Google fjernede DR's børne-app: Nu har tech-giganten skiftet mening

13 kommentarer.  Hop til debatten
Google fjernede DR's børne-app: Nu har tech-giganten skiftet mening
Illustration: oleschwander, BigStock.
Google valgte at fjerne Ramasjang-appen fra Google Play, da man blandt andet fandt det anstødeligt, at en DR-vært uddeler lakridspiber til børn. Nu har Google ombestemt sig, og appen er tilbage.
6. august 2020 kl. 11:56
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

DR’s Ramasjang-app blev for nylig fjernet fra Google Play, da den amerikanske it-virksomhed vurderede, at DRs børneindhold var upassende.

Årsagen var blandt andet lakridspiber, for det er ifølge Google indhold, der ikke er passende for børn, idet en værterne i et af Ramasjangs’ shows tilbyder børn lakridspiber.

Men nu har Google alligevel ombestemt sig, skriver DR selv.

»Fra vores side er der ikke noget, der har ændret sig. Vi har ikke ændret eller redigeret noget af vores indhold. Det er uforandret. Så hvad der præcis er årsagen til, at appen igen er tilgængelig, det ved vi ikke,« siger mediedirektør Henriette Marienlund.

13 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
8. august 2020 kl. 08:04

Lidt morsomt, at DR beklager sig over Googles monpollignende magt over markedet, men ikke ser bjælken i eget øje.

10
7. august 2020 kl. 17:55

Så at Google henviser til IARC - International Age Rating Coalition - som har en Europæiske udgave i PEGI. Men det er regler som er lavet til spil, som breder sig til Apps generelt og åbenbart også på indhold i udsendelser, som streams.

9
7. august 2020 kl. 14:17

Umiddelbart virker det oplagt at tillægge nogle algoritmer - fejlen at fjerne en app pga nogle uskyldige lakridspiber.

Er lakridspiber uskyldige? Alt der indeholder sukker er designet til, at ødelægge børnenes tænder. Det er hemmeligheden i produktet. Det er absolut ikke uskyldigt.

Jeg er meget imod lakridspiber og stofcigarer - de er fra en tid, hvor at tobaksindustrien og slikindustrien havde stor magt, og kunne betale sig til, at julemanden røg pibe. Det har intet med uskyld at gøre.

Find noget bedre at vise børnene. Børneudsendelser skal være noget man lærer af.

8
7. august 2020 kl. 13:53

Umiddelbart virker det oplagt at tillægge nogle algoritmer - fejlen at fjerne en app pga nogle uskyldige lakridspiber.

Men appen var ikke dedikeret denne programserie - og ramasjang sender mange andre udsendelser via denne app. Jeg går ud fra at google ikke sidder og gennemser samtlige programmer der sendes via denne og andre apps. Så min teori er at en dansker (der i forvejen var bekendt med appens og programmets eksistens) havde godt ondt rumpen over DR - og fandt en måde ar at hævde sig på.

Google erkender tydeligvis de har begået en fejl, siden appen relativt hurtigt blev lagt tilbage på deres app-store. At google reagere amatøragtigt er en anden sag - og specielt Google Danmark burde vise en smule respekt for ramasjangs unge seere , deres forældre og ikke mindst DR og sende en officiel undskyldning.

7
6. august 2020 kl. 17:07

Man kan jo allerede bruge alternative app-stores. Så hvis Google ikke vil udgive DR's app, så kan de jo vælge at distribuere den på en alternativ app-store. Og diverse vigtige infrastruktur apps kan jo også distribueres fra andre steder.

Men det er selvfølgelig ikke uden problemer, for som det er implementeret i dag, så skal man finde en obskur sikkerheds-setting og slå den fra ... og så gælder det pludselig for alle app-stores - også dem med usikkert indhold.

Kunne man lave en løsning a'la præ-installerede root-certificates på browsere, hvor de enkelte lande kan aftale med Google at få godkendt deres nationale app-store som en sikker app-store, så brugerne ikke behøver at pille ved sikkerhedsindstillingerne?

Med præ-godkendte nationale app-stores kan hver stat så udgive alle de problematiske apps, som dog er lovlige og sikre i deres stat, såvel som kritiske infrastruktur apps - og Google kan så være den med højeste fællesnævner(?), og kun udstille apps, der opfylder deres egne krav.

6
6. august 2020 kl. 16:52

Er det synd for DR, at deres app pludselig ikke må distribueres? "De kan jo bare lade være med at bruge Google!" ... eller hvad (næppe - der er jo ikke nogen alternativer). Måske er det ikke nødvendigt med en børne-app for DR? Eller en streaming tjeneste for DR? Hvorfor skal Google bestemme det?

Eller, google kan sætte krav til, at indhold der er uegnet for børn, kun kan downloades mod betaling. Det vil sikre, at dem der kommer ind har kreditkort til at betale med. Betalingen kan eventuelt sættes meget lav, f.eks. 50 øre.

5
6. august 2020 kl. 15:55

Der er en god håndfuld udtalelser i stil med "der er absolut intet, Google kan lære DR om at tale med børn" og "Derfor mener jeg, at det her principielt handler om vores ret over vores eget indhold." ... altså hele det store grundlæggende problem med at der er 100% monopol på at udgive apps til de store platforme - og hvad gør man så med et internationalt firma, hvor 250 forskellige lande mener noget forskelligt om hvad der må publiceres?

Er det synd for DR, at deres app pludselig ikke må distribueres? "De kan jo bare lade være med at bruge Google!" ... eller hvad (næppe - der er jo ikke nogen alternativer). Måske er det ikke nødvendigt med en børne-app for DR? Eller en streaming tjeneste for DR? Hvorfor skal Google bestemme det?

Det kan nærmest kun ende med at de reguleres som infrastruktur - eller hvad? At andre tjenester, som nævnt i andre kommentarer, skal have adgang til deres infrastruktur, for at kunne levere services.

Man kan måske bare lade være med at bruge Facebook - men vi får jo flere og flere vigtige apps på vores dimser, og hvad hvis Google ikke mener at NemID pludselig ikke må køre på deres platform?

Så er det sgu' nemmere med websider - de er da i det mindste stadig distribuerede (og selvom søgemaskinerne er vigtige, så kan man nok finde frem til dr.dk og nemlogin mm. uden dem).

Jeg er helt grundlæggende pænt træt af at der kommer centrale kill-switches på alt hvad vi "ejer".

4
6. august 2020 kl. 15:01

Jeg syntes bestemt at det er helt på plads, at google fjerner stofcigar og lakridspiber. Det giver ingen mening i børnesammenhæng. Og præcist det samme burde de gøre for enhver form for våben, og aggressiv sport.

Faktisk har jeg meget svært ved at forstå, at DR selv accepterer det.

3
6. august 2020 kl. 14:54

For lang tid siden fjernede Google en film-app fra Jesperhus fordi deres karater Doktor Træls (der ligesom Onkel Reje gør alt det man ikke skal) havde en stofcigar. Selv efter Jesperhus censurerede deres indhold og fjernede cigaren permanent fra figuren tog det lang tid før appen blev godkendt igen.

Så Google har bestemt ændret i deres praksis for at lade DR komme ind igen. Google vidste her, at det ville føre til regulering hvis de ikke gav sig, så det gjorde de. Men andre kæmper stadig med det samme problem.

Det er i praksis umuligt at undgå tech-giganternes platforme i dag. Ja, man kan lægge noget ud på sin egen hjemmeside, men det giver ikke meget at folk skal installere en app ad bagdøren.

Når en platform når en vis størrelse burde det ikke være op til "tilfældige" firmaer at regulere den. Noget lignende findes i andre brancher, fx når en teleudbyder når en vis størrelse skal de sælge adgang til deres kabler til andre.

2
6. august 2020 kl. 12:29

Det er jo fuldstændig absurd adfærd fra Google.. Hvad om de fjerner de apps som har skydevåben? Skal børn skærmes.. Utroligt at Google handler sådan, men godt at det er ændret, for det var da en absurd handling fra Google.

1
6. august 2020 kl. 12:14

[...] Så hvad der præcis er årsagen til, at appen igen er tilgængelig, det ved vi ikke,« siger mediedirektør Henriette Marienlund.

Jeg har en idé om det. Når historien rammer medierne, ruller "tech-giganterne" ALTID om på ryggen. Men de håndterer jo ikke, at blokeringen var forkert til at begynde med. Så hvis du er alle andre end en organisation med adgang til at lufte din historie i de store medier, så er du stadig "SoL".