Google får adgang til oplysninger om dit hjems indretning

6 kommentarer.  Hop til debatten
Google får adgang til oplysninger om dit hjems indretning
Illustration: Bigstock.
Søgegiganten får adgang til oplysninger indsamlet af selvkørende støvsugere.
6. november 2018 kl. 12:13
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Google har indledt et samarbejde med iRobot, der står bag de populære selvkørende Roomba-støvsugere. Den seneste Roomba-model i7+ tager fotos og anvender sensor-data, såkaldte odometri-data, til at udregne sin position for at lave en kortlægning af et hjems grundplan.

Det hjælper robotstøvsugeren med at finde rundt, ligesom samarbejdet med Google giver mulighed for udveksle oplysningerne med Google Assistant, så en bruger eksempelvis kan bede om at få støvsuget i dagligstuen: »OK, Google, tell Roomba to clean the living room.«

Det skriver mediet The Verge.

Kun navne på værelser – mere i fremtiden?

Google understreger dog, at det kun er navnene på forskellige rum i hjemmet, som gives videre til Google Assistant.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Assistant lærer kun navnene, som folk giver forskellige områder af deres hjem, så den kan bede iRobot i7+ om at køre til et bestemt område. Vi modtager ingen information om hjemmets indretning, eller hvor de navngivne områder er,« oplyser Google ifølge The Verge.

De forsigtige udtalelser om minimering af dataadgang skal formentlig ses i lyset af lækket af data fra Google+-platformen, som førte til, at Google+ blev lukket.

iRobots CEO, Colin Angle, lægger dog op til, at der i fremtiden kan udveksles flere oplysninger end blot navne på områder af hjemmet.

»Hvis jeg siger: 'OK, fremtidige iRobot-robot med én arm, hent mig en øl', så skal den vide, hvor køkkenet og køleskabet er.«

Det ligger i forlængelse af sidste års udtalelser fra Colin Angle, der på det tidspunkt annoncerede planerne om at sælge robotstøvsugernes indsamlede data til andre virksomheder, hvis brugerne gav deres samtykke til det.

»Der er et komplet økosystem af ting og tjenester, som det intelligente hjem kan levere, når du har et detaljeret kort over hjemmet, som brugeren har givet lov til at dele,« sagde Colin Angle juli sidste år.

Google og iRobot forventer da også, at deres samarbejde vil være nyttigt for andre smarte devices, eksempelvis smarte elpærer. Med robotstøvsugernes kortlægning vil det være muligt med en automatisk opdeling af smarte elpærer i områder som køkken, soveværelse og så videre.

Fra smart til eftertænksomt hjem

Google lægger i sine udtalelser til The Verge vægt på, at data ikke vil blive anvendt i andre af Googles produkter, ligesom data heller ikke vil blive anvendt til annonceformål. Det handler derimod om at skabe, hvad Google kalder et 'eftertænksomt' hjem som med minimalt input fra brugeren tilpasser sig brugerens ønsker og behov.

For at minimere bruger-input er det selvfølgelig nødvendigt at have en række oplysninger om hjemmets indretning indbygget i det eftertænksomme hjem.

Kortlægningen af brugernes hjem bliver sendt til iRobots servere, men iRobot understreger, at de lavtopløselige billeder, som anvendes til kortlægningen, forbliver på den selvkørende robotstøvsuger.

Colin Angle fremhæver også, at deling af de indsamlede oplysninger kun sker, hvis brugeren giver sit samtykke.

»Hvis vi kan hjælpe Google-økosystemet med at få en bedre forståelse af et hjem — med fuld samtykke fra brugerne og mulighed for at trække det tilbage — så kan det være, at ejerskabet af en Roomba gør dit smarte hjem smartere eller endda mere eftertænksomt.«

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
7. november 2018 kl. 15:07

Så i den dyre version af google maps vil man i fremtiden kunne dykke ind under taget på husene og se "kortlægning" af indendørs også? Nice nice...

5
7. november 2018 kl. 13:57

Selvfølgelig har iRobot brug for at sende information til Google Assisstant ...

...men det behøver vel ikke at involvere et roundtrip frem og tilbage over Atlanten?

Jeg synes, at det vil være fint, at mine gadgets snakker sammen, og samarbejder om at give mig endnu mere værdi end de ville hver for sig ... men det skal fgm. bliver indenfor hjemmets fire vægge! Og det skal være for min skyld og ikke nogen andres.

Sladdervorne, illoyale og indiskrete tjenestefolk skal fyres på gråt papir.

4
7. november 2018 kl. 13:31

Men de skal blive det i blinde?

Selvfølgelig har iRobot brug for at sende information til Google Assisstant, ellers har den ikke en jordisk chance for at vide, hvilke rum du taler om, når du siger " Støvsugning i stuen". Samme informationer giver du også til IKEA med trådfri og Philips med HUE, altså de kan se, at du sjovt nok har en stue... Så når du siger, Hey Google! Tænd lamperne i stuen, så ved den også der, at du har en stue.

3
7. november 2018 kl. 11:39

Artiklen giver et tankevækkende indblik i mulighederne, både positive og negative. Jeg tænker, at når denne støvsuger tager billeder af et hjem, fx hvilke bogtitler der står i reolen, hvilken kunst der hænger på væggene, indretning osv, kan modtagerne af billederne tolke etnicitet, reliøse og politisk overbevisning, sexuelle orientering osv osv. For politikere kan denne dataindsamling være positiv, hvis fx hjemmet tilhører en IS tilhænger, men jeg synes at vi skal have reguleret hvad disse "spioner" må kunne og hvordan man styrer adgangen til data på enhederne. Som minimum kunne man fx kræve at enheder skal leveres med en opsætning om at data ikke kan deles, men at brugeren kan slå deling til. Endvidere krav til effektivt at kunne styre adgangen til indsamlede informationer. Danmark er for lille til at kunne gennemføre sådanne reguleringer, vi må have EU til at vedtage regler for databeskyttelsen på IoT enheder, præcis som EU har gennemført GDPR.

2
6. november 2018 kl. 16:19

Overskrift:

Google får adgang til oplysninger om dit hjems indretning

Indhold:

Vi modtager ingen information om hjemmets indretning, eller hvor de navngivne områder er,« oplyser Google ifølge The Verge.

En mere korrekt overskift ville have været noget i retningen af:

Producenten af iRobot-støvsugerene har oplysninger om indretningen af ejernes hjem.

For det er jo korrekt allerede nu, og et eksempel på at den gamle regle om, at hvis du ikke er kunden så er du produktet ikke gælder længere:

Nu er du både kunden og produktet.

Det burde jo være fokus allerede nu og ikke først en historie fordi der er en mulighed for at Google kan få adgang til data der allerede er opsamlet.

1
6. november 2018 kl. 16:05

Det handler derimod om at skabe, hvad Google kalder et 'eftertænksomt' hjem som med minimalt input fra brugeren tilpasser sig brugerens ønsker og behov.

Jep.

Det er det, det handler om. Ligesom den massive opsamling af data jo handler om at give dig som forbruger en bedre service.

Jep. Uden tvivl.