layout_engines_(HTML5)

Prøv selv på: http://html5test.com/

Bing eller google dig til resten. Måske IE 9 kan være lidt mere med, men det kræver en indsats, som MS indtilvidere ikke rigtig har vist på browser området de seneste år.

 • 0
 • 0
#6 Kim Henriksen

Bing eller google dig til resten. Måske IE 9 kan være lidt mere med, men det kræver en indsats, som MS indtilvidere ikke rigtig har vist på browser området de seneste år.

De har heller ikke rigtig haft brug for det.

de tilbyder en browser der virker, og folk virker ganske tilfredse med, måske lykkelig uvidende, om at der findes bedre alternativer.

Hvorfor sku MS bruge penge på at udvikle noget smart, hurtigt og fancy, hvis forbrugerne ikke rigtig efterspørger det.

 • 0
 • 0
#9 Troels Liebe Bentsen

Ja en stor del brugere er tilfreds med det de har eller hvad de får udleveret når de køber en ny computer. Men der er sådan ca. omkring 50% indtil videre som vælge noget bedre:

http://www.w3counter.com/trends

Hvis det tal kommer meget over 60%-70% kunne man forstille sig nogen udviklere valgte IE understøttelse fra, hvis det betyder de nemmere og hurtigere kan lave smart og fancy ting som forbrugerne faktisk efterspørge.

Til det skal lægges at på smartphone markedet har både IPhone, Android, Symbian OS(Nokia, SE), RIM(Blackbarry) indbygget Webkit support i de nyeste udgaver. Så spillerne der sidder på ca 90% af markedet er alle i gang med at tilbyde browser support der langt overgå IE.

http://en.wikipedia.org/wiki/Smartphone

Og salget af Smartphone overgår snart salget af PC'ere. Så det er nok mere et spørgsmål om tid hvor længe IE er en browser der virker.

 • 0
 • 0
#10 Deleted User

performance er utrolig svært at definere synes jeg. Ja, IE8 er langsommere til eksekvere JavaScript end FireFox og Chrome, men hvad betyder det for 95% af brugerne når vi er nede i nogle måleenheder som er så minimale ?

Hvis du mener den eneste grund til at kode op imod IE er hvis man er tvunget til det, so be it, men lukker du så ikke 75% af potentielle brugere ude ?

IE9 er ude i andet preview i skrivende stund og jeg synes det ser lovende ud, både med features og med standarder. Det man ikke må tage fejl af, aldrig, er Microsofts evne til at vende tilbage i en kamp. Det kan godt være virksomheden kun har leveret 3 browser versioner de sidste (små) 10 år, men eftersom der er kommet en anelse konkurrence på markedet, så er det tid til at kæmpen vågner op. Og mon ikke folkene i Redmond godt ved det.

 • 0
 • 0
#11 Jakob Bruun Hansen

Ja, IE8 er langsommere til eksekvere JavaScript end FireFox og Chrome, men hvad betyder det for 95% af brugerne når vi er nede i nogle måleenheder som er så minimale ?

De er vel kun minimale, så længe siderne bliver kodet til at virke i IE. Ideen med det her plugin er vel, at google gerne vil lave nogle mere avancerede ting i browseren. Wave f.eks.

Og Microsoft er sure, fordi de ikke har nogen interesse i at kompleksitet flyttes ud på nettet i stedet for desktoppen, hvor de tjener deres penge.

 • 0
 • 0
#12 Flemming Frandsen

Hvis du mener den eneste grund til at kode op imod IE er hvis man er tvunget til det, so be it,

Ja, det kan jeg love dig, det er den mindst feature-rige browser, med den ringeste understøttelse af alle de smarte HTML5 ting som de andre browser har kunnet i lang tid (Canvas, f.eks.) samt den største mængde af tåbelige fejl og mangler i basal funktionalitet.

... men lukker du så ikke 75% af potentielle brugere ude ?

Nej, det er jo netop det der er lækkert ved CF!

Med CF kan man totalt ignorere IE og alle dens underligheder og nøjes med at lave sin applikation så den virker med moderne standard browsere.

IE brugere med CF opdager intet, de får blot en applikation der virker.

IE brugere uden CF får en click-though-installer første gang de skal bruge en CF-krævende applikation, lidt lige som den de får for at skulle installere Flash, Silverlight eller andre plugins.

 • 0
 • 0
#13 Fini Alring

Hvis en virksomheds medarbejdere ikke må opgradere IE6, må de selvfølgelig heller ikke installere Chrome Frame... Det er et koncept jeg ikke kan stå inde for, da det er efter min mening ikke en pæn måde at agere på.

Hvad bliver det næste? Google Docs Frame til Office? ChromeOS Frame til Windows? Outlook Frame til Lotus Notes? Warhammer Frame til World of Warcraft? ;)

 • 0
 • 0
#14 Jakob Bruun Hansen

Hvis en virksomheds medarbejdere ikke må opgradere IE6, må de selvfølgelig heller ikke installere Chrome Frame..

Men hvorfor skal resten af verden tage hensyn til nogle virksomheder, der vil bruge 10 år gammelt, defekt software.

Det er et koncept jeg ikke kan stå inde for, da det er efter min mening ikke en pæn måde at agere på.

Hvad bliver det næste? Google Docs Frame til Office? ChromeOS Frame til Windows? Outlook Frame til Lotus Notes? Warhammer Frame til World of Warcraft? ;)

Hvad ville der være principielt galt i noget af det? Det er vel op til brugerne, eller deres administratorer, om de vil installere det.

Er det også forkert at bruge f.x. virtualbox?

 • 0
 • 0
#15 Henrik Schmidt

Hvis en virksomheds medarbejdere ikke må opgradere IE6, må de selvfølgelig heller ikke installere Chrome Frame... Det er et koncept jeg ikke kan stå inde for, da det er efter min mening ikke en pæn måde at agere på.

Jeg har en mistanke om, at hvis virksomheden ikke vil opgradere IE6, så er det typisk fordi de har noget internt software, der kun virker med IE6. Her bliver denne funktionalitet ikke fjernet, mens man får en moderne browser til resten. Det er da win-win?

 • 0
 • 0
#16 Deleted User

Hvis man stadig kører IE6 i et firma, er der kun to grunde:

1) Man har nogle interne IE6-only applikationer.

2) Man har folk til at drifte sine desktop maskiner som er totalt ligeglade med sikkerhed.

Ligegyldigt hvad grunden er så skal dem der er ansvarlige for sådan noget klyt ud og grave nogle huller så de ikke gør mere skade.

... men i begge tilfælde vil CF kunne klare ærterne, for hvis båtnakkerne i IT falder i kategori 1, så vil de være glade for at kunne opgradere til en ordentlig browser, til de applikationer der kræver det og hvis de falder i kategori 2, så opdager de ikke hvad der sker når brugerne installere CF, lige som de ikke opdagede da de sidste 27 viruser væltede ind på systemerne.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere