Google fastholder begrænsninger på blokering af reklamer i Chrome

31. maj 2019 kl. 10:3218
Google fastholder begrænsninger på blokering af reklamer i Chrome
Illustration: Azri Suratmin, BigStock.
Massiv kritik regnede ned over Google, da de i januar annoncerede en plan om at lukke for det API, som mange udvidelser bruger til at blokere reklamer. Men søgekæmpen holder fast
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Googles planlagte Manifest V3-opdatering til Chrome, kommer til at fratage reklameblokerende udvidelser muligheden for at blokere en reklame, før den er blevet downloadet.

Det skriver net-mediet 9to5Google.

Manifest V3 ændrer webRequest-api’et, så det ikke længere kan blokere for forespørgsler, før de bliver sendt ud. Det er den metode, moderne ad-blockere som Ublock Origin gør brug af.

Betalende enterprise-brugere af Chrome kan fortsat gøre brug af API’ets blokeringsfunktion.

Modsætning i forretningsmodellen

Raymond Hill, som udvikler Ublock Origin, gør det i en kommentar på Github klart, at han betragter det som et forsøg fra Googles side på at beskytte deres reklameforretning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han refererer til Googles moderselskab, Alphabets 10K-dokument for2018. 10K-dokumentet er en finansiel rapport, virksomheder aflægger til det amerikanske agentur SEC, som blandt andet regulerer aktiemarkedet.

I rapporten skriver Alphabet:

»Nye og eksisterende teknologier kan påvirke vores evne til at skræddersy reklamer og/eller kan blokere reklamer online, hvilket kan skade vores forretning.«

Og det er et problem for Google. På den ene side er virksomheden interesseret i at fastholde Chromes position som den mest populære browser i verden, og udvidelser, som blokerer reklamer, er nogle af de mest populære browser-udvidelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På den anden side er Googles primære indtægtskilde reklamer, og ad-blockers reducerer størrelsen på reklamekagen.

De konkurrerende browsere Firefox og Brave tillader fortsat blokering af reklamer før de downloades.

18 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
16
4. juni 2019 kl. 15:17

Så igen drop tudekiksen, og lav et ordenligt stykke arbejde, både redartionelt, og på salg af reklamer.

Hvilket minder mig om, er der nu gået ingeniøren i kommentarsporet?

I hvert fald er det sådan at man fra oversigten (som ikke er en oversigt, men en forkortet gentagelse, så lidt ældre debatter forsvinder på side 2, hvis der har været meget gang i en enkelt debat!) nu ikke mere ender på det konkrete indlæg, men i toppen af artiklen.

Ret så anstrengende hvis man vil læse sidste indlæg, især på en tablet.

Og så er det pinligt at man ikke kan håndtere problemet med spambots.

15
4. juni 2019 kl. 15:00

... er der nogen af jer der har overvejet at en god del af de sites i besøger, faktisk er dybt afhængige af indtægter fra reklamer?

Kun 11 ?

Har kun 20, men det er fordi blokering af nogle domain, også blokere for 3 parts til 3 parts.

Bruger 2 forskellige, som virker på 2 forskelige måder, og som køre rimeligt sammen. - Det er UBlock Origin og Privacy Badger. Må så leve uden stavekontrol i kommentar felterne, og det må læser af mine indlæg så også :-)

Nu lever V2 ikke kun af reklammer, de får også1 million årligt i medie støtte fra staten, og det kan vel betale en del af en redaktør løn. Især når man ser på kvaliteten af nogle af artikelerne. Som enten er rene PR for firma, "stjålen" fra et langt bedre norsk søster magasin, eller lidt hurtigt google oversat udenlansk stof, af forskellige lødighed.

Hvis det ikke var for kommentar og blog, samt artikler fra inginøren om danske forhold, som jeg dog kunne læse der. Så var jeg for længst forsvundet. Hvis man ser på teknik og edb, så er Tomwhardware et langt bedre og mere seriøs sted. DR har også gode jounalistiks historier om GDPR misbrug og ligende.

Igen så har V2, som mange andre medier, mens det piper over mistet reklame kr. Alligevel da det bare er nemmeste ? Lukket gøgeungen Google ind.

I stedet for, at indse at værdien af brugeren, når man kender målgruppen, er langt højre, ende de håndører de får fra google. De minimum 50.000 læsere af Inginøren er jo ALLE beslutnings tagere eller influencer. Målrettet sald, af faste indlejeret reklamer, som også ville blive læst, eller set, ville være langt højere end de reklamer. Som jeg, og nok minimum 90% af brugeren her på siden, slet ikke ser.

Så igen drop tudekiksen, og lav et ordenligt stykke arbejde, både redartionelt, og på salg af reklamer.

https://www.tomshardware.com/

11
3. juni 2019 kl. 18:12

Er siden utilfreds må den bruge paywall. Det er ikke mit problem.

Eller også kan man lade være med at lave påtrængende og snagende reklamer.

Man kan faktisk sagtens lave reklamer på ens side, som ikke kan fjernes med en reklameblokker, nemlig ved ikke at lade andre lave arbejdet i form af tredjepartsreklamer.

Men det fordrer selvfølgelig at man selv gider at tage hænderne op at lommen og administrere sin side - fuldstændig som et lokalblad selv laver layout, og placerer reklamer der hvor det giver bedst mening.

Hvis ikke man finde ud af det, så tag en tudekiks, eller lav det til et betalingssite - det ville så nok være et problem for V2, for den primære grund til f.eks. jeg kommer her, er fordi debatten og blogindlæg kan bidrage med noget.

"Artiklerne" er sådan set kun placeholder for debatten.

10
3. juni 2019 kl. 16:57

... er der nogen af jer der har overvejet at en god del af de sites i besøger, faktisk er dybt afhængige af indtægter fra reklamer?

Jeps, og jeg er fuldstændig ligeglad. Min computer, mine regler.

Er siden utilfreds må den bruge paywall. Det er ikke mit problem.

9
3. juni 2019 kl. 16:14

... er der nogen af jer der har overvejet at en god del af de sites i besøger, faktisk er dybt afhængige af indtægter fra reklamer?

Det plejer de pågældende sites så også at gøre opmærksom på. V2 får så lov at vise annoncer, det gør nogle andre sites også. Andre sites vælger jeg så helt fra i stedet.

Men reklamerne har jo spillet for højt (bogstaveligt) eller på anden måde været uudholdelige. Har man en trådløs forbindelse med betaling for datatrafikken, er det heller ikke vanvittigt sjovt at skulle nedsvælge mange megabytes ligegyldigt bavl og skrål. Hvis en reklame var lille og rimeligt sikret, kunne jeg godt holde dem ud. Men støj, tid, noget der vælter ind over teksten og ud over min skærm - farvel, farvel.

Efterhånden bruger jeg mindre tid online.

Google har på anden måde trådt mig for nær - den har haft gang i nogle vilde og voldsomme "undersøgelser" på mine diske. Jeg aner ikke, hvad den ledte efter eller til glæde for hvem? Af og til gik systemet i baglås. Så den er blevet kørt ud på en kirkegård.

Næste skridt er helt at kassere computeren.

8
3. juni 2019 kl. 15:02

... er der nogen af jer der har overvejet at en god del af de sites i besøger, faktisk er dybt afhængige af indtægter fra reklamer?

Her under bla. denne side...

Jeg kvalte flash i min browser for længe siden, fordi det var en sikker måde at få virus på, men ellers har jeg aldrig brugt adblocker.

Jeg bruger dog hovedsageligt Apple produkter (og Safari), så jeg har faktisk betalt for produktet med rigtige penge, og ikke med min data som med Google's produkter.

Det er vist tid til at vælge hvad man vil...

7
2. juni 2019 kl. 11:54

Når de laver en ny Browser, baseret på chomre. Kan de åbne op for dette.

Hvis de er lidt dygtige, og heldigt, og ikke jokker i spinaten. Så kan de tage en stor af marked.

Bruger selv 3-4 forskellige browser. Chrome skal måske nederst i bunken.

Cliqz, er også et godt alternativ.

https://cliqz.com/en/

4
1. juni 2019 kl. 22:47

Hvad med at bruge hosts filen istedet, det burde virke uanset browser.

3
1. juni 2019 kl. 15:39

Startede med at "flytte" til andre browsere sidste år, da jeg bemærkede at Google Chrome begyndte at føle sig hævet over andre browsere. Man kan således ikke blokeret for notifikationer for en stribe Google sites ! Og nu følger afvikling af muligheden for reklamefri surf. Gu' ved hvad det næste bliver ? Det er muligt at visse tjenester kører langsommere på andre browsere - men det kan jeg sagtens leve med.

2
1. juni 2019 kl. 13:31

Så skifter jeg browser. Jeg vil kunne blokere reklamer.

1
1. juni 2019 kl. 00:52

De konkurrerende browsere Firefox og Brave tillader fortsat blokering af reklamer før de downloades.

Google gør det efterhånden lettere at vælge browser.