Google får fransk forbud mod at linke til Formel1-chefs nazi-sex-billeder

I en opsigtsvækkende dom fra fransk højesteret bliver det nu forbudt for Google at have søgemaskine-links til ikke bare bestemte websider, men også bestemte billeder, uanset hvor de dukker op. Google kalder det censur.

Det bliver fremover Googles opgave at sikre, at det ikke er muligt via Googles søgemaskine at finde frem til billeder fra en avanceret hyrdetime, som den tidligere Formel 1-chef Max Mosley deltog i i 2008.

Sådan lyder en opsigtsvækkende dom fra den franske højesteret, efter at Max Mosley har kørt sagen mod Google hele vejen igennem det franske retssystem. Det skriver The Guardian.

Billederne, hvor fem prostituerede i uniformer har sex med Max Mosley, blev offentliggjort af tabloidavisen News of the World, som nu er lukket. Men selvom Max Mosley hurtigt vandt en sag, der tvang aviser til at fjerne billederne, dukkede de hurtigt op andre steder på nettet.

Google har allerede løbende fjernet mange links til billederne fra søgemaskinen, men dommen kræver altså, at Google på forhånd opdager, at en side indeholder de ni forbudte billeder, før den bliver lagt ind i søgeindekset.

Det afviser Google, for det ville kræve, at firmaet laver en helt ny automatisk filtrering, der på egen hånd udelukker indhold fra søgemaskinen.

»Dette er en problematisk kendelse med seriøse konsekvenser for ytringsfriheden, og vi vil appellere den. På trods af, at vi allerede tilbyder en hurtig og effektiv måde at få fjernet ulovligt materiale fra vores søgeindeks, har den franske domstol krævet, at vi bygger, hvad vi mener er en censureringsmaskine,« udtaler Google i en skriftlig melding om dommen.

Ifølge dommen får Google to måneder til at finde en teknisk løsning, og skal herefter i fem år sikre, at billederne af Max Mosley ikke kan blive fundet via Googles søgemaskine. Udover dette krav fulgte der en symbolsk bøde med på én euro, samt regningen for Max Mosleys udgifter til sagen på 5.000 euro.

Læs også Googles blogindlæg fra september om sagen

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Anonym

er at endnu flere vil ind og lede efter de billeder på nettet.

Det bedste han kunne gøre var bare at stå ved at han var en liderbasse, med nogle SM tendenser af en bestemt karakter. Så ville luften blive taget ud af det, og folk ville hurtigt glemme det. Der er jo ikke noget sjovt i at læse sladder om folk der ikke er flove over deres liv.

 • 20
 • 0
#5 Jimmy Frydkær Dürr

Jeg troede, at alle franskmænd hadede alt, hvad nazisterne står for. Men det er da overraskende tydeligt, at den franske højesteret er i seng med nazisterne i denne sag. Censuren i dommen driver jo som rødvin fra alpelandet. Er du kendt, må du godt være nazist - Gad vide hvor mange menige fransk-mænd/-kvinder, der ville nyde samme beskyttelse, hvis de indbragte samme sag for samme domstol?

 • 3
 • 4
#7 Christian P. Broe Petersen

Eller er google den eneste eksisterende søgemaskine? Det er da helt absurd at gå efter søgemaskinen. Hvis de mener at selve materialet er ulovligt, så må de jo gå efter de steder der leverer det. Generelt er den slags jo umuligt. Men ja - der er jo nok 1000% flere folk der nu har været inde og finde det der materiale, selvom de ellers var ligeglade.

Når man lægger alt det sjove til side, så der det da dybt bekymrende, som der bliver censureret rundt omkring. I us er der også rigtig meget, der fjernes fra google pga. DCMA. Igen - så fatter jeg ikke hvordan det kan være søgemaskinens ansvar, hvad det er for sider der findes. Don't shoot the messenger.

 • 8
 • 0
#8 Martin Nyhjem

Ja, de er da ikke fjernet fra bing i hvert fald hehe..

Det bliver spændende at følge. Jeg håber Google undslipper, alternativet bliver ikke rart. De skal jo fjerne de indekserede billeder og det skal ske automatisk. Dvs. de skal lave noget programmel, som kan scanne billederne og finde ud af om det er den her handling der er i gang, eller om det er et uskyldigt billede. Det er bare ikke selve billederne, der ikke må vises. Det er billeder af handlingen. Så billeder der er resized, og billeder med talebobler på og sjove tekster.. ja de skal altså også filtreres fra. Den nye algoritme vil med stor sandsynlighed enten ikke virke, og ellers vil den filtrere alt alt for meget fra og det skader os alle. Også selvom man måske ikke synes de billeder er så fede igen. Og en anden ting. Når først låget er taget af... Der er ikke langt til den næste sag, og den vil være nemmere at vinde.. "Google har allerede den ønskede teknologi implementeret jævnfør Mosley sagen, og vil derfor ikke have svært ved at bortfiltrere disse billeder også".. man kan næsten høre det allerede.. :/

 • 4
 • 0
#9 s_ mejlhede

"formel 1-chef max mosley picture" Google hjalp selv med picture

http://www.liveleak.com/view?i=4d3_1207044480

Hvis altså det er den rigtige, har ikke set den "orginale" så ved det ikke, men nu kommer der da masser af link til noget ligende.

En lidt dårlig halvklam pornofilm :-) Som nu først bliver rigtigt kendt nu, og spredt for evigt, viste ikke der var en sådan sag før i dag.

Vi skal vis også finde nogen vindmøller til ham.

 • 5
 • 0
#10 Thomas Jensen

"På trods af, at vi allerede tilbyder en hurtig og effektiv måde at få fjernet ulovligt materiale fra vores søgeindeks, har den franske domstol krævet, at vi bygger, hvad vi mener er en censureringsmaskine,« udtaler Google".

Google har intet imod at censurere. De vil bare ikke tvinges til at bruge ressurcer på at gøre det bedre, og så kalder de det en "censureringsmaskine", men det er rent spin. De censurerer i forvejen, hvis de bliver bedt om det.

 • 1
 • 4
#14 Thomas Jensen

Jeg synes du drager lidt forhastede konklusioner, du kan vel ikke konkludere at google har brokket sig eller ej ud fra at V2 skriver at de allerede har fjernet nogle links?

Hvis google var blevet pålagt at fjerne links til billeder og de havde brokket sig over det, tror du så ikke det havde fremgået af artiklen? Jeg tror roligt vi kan konkludere, at de ikke har brokket sig over det.

Det fremgår så iøvrigt ikke om de er blevet pålagt fjerne links til billederne, eller om det er noget de har gjort på eget initiativ, på basis af nogle interne etiske retningslinier eller noget...

Bemærk også, at mit ærinde er ikke at kritisere google for at filtrere/censurere søgeresultater. Men jeg synes det er hyklerisk at bruge et følelsesladet ord som "censureringsmaskine" - for google har jo allerede en meget effektiv "maskine" (det siger de selv i artiklen) der kan filtrere hvilke links der dukker op hos brugeren.

Den franske domstol har så bare stillet nogle krav, som åbenbart kræver mere end google kan levere, og det brokker google sig så over. Fair nok. De er i deres gode ret til at mene, at de værktøjer de stiller til rådighed bør være nok.

Men jeg synes det er smagløst, og et eksempel på spin, når de bruger ord som "censureringsmaskine". Det har udelukkende til formål at skabe sympati for google og det modsatte for den franske dom. Når google siger de "tilbyder en hurtig og effektiv måde at få fjernet ulovligt materiale fra vores søgeindeks", så tegner de et positivt billede af sig selv, hvor de er effektive mod "ulovligt materiale", som jo er noget negativt.

Men når den franske dom kræver endnu mere effektivitet, så synes google de er nogle skurke der kræver censur. Helt ærligt....

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere