Google fastholder begrænsninger på blokering af reklamer i Chrome

Illustration: Azri Suratmin, BigStock
Massiv kritik regnede ned over Google, da de i januar annoncerede en plan om at lukke for det API, som mange udvidelser bruger til at blokere reklamer. Men søgekæmpen holder fast

Googles planlagte Manifest V3-opdatering til Chrome, kommer til at fratage reklameblokerende udvidelser muligheden for at blokere en reklame, før den er blevet downloadet.

Det skriver net-mediet 9to5Google.

Manifest V3 ændrer webRequest-api’et, så det ikke længere kan blokere for forespørgsler, før de bliver sendt ud. Det er den metode, moderne ad-blockere som Ublock Origin gør brug af.

Betalende enterprise-brugere af Chrome kan fortsat gøre brug af API’ets blokeringsfunktion.

Modsætning i forretningsmodellen

Raymond Hill, som udvikler Ublock Origin, gør det i en kommentar på Github klart, at han betragter det som et forsøg fra Googles side på at beskytte deres reklameforretning.

Han refererer til Googles moderselskab, Alphabets 10K-dokument for2018. 10K-dokumentet er en finansiel rapport, virksomheder aflægger til det amerikanske agentur SEC, som blandt andet regulerer aktiemarkedet.

I rapporten skriver Alphabet:

»Nye og eksisterende teknologier kan påvirke vores evne til at skræddersy reklamer og/eller kan blokere reklamer online, hvilket kan skade vores forretning.«

Og det er et problem for Google. På den ene side er virksomheden interesseret i at fastholde Chromes position som den mest populære browser i verden, og udvidelser, som blokerer reklamer, er nogle af de mest populære browser-udvidelser.

På den anden side er Googles primære indtægtskilde reklamer, og ad-blockers reducerer størrelsen på reklamekagen.

De konkurrerende browsere Firefox og Brave tillader fortsat blokering af reklamer før de downloades.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (18)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Ole C. Andersen

Startede med at "flytte" til andre browsere sidste år, da jeg bemærkede at Google Chrome begyndte at føle sig hævet over andre browsere. Man kan således ikke blokeret for notifikationer for en stribe Google sites ! Og nu følger afvikling af muligheden for reklamefri surf. Gu' ved hvad det næste bliver ? Det er muligt at visse tjenester kører langsommere på andre browsere - men det kan jeg sagtens leve med.

 • 7
 • 0
#8 Morten Vinding

... er der nogen af jer der har overvejet at en god del af de sites i besøger, faktisk er dybt afhængige af indtægter fra reklamer?

Her under bla. denne side...

Jeg kvalte flash i min browser for længe siden, fordi det var en sikker måde at få virus på, men ellers har jeg aldrig brugt adblocker.

Jeg bruger dog hovedsageligt Apple produkter (og Safari), så jeg har faktisk betalt for produktet med rigtige penge, og ikke med min data som med Google's produkter.

Det er vist tid til at vælge hvad man vil...

 • 1
 • 5
#9 Ditlev Petersen

... er der nogen af jer der har overvejet at en god del af de sites i besøger, faktisk er dybt afhængige af indtægter fra reklamer?

Det plejer de pågældende sites så også at gøre opmærksom på. V2 får så lov at vise annoncer, det gør nogle andre sites også. Andre sites vælger jeg så helt fra i stedet.

Men reklamerne har jo spillet for højt (bogstaveligt) eller på anden måde været uudholdelige. Har man en trådløs forbindelse med betaling for datatrafikken, er det heller ikke vanvittigt sjovt at skulle nedsvælge mange megabytes ligegyldigt bavl og skrål. Hvis en reklame var lille og rimeligt sikret, kunne jeg godt holde dem ud. Men støj, tid, noget der vælter ind over teksten og ud over min skærm - farvel, farvel.

Efterhånden bruger jeg mindre tid online.

Google har på anden måde trådt mig for nær - den har haft gang i nogle vilde og voldsomme "undersøgelser" på mine diske. Jeg aner ikke, hvad den ledte efter eller til glæde for hvem? Af og til gik systemet i baglås. Så den er blevet kørt ud på en kirkegård.

Næste skridt er helt at kassere computeren.

 • 4
 • 1
#10 Michael Bæk

... er der nogen af jer der har overvejet at en god del af de sites i besøger, faktisk er dybt afhængige af indtægter fra reklamer?

Jeps, og jeg er fuldstændig ligeglad. Min computer, mine regler.

Er siden utilfreds må den bruge paywall. Det er ikke mit problem.

 • 4
 • 1
#11 Christian Nobel

Er siden utilfreds må den bruge paywall. Det er ikke mit problem.

Eller også kan man lade være med at lave påtrængende og snagende reklamer.

Man kan faktisk sagtens lave reklamer på ens side, som ikke kan fjernes med en reklameblokker, nemlig ved ikke at lade andre lave arbejdet i form af tredjepartsreklamer.

Men det fordrer selvfølgelig at man selv gider at tage hænderne op at lommen og administrere sin side - fuldstændig som et lokalblad selv laver layout, og placerer reklamer der hvor det giver bedst mening.

Hvis ikke man finde ud af det, så tag en tudekiks, eller lav det til et betalingssite - det ville så nok være et problem for V2, for den primære grund til f.eks. jeg kommer her, er fordi debatten og blogindlæg kan bidrage med noget.

"Artiklerne" er sådan set kun placeholder for debatten.

 • 6
 • 0
#14 Thomas Toft

Hvis v2 var på f.eks patreon smed jeg gerne 1-2 kr pr md til at dække tabet af jeg blokerer ads, men at skulle til at tegne abb o.lign nej tak.

De får ikke en rød reje af mig så længe de har 11 (siger adblockeren lige pt.) ting der prøver at snage i hvad jeg laver på siden. De sider man kan betale til snager stadig selvom man har betalt, så hvad er fidusen lige? For brugeren/læseren, ingen.

 • 3
 • 0
#15 Hans Nielsen

... er der nogen af jer der har overvejet at en god del af de sites i besøger, faktisk er dybt afhængige af indtægter fra reklamer?

Kun 11 ?

Har kun 20, men det er fordi blokering af nogle domain, også blokere for 3 parts til 3 parts.

Bruger 2 forskellige, som virker på 2 forskelige måder, og som køre rimeligt sammen. - Det er UBlock Origin og Privacy Badger. Må så leve uden stavekontrol i kommentar felterne, og det må læser af mine indlæg så også :-)

Nu lever V2 ikke kun af reklammer, de får også1 million årligt i medie støtte fra staten, og det kan vel betale en del af en redaktør løn. Især når man ser på kvaliteten af nogle af artikelerne. Som enten er rene PR for firma, "stjålen" fra et langt bedre norsk søster magasin, eller lidt hurtigt google oversat udenlansk stof, af forskellige lødighed.

Hvis det ikke var for kommentar og blog, samt artikler fra inginøren om danske forhold, som jeg dog kunne læse der. Så var jeg for længst forsvundet. Hvis man ser på teknik og edb, så er Tomwhardware et langt bedre og mere seriøs sted. DR har også gode jounalistiks historier om GDPR misbrug og ligende.

Igen så har V2, som mange andre medier, mens det piper over mistet reklame kr. Alligevel da det bare er nemmeste ? Lukket gøgeungen Google ind.

I stedet for, at indse at værdien af brugeren, når man kender målgruppen, er langt højre, ende de håndører de får fra google. De minimum 50.000 læsere af Inginøren er jo ALLE beslutnings tagere eller influencer. Målrettet sald, af faste indlejeret reklamer, som også ville blive læst, eller set, ville være langt højere end de reklamer. Som jeg, og nok minimum 90% af brugeren her på siden, slet ikke ser.

Så igen drop tudekiksen, og lav et ordenligt stykke arbejde, både redartionelt, og på salg af reklamer.

https://www.tomshardware.com/

 • 0
 • 0
#16 Christian Nobel

Så igen drop tudekiksen, og lav et ordenligt stykke arbejde, både redartionelt, og på salg af reklamer.

Hvilket minder mig om, er der nu gået ingeniøren i kommentarsporet?

I hvert fald er det sådan at man fra oversigten (som ikke er en oversigt, men en forkortet gentagelse, så lidt ældre debatter forsvinder på side 2, hvis der har været meget gang i en enkelt debat!) nu ikke mere ender på det konkrete indlæg, men i toppen af artiklen.

Ret så anstrengende hvis man vil læse sidste indlæg, især på en tablet.

Og så er det pinligt at man ikke kan håndtere problemet med spambots.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere