Google er løbet ind i problemer med ny smart city-bydel

26. oktober 2018 kl. 11:09
Google er løbet ind i problemer med ny smart city-bydel
Illustration: Sidewalk Lab.
En central privacy-konsulent har forladt Google Sidewalk Labs nye smart city-bydel i Toronto. Også borgerprotester og kritik fra bystyret har udskudt byggeriet af den datadrevne bydel.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Googles første forsøg på at agere ejendomsudvikler er ikke gået helt efter planen. Planen er at bygge en ny bydel på havneområdet i Toronto til 5.000 nye beboere, men siden Sidewalk Labs indgik en aftale med bystyret i august, er projektet stort set kun løbet ind i nye problemer.

Sidewalk Labs blev stiftet af Googles moderselskab, Alphabet, tilbage i 2015. Kernen i den kommende smarte bydel er en omfattende opsamling af sensordata fra både udendørs offentlige rum, men også indendørs i de mange bygninger, som Sidewalk Labs har planer om at opføre.

De massive mængder sensordata, der fortæller indgående om indbyggernes bevægelsesmønstre i byen, skal blandt andet bruges til at indføre selvkørende busser, bedre trafikstyring, optimere energiforbruget og reducere forurening i byen.

Men allerede inden det første spadestik er taget, er projektet blevet mødt af massiv kritik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Senest har den centrale privacy-konsulent på projektet, Ann Cavoukian, forladt projektet i vrede. Hun har tidligere været privacy-kommissær i delstaten Ontario i Canada.

Årsagen: Mens Sidewalk Labs har lovet at anonymisere alle de indsamlede data i bydelen, så vil Sidewalk Labs ikke love at andre projektdeltagere gør det samme.

»Da jeg hørte det, viste jeg at jeg var nødt til at sige op,« siger Cavoukian til CBC News Network

Data for en bolig

Tidligere har flere bestyrelsesmedlemmer af Waterfront Toronto, en offentlig virksomhed hvis opgave er at udvikle havneområdet i Toronto, trukket sig på grund af uklarhed om de kommende beboeres privatliv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det offentligt udpegede bestyrelsesmedlem, Julie Di Lorenzo, har udtalt, at hun ikke har fået svar på sine spørgsmål om beboernes privacy-rettigheder, hvis de ikke ønsker at dele data.

»Vil man skille dem fra og sige til dem: Du kan ikke bo her,?« spørger Julie Di Lorenzo retorisk ifølge Wall Street Journal.

Data skal beskyttes af uafhængig fond

Kritikken har fået Sidewalks Labs til at trække en anelse i land i forhold til deres forventede indsamling af data.

Nu skal data indsamlet fra den kommende datadrevne bydel, Quayside, håndteres af en uafhængig datafond.

»Ingen har ret til at eje information indsamlet fra Quayside fysiske miljø - inklusiv Sidewalk Labs. I stedet skal de 'urbane data' kontrolleres af en uafhængig civil datafond,« skriver Alyssa Harvey Dawson, Head of Legal, Privacy and Data Governance hos Sidewalk Lab i en blog.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger