Google får adgang til fem års britiske patientdata

Illustration: Bigstock
På trods af, at tidligere overførsler overtrådte databeskyttelseslov, forsætter det britiske sundhedsvæsen med at udlevere data til Google om patienters behandlingshistorik, diagnoser, datoer for behandling og etnisk baggrund.

Google vil modtage fem års følsomme journal-oplysninger på patienter i det britiske sundhedsvæsen. I udgangspunktet er data anonymiserede.

Det skriver tidsskriftet New Scientist (kræver login).

Det sker i henhold til en aftale, der blev underskrevet i sidste måned, på trods af kontroverser om lignende kontrakter i fortiden.

Læs også: Skal dine sundhedsdata stilles til rådighed for medicinalindustrien?

New Scientist afslørede i 2016 en tilsvarende overførsel af patientdata fra en enhed i det britiske sundhedsvæsen til Googles AI-firma Deepmind. Den overførsel blev senere kendt i strid med databeskyttelsesloven.

Andre enheder i det britiske sundhedsvæsen har dog siden da indgået aftaler med Google. I sidste måned overførte fem enheder deres indgåede kontrakter til Google Health, som nu har overtaget en del af Deepmind-underselskabet. En enhed valgte dog at springe fra.

Som en del af den nye aftale, er de pågældende kontrakter nu hemmelige for offentligheden.

Via aktindsigt har New Scientist dog afdækket, at en regional enhed i Taunton og Somerset vil overdrage fem års anonymiserede data til Google. Tidligere aftaler har overført data om patienternes behandlingshistorik, diagnoser, datoer for behandling og etnisk baggrund.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Anne-Marie Krogsbøll

Mafia! Forbrydere! Kupmagere! Magtmisbrugere! Korrupte! Gid jeg kunne finde på endnu flere grove betegnelser, for ingen er helt alvorlige og grove nok!

Al snakken om at få styr på overvågningskapitalismen er rent spil for galleriet. Borgerne er råstoffer, dataslaver, forsøgsdyr, livegne uden rettigheder overfor tech-giganterne. Magthaverne lader dem få frit spil, selv om de den ene gang efter den anden dømmes som lovovertrædere - når sagerne altså overhovedet føres en sjælden gang.

"Anonymiserede" - HA! Det tager Google nøjagtigt 15 sekunder at samkøre og afanonymisere dette.

Den dag, noget lignende sker herhjemme..... For de samme ambitioner trives i bedste velgående hos tech-giganternes lejesvende i det offentlige og i forskningen herhjemme. De er forbrydere! Alt preller af på dem, de gør som det passer dem, hvis de får bare spidsen af en lillefinger. Jeg siger det på forhånd: Forbrydere! Kupmagere! Diktatorer! Udnyttere! Udbyttere!

Forsvind!

 • 11
 • 5
#2 Knud Larsen

ja det kan meget let ske her også. Sundhedssektoren har i modsætning til alle andre offentlige styrelser institutioner en kvalitetssikring. Bekymrende nok er den dog stærkt topstyret hos Sundhedstyrelsen - såeh det vil være meget let at spille det løs. Der vil dog nok stadig gå en rum tid. Da man ikke har været villig til at følge Eu direktiver og indsamle data særlig flittig og ordnet.

 • 8
 • 0
#4 Tommy Calstrup

Penge, rigtigt mange penge, hvem kan modstå et beløb på mere end Danmarks BNP? At mange offentlige institutioner, som burde være statsejede, er blevet privatiserede, eller bliver drevet som om de var, så er det endnu lettere at bruge penge, som smøremiddel, for så er det ikke længere et politisk ansvar.

 • 9
 • 2
#5 Anne-Marie Krogsbøll

Penge, rigtigt mange penge, hvem kan modstå et beløb på mere end Danmarks BNP?

Ja, det er jo det, der er så utroligt uhyggeligt ved disse historier. For det er jo fuldstændigt, aldeles, uforståeligt, bindegalt at sælge borgernes privatliv til et privat firma. Der er ikke nogen anden måde at beskrive det på - det burde ikke kunne ske - men det sker. Det er borgernes privatliv - en af deres menneskerettigheder - som man som offentlig magthaver sælger. Fuldstændigt rystende og bindegalt.

At man alligevel gør det, viser med rystende klarhed, at disse tech-giganter er unde radaren er blevet så enorme og så rige, at de kan købe et hvilket som helst demokrati - og de gør det.

Og det er det helt forfærdelige - de har købt vore demokratier, undermineret disse, reduceret os alle til datalivegne og forsøgsdyr - og der er ingen vej ud. I hvert fald ikke en vej, som nogen i deres vildeste fantasi for bare 5 år siden havde troet ville være nødvendige at tage i brug i et demokratisk samfund. Men et sådant har vi ikke mere - vi har et skindemokrati, hvor de virkelige vælgere - dem som afgør retning og lovgivning - er tech-giganterne.

Når dette kan ske, er politikerne i en eller anden forstand korrupte. Om det kan ske herhjemme, får vi at se. Jeg er ikke for optimistisk. Hvis ikke vi hugger bremsen meget hårdt i, så de kan høre, at vi mener det, så er det bare et spørgsmål om tid.

Google rules - Danmark!

 • 5
 • 5
#6 Tommy Calstrup

Om det kan ske herhjemme, får vi at se.

NETs og DONG sprang lige frem i min hukommelse.

Og når det store passive flertal går rundt med frasen "Jeg har ikke noget at skjule!" sat på repeat, så sker der intet. Hver gang jeg hører den frase, så ønsker jeg bare helt vildt, at journalisten / spørgeren vil svare med "Hvad er logindet til din mail?" eller "Hvorfor lukker du døren, når du går på toilettet?". Jeg bliver hys, når folk lukker den slags ud, uden at blive modsagt, eller i det mindste opfordret til, at tænke sig bare en lille smule om.

Det er heverken Big Business eller Big Data, der bliver vores undergang, det bliver passivitet og manglende hjerneaktivitet, hos flertallet.

 • 13
 • 2
#7 Louise Klint

Jeg tænkte det samme som Peter Stricker:

Som en del af den nye aftale, er de pågældende kontrakter nu hemmelige for offentligheden.

(Sic!) Hvis man, når det offentlige indgår aftaler med en privat virksomhed, som her ^^, tilføjer trylleordet ”forretningshemmeligheder”, kan aftalen, med held, undtages fra aktindsigt. Vupti:

Apropos, så har jeg været med på en lytter i en agtindsigt, hvor en offentlig aktør nærmest tiggede en privat virksomhed om at sige ordet 'forretningshemmelighed', for ellers ville samme aktør være tvunget til at udlevere oplysninger til agtindsigten. Og sjovt nok, så var der senere i materialet sorte bjælker i aktørens materiale med henvisning til førnævnte firmas 'forretningshemmeligheder'. Jeg kan af gode grunde ikke sige, om det var rimeligt (sic!), men jeg husker at det forekom mig utroligt bekvemt, at man som offentlig aktør kunne undslå sig indsigt på den måde bare ved at have været forudseende nok til at få en privat virksomhed med.

https://www.version2.dk/artikel/forhindrer-forretningshemmeligheder-inds...

Man skal være utrolig stiv i paragrafferne, som almindelig borger nu om dage, og holde tungen lige i munden for at hamle op med dette her. Det troede jeg ikke var meningen med den offentlige sektor og dens forvaltning i forhold til borgeren og borgerens ejendom og rettigheder.

En forretningshemmelighed = ”Oplysninger der har handelsværdi, fordi de er hemmelige”. Altså i realiteten dine egne (og andres) private helbredsoplysninger. https://www.version2.dk/artikel/forhindrer-forretningshemmeligheder-inds... https://www.retsinformation.dk/Forms/r0710.aspx?id=200512#idcdfe53d0-73b...

 • 10
 • 0
#8 Louise Klint

Ja, og så noget i retning af, at...

Det, der er så bekvemt med data og det digitale er, at det er så dejligt abstrakt. Man trykker på nogle taster og... Vupti, har man tjent en masse penge!

Der er ingen, der skriger eller mister livet af at få frataget deres privatliv. Der er ingen blod i gaderne. Man kan tjene en utrolig masse penge i en fart.

Uden rigtig at tænke over det eller forholde sig til evt. konsekvenser. (Hvem sagde Trial Nation Denmark?)

Fordi du står ikke ude i slagtehallerne. Der er ingen fysisk produktion, du skal forholde dig til. CSR eller miljøskadelig kemi og forarbejdning. Som når du kommer til at bruge for mange penge på nethandel. Det er bare et par klik.

Klik, klik, så har man solgt borgernes privatliv.

 • 8
 • 1
#9 Kristian Thy

Det, der er så bekvemt med data og det digitale er, at det er så dejligt abstrakt. Man trykker på nogle taster og... Vupti, har man tjent en masse penge!

Der er ingen, der skriger eller mister livet af at få frataget deres privatliv.

Bingo.

De af os moderne mennesker der interesserer sig lidt for historie kan ikke sætte os ind i at folk for 200 år siden var klar til at sætte livet på spil og duellere for et så abstrakt begreb som deres "ære".

Vores børnebørn får samme forhold til begrebet "privatliv".

 • 3
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere