Google, Facebook og andre benægter anklager om statsovervågning

Den amerikanske stat har på ingen måde en bagdør ind til vores servere, lyder det nu fra blandt andet Google og Facebook, efter historier om et meget omfattende overvågningsprogram ved navn Prism.

Med bagdøre og dermed uhindret adgang til data hos blandt andet Facebook, Google, Microsoft og Skype skulle de amerikanske efterretningstjenester kunne overvåge borgernes internetkommunikation i en hidtil uset grad, uden en dommerkendelse.

Sådan lød det i sidste uge i den britiske avis The Guardian, som havde oplysningerne fra en tidligere ansat i CIA og nuværende konsulent for NSA, der er de to store efterretningstjenester i USA. Han har nu valgt at stå frem offentligt, skriver avisen.

Læs også: FBI kan frit aflytte Google, Facebook og Skype

Men reaktionen fra flere af de store amerikanske it-firmaer, som ifølge anklagerne har givet NSA fri adgang til brugernes data, har været tilsvarende markant: De benægter fuldstændigt, at det skulle have fundet sted.

Mark Zuckerberg, stifter af Facebook, skriver for eksempel i en statusopdatering, at han gerne personligt vil kommentere de ’skandaløse’ beskyldninger:

»Facebook er ikke og har aldrig været en del af et program om at give USA eller nogen anden stat direkte adgang til vores servere. Vi har aldrig modtaget en forespørgsel eller dommerkendelse fra nogen statslig myndighed, der bad om information eller metadata i store mængder, som den Verizon (stort teleselskab, red.) angiveligt har modtaget. Og hvis vi gjorde, ville vi modarbejde det aggressivt,« skriver den unge direktør.

På samme måde har Googles direktør Larry Page helt afvist, at der skulle være nogen sandhed i beskyldningerne.

»Den amerikanske stat har ikke direkte adgang eller en bagdør til information, der er gemt i vores datacentre. Vi har ikke hørt om et program ved navn Prism før i går,« skriver han i et blogindlæg under overskriften ’What the…?’

Også Apple, Dropbox, Yahoo, Microsoft og andre firmaer, som har været nævnt i forbindelse med historierne om Prism-programmet, afviser at det skulle være sandt, rapporterer The Next Web.

Data bliver kun udleveret til myndighederne, når de kommer med en dommerkendelse, og kun for de konti, der bliver bedt om, ikke på mere generel og fortløbende basis, lyder det samstemmende fra virksomhederne.

Ifølge historier i The Guardian og Washington Post skulle NSA have haft omfattende adgang til data hos disse store leverandører af blandt andet gratis webmail og anden kommunikation over nettet. Hos nogle skulle det have stået på i årevis, mens andre, for eksempel Dropbox, skulle være en nyere tilføjelse i programmet, der angiveligt er døbt Prism.

Teleselskabet Verizon - og sandsynligvis andre - har ifølge The Guardian afleveret alle informationer om kundernes opkald og sms’er til efterretningstjenesterne, på daglig basis, efter krav fra myndighederne.

Læs også: USA afsløret i massiv overvågning af borgerne: NSA får løbende alle tele-data

Ifølge de lækkede, tophemmelige dokumenter har de medvirkende virksomheder forbud mod at fortælle noget om overvågningen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Lasse Hillerøe Petersen

Når jeg læser Larry Page og Mark Zuckerbergs "personlige" reaktioner, i hvert fald umiddelbart, så synes jeg sammenfaldet i formuleringer og struktur er slående, i en grad så jeg har svært ved ikke at få den tanke, at udmeldingerne enten er koordineret eller også er tilretninger af et forlæg. Jeg prøver at styre mine paranoide tilbøjeligheder, men det er ubehageligt nemt at forestille sig at de har fået en venlig mail fra NSA: "Her er en disposition til et statement vi godt lige vil have jer til at give jeres personlige præg og udsende mhp damage control. På forhånd tak."

  • 3
  • 3
#5 Ernie Petersen

Lidt trist og bekymrende, at det kommer så overraskende for mange. NSA har eksisteret siden starten af 50'erne, netop med dette formål, at overvåge, samle og registrere alverdens kommunikation, på verdensplan.

NSA har iøvrigt et gigantisk budget, så det er skam et seriøst arbejde, som kan udføres for de budgetter.

Baggrunden for etableringen af NSA er ganske interessant og tankevækkende, hvis man kender historien, som jo ikke kommer fra historiebøgerne.

  • 3
  • 0
#6 Finn Christensen

»Den amerikanske stat har ikke direkte adgang eller en bagdør til information, der er gemt i vores datacentre. Vi har ikke hørt om et program ved navn Prism før i går,«

og herhjemme i Dannevang er vi forlængst holdt op med at tro på storken m.fl. :)

Vores verden er overalt smurt ind i itSovs, og IT er derfor det mest perfekte redskab til udførelse af billigt og usynligt arbejde for borgerne eller imod borgernes interesse.

Samfunds/staters administration anvender for det meste billigt[1] og usynligt værktøj til udførelse af deres opgaver. Eneste afvigende eksempler er få visuelle magtsymboler - vagter, uniformer og våben etc.

Regeringens tvangdigitalisering af vores samfund senest anno 2015 er vel tilstrækkelig dokumentation - tilmed centreret om en billig[1] hjemmefusket løsning, som er navngivet NemID :p

Det mislykkede forsøg på etablering af eValg var endnu et skoleeksempel på: - Politisk umodenhed og naivitet - Administrativ ligegyldighed og uvidenhed - itSovs ad libitum

[1] Ja ja.. ved godt at skatteyderne for det meste ender med at betaler dyrt pga. uvidenhed, men det er et andet problem.

  • 5
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere