Google efter norsk dukkert: Google Analytics overholder altså lovene

21. august 2012 kl. 16:09
Google efter norsk dukkert: Google Analytics overholder altså lovene
Illustration: Jesper Kildebogaard.
Firmaet afviser den kritik, som det norske Datatilsyn har fremført om, at Google Analytics skulle være i strid med reglerne om databeskyttelse. Brugerne kan frit vælge hvilke oplysninger, der skal ud, siger Google.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Google er lodret uenig i det norske Datatilsyns afgørelse om, at Google Analytics skulle være i strid med reglerne om databeskyttelse. Udmeldingen kommer kort tid efter, at det norske Datatilsyn har dømt brugen af Googles analyseværktøj ulovlig i Norge.

Datatilsynets begrundelse er, at de virksomheder, der bruger Google Analytics til at følge webtrafikken på deres hjemmesider, ingen idé har om, hvor Google selv gør af datamaterialet. Samtidig mener tilsynet, at et EU-direktiv tilbage fra 2008 definerer IP-adresser som en personlig oplysning, og derfor må Google ikke bare bruge løs af de informationer, eksempelvis til at sælge reklamer eller andet. Men Google er ikke enig.

»Google Analytics overholder fuldt ud norske og europæiske databeskyttelseslove,« skriver Google i en officiel udmelding til Version2.

Webmasterne har fuld kontrol

Google mener samtidig, at de enkelte webmasters på hjemmesiderne frit kan vælge præcis hvilke informationer, der sendes videre i systemet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Webmasterne har fuld kontrol over, hvilke data der sendes til tjenesten, og hvordan Google bruger og kan bruge de oplysninger, der modtages fra de forskellige websteder,« skriver firmaet til Version2.

Google Analytics, der er verdens mest udbredte værktøj til at holde øje med websiders besøgstrafik, er gennem længere tid blevet undersøgt i forbindelse med de norske hjemmesider Lånekassen og Skattedirektoratet. Og her har det norske Datatilsynet altså fastslået, at værktøjet strider mod lovgivningen.

Vi har forsøgt at opnå kontakt

Ifølge Google ligger problemet hos Datatilsynet, og det amerikanskejede firma har flere gange forsøgt at forklare sig over for tilsynet, men det har endnu ikke været muligt.

»Vi har tilbudt at møde Datatilsynet i Norge flere gange for at besvare eventuelle spørgsmål om Google Analytics, men har vi endnu ikke haft mulighed for det,« forklarer Google til Version2.

Google har dog ikke ønsket at komme med yderligere kommentarer til, hvordan de dokumenterer, at lovene om personlig beskyttelse bliver overholdt. Google henviser i stedet til tidligere udtalelser om EU-direktivet.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger