Google fjerner 'View Image'-knap på opfordring af Getty Images

Illustration: digitalista, BigStock
Verdens største søgemaskine slettede i sidste uge en knap, der lod brugere se billeder direkte uden at besøge hjemmesiden, det lå på. Google erkender, at det er sket i fællesskab med Getty Images.

Google fjernede i sidste uge knappen View Image fra Google Images - og det er på opfordring af Getty Images.

Knappen gav adgang til billeder gennem Google - uden at brugeren faktisk besøgte hjemmesiden, der hoster billedet.

Google forklarer, at det er for at opnå en bedre balance mellem brugeres og udgiveres behov, skriver eTeknix.

Mange brugere savner funktionen, og man kan allerede finde extensions til både Firefox og Chrome med navne som 'Make Google Image Search Great Again'.

Google erkender, at knappen er blevet fjernet på opfordring af Getty Images, men siger samtidig, at mange andre ting på Google Images stadig virker - bl.a. reverse image search, der ifølge it-giganten selv er den mest brugte funktion i Google Images.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (16)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Simon Mikkelsen

Det forhindrer ikke noget, men gør det lidt mere besværligt at gemme et billede. I visse tilfælde bliver det en del mere besværligt.

Når man lægger noget som helst ud på nettet - selv under lås og slå - skal man altid antage at nu er det ude eller at det kan slippe ud. Men hvis nogle folk højt oppe får det bedre i maven af lidt teater, så fred med det.

 • 0
 • 1
#4 Simon Mikkelsen

... som ingen skrupler har med at stjæle ting i det offentlige domæne:

https://www.dpreview.com/news/5676314618/getty-images-sued-for-1-billion...

Sagen blev afgjort uden for retten, men inden havde en dommer afsagt, at der ikke var tale om brud på fotografens copyright. Hun havde frigivet billederne i public domain og altså reelt frasagt sig sin copyright - så kan man ikke kommer og råbe copyright bagefter. Hun havde gjort det før CreativeCommons var kommet frem - med en passende CC-licens var Getty ikke sluppet.

Der blev indgået forlig, for Getty havde påstået at de havde rettighederne til billederne, hvilket må siges at være forkert.

Er det moralsk forkert at tage penge for noget i public domain? Getty har udvalgt billederne som gode (de tager ikke alt i public domain ind) og lagt dem i deres samling på en søgbar måde, så de har tilført dem værdi. Når man er professionel giver det værdi at man ikke får revl og krat frem i sine søgninger.

 • 4
 • 0
#5 Svend Nielsen

Er det moralsk forkert at tage penge for noget i public domain? Getty har udvalgt billederne som gode (de tager ikke alt i public domain ind) og lagt dem i deres samling på en søgbar måde, så de har tilført dem værdi. Når man er professionel giver det værdi at man ikke får revl og krat frem i sine søgninger.

Problemet opstår når Getty så anklager andre for at have brugt billeder som Getty ikke har ophavsretten til, og hiver dem i retten for misbrug. Gad vide hvor mange public-domain billeder Getty bruger den taktik på. Og gad vide hvor mange intetanende bruger af public-domain billeder Getty mener krænker dem.

Vi har set det samme på musik, hvor nogle firmaer påberåber sig ophavsrettten til musik - endda musik som er købt og betalt. Se denne interessante video: https://www.youtube.com/watch?v=b_Syp2uyqtE&t=105s

 • 1
 • 0
#7 Mogens Hansen

Nu er det lidt ligegyldigt, om jeg som ophavsretsindehaver offentliggører et værk; det er stadig MIN ophavsret og derfor giver det IKKE alle og enhver ret til at TJENE PENGE på værket.

Det er så heller ikke det, der skete i Getty-sagen. Fotografen havde fraskrevet sig copyright. Og det giver absolut andre retten til at tjene penge på værket. Der hvor Getty dummede sig var ved at påstå at copyright på billederne var deres - det indrømmede de, og derfor blev der indgået et forlig.

 • 4
 • 0
#10 Christian Nobel

Her er det passende med en opfordring til at bruge duckduckgo.com i stedet, så får du også mere privacy for pengene.

Jeg bruger også selv duckduckgo, og hvis der er tale om engelske (tekniske) søgninger, så er resultaterne som regel bedre end Googles.

Men jeg har en pudsig ting, at selv om sprogindstillingerne mv. for duckduckgo er sat til dansk, så har den på firefox for android forkærlighed for at komme med norske eller svenske resultater - andre der har oplevet det samme?

 • 0
 • 0
#15 Peter Valdemar Mørch

Ah, det er måske derfor jeg har fået 3 nedad-votes for min besked.... :-)

Men jeg var uklar i min besked. Man kan højreclicke direkte fra Google Images siden. Man behøver ikke åbne "Visit" linket først. Det lille billede er allerede et direkte link til det "store" billede, bare skaleret ned af din browser.

HrSH7e2.png (PNG Image, 1075 × 883 pixels)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere