Skal man finde noget på nettet, sker det i EU-landene næsten altid via Googles søgemaskine, der har 90 procent af markedet.
Men ifølge Googles konkurrenter, herunder Microsoft, har Google misbrugt den position til at forskelsbehandle og for eksempel præsentere egne tjenester øverst i søgeresultaterne. Den sag har nu kørt hos EU’s konkurrencemyndigheder, siden klagen blev indleveret i november 2010, og nu har Google endnu engang afleveret et forslag til forlig, hvor konkurrenterne bliver mere tilgodeset. Det skriver The Register.
Forslaget, hvor Google lige giver lidt flere indrømmelser end i sidste forslag, er en del af en juridisk nervekrig med høje indsatser. Hvis EU’s kommissær på området, Joaquin Almunia, ender med at afvise Googles tilbud, kan det ende med en gigantisk bøde til Google på op til 10 procent af Googles samlede omsætning.
Forløbet med et forslag fra Google, der så bliver afvist af EU-kommissæren, er nu blevet gentaget mange gange, senest i juli, og spørgsmålet er, hvor længe det kan fortsætte, før forhandlingerne bliver stoppet og bødeblokken fundet frem.
Googles konkurrenter, der har samlet sig i gruppen Fairsearch, er allerede godt utilfredse med den tålmodighed, som EU-kommissæren udviser i forhandlingerne med Google. Kommissær Almunia har selv meldt ud, at han håber på at kunne nå frem til et forlig, og at det vil kunne ske inden for de næste par måneder, hvis Googles seneste forslag er tilfredsstillende.
Accepterer konkurrencemyndighederne Googles forslag til forbedringer, vil internetgiganten ikke få juridiske skrammer i lakken og bliver ikke dømt skyldig i at have misbrugt sin position på markedet. Til gengæld er Google bundet af aftalen de næste fem år.
Udover problemet med forskelsbehandling i søgeresultaterne - som Google vil løse ved at vise alternativer på en slags faneblade ved siden af - har konkurrenterne også klaget over, at deres data bliver høstet af Google, som så bruger dem uden tilladelse. Det kan for eksempel være brugernes gennemsnitlige bedømmelse af en restaurant på Tripadvisor.com, som Google henter og viser på sin egen side om restauranten.
Googles forslag til en løsning er, at firmaerne vil kunne markere områder af deres sider, som Google så ikke vil høste data fra.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.