Google: EU’s artikel 11 kan reducere søgetrafik til nyhedssider med 45 procent

Illustration: maxxyustas/Bigstock
Tests foretaget af Google viser, at hvis artikel 11 af EU’s nye copyright-direktiv træder i kræft, kan ændringer i den måde Google viser nyhedssites i søgninger resultere i 45 procent mindre trafik til nyhedssites

En af de mest kontroversielle artikler i EU’s generelt kontroversielle copyright-direktiv er artikel 11, den såkaldte link-skat, som gør at sider, som linker til nyhedsartikler på nettet med rubrik og et udklip af teksten, kan komme til at betale en afgift til nyhedssiderne.

Læs også: Dansk iværksætter: EU-reform vil kvæle digitale tjenester

I en række tests foretaget af Google, har søgegiganten taget konsekvensen af de regler, og undersøgt hvordan det vil påvirke søgeresultaterne, hvis de ikke indeholder rubrikken, et udklip af teksten eller artiklens billede.

Selv i en af de mere moderate udgaver, resulterede testen i en reduktion i trafik til nyhedssiderne på 45 procent, skriver Googles Senior Vice President for globale anliggender, Kent Walker, i et blogindlæg.

En Google-søgning ser markant anderledes ud, når der ikke medtages rubrik, et udklip af teksten eller billede fra artiklen. Illustration: Screenshot / Google.com

Uønsket bivirkning

I nyhedsbranchens lobbyarbejde for artikel 11, har det især været Googles nyhedslæser, Google News, der har været i sigtekornet.

Kritikken har lydt, at Googles tjener penge på Google News, uden selv at betale for journalistikken.

I 2014 indførte Spanien en lignende lov, som skulle give nyhedssiderne en bid af Googles kage. Google svarede igen ved at lukke Google News i Spanien.

Google har også meldt ud, at det samme kan blive tilfældet for hele Europa, hvis artikel 11 træder i kraft.

Læs også: Google overvejer at lukke nyhedsservice i Europa

Google har været en del af en stor lobbykampagne fra både virksomheder, akademikere og aktivister imod EU’s nye copyright-direktiv, og med testen sender Google et signal om, at konsekvenserne for nyhedssiderne kan række længere, end nedlukningen af Google News.

Læs også: Protest mod ny europæisk ophavsretslov: kan lukke ned for internetplatforme

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Casper Pedersen

Nu er Google Reader jo forlængst død og begravet, så det er lidt uforstående at de siger at der er mindre trafik via den (https://www.google.com/reader/about/).

Men er problemet ikke at Google tjerne generelt flere penge på at vise deres egne reklamer, og ikke sender brugeren vidre til den hjemmeside som som indholdet kommer fra.

Det er jo der Artikel 11 træder i kraft, og at Google så beklager sig, skal man måske så ikke tage så alvorligt.

  • 1
  • 0
Ivo Santos

Jeg håber at Google boykotter hele EU, det skulle da ikke undre mig at det er den bedste vej at gå.

Når det er sagt, så er problemet med den globale økonomi stadigvæk at de rige ikke betaler den kage som de burde, men det hører vist til en anden artikel, da det er en hel andet sportsgren eller hvad det nu er de siger over i USA.

  • 2
  • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize