Google dropper censur af søgninger i Kina

Nu gør Google alvor af truslen. Fremover vil Google ikke fjerne søgeresultater, som de kinesiske myndigheder kræver censureret væk.

Det kan være, at det ikke varer mange timer, før myndighederne i Kina spærrer adgangen helt. Men i skrivende stund kan kinesere søge frit på internettet via Google.cn.

Google har nemlig gjort alvor af truslen om at fjerne al censur fra søgemaskinen. Det er sket ved at lede brugerne af Google.cn videre til en webside hosted i Hong Kong, for på den måde at undgå direkte at overtræde kinesisk lov. Det skriver Google i et officielt blogindlæg.

Til gengæld kan myndighederne vælge at lukke for domænet Google.cn og spærre for trafikken fra Googles sider i Hong Kong, via den omfattende isolering af de kinesiske internetbrugere, populært kendt som The Great Chinese Firewall.

Indtil videre har de kinesiske myndigheder kritiseret beslutningen i skarpe vendinger, men uden at adgangen til Google.cn eller Hong Kong-siderne er blevet blokeret.

Hackerangreb var dråben

Balleden opstod i december, da Google opdagede, at firmaet var blevet hacket, og at alle spor pegede mod Kina. Blandt andet havde hackerne forsøgt at få adgang til Gmail-konti, der tilhører kinesiske systemkritikere.

Det fik Google til at miste tålmodigheden og melde ud, at man ikke længere ønskede at følge Kinas krav om at censurere internetsøgningerne i Kina. Siden da har Google og de kinesiske myndigheder forhandlet om en løsning, men uden resultat.

Censuren, som alle søgemaskiner i landet er underlagt, betyder for eksempel, at der ikke kommer information frem om demonstrationerne på den Himmelske Freds Plads i 1989.

Google etablerede sig først i Kina i 2006, blandt andet fordi stifterne ikke var glade for at skulle underlægge sig kinesisk censur. Indtil da kunne kinesere bruge en kinesisk udgave Google.com, men adgangen blev tit blokeret af myndighederne.

I dag har Google 36 procent af søgemarkedet i Kina, mens den statsligt drevne Baidu-søgemaskine ligger klart foran. Det kinesiske marked bliver anset for strategisk vigtigt, da Kina har verdens største antal internetbrugere, men økonomisk set er det ikke afgørende for Google at fortsætte tjenesten her, skriver Wall Street Journal.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Lars Kr. Lundin

så vidt jeg ved laver google da stadig censur på franske, tysk, i usa etc. søgninger.

Igangværende censur eller fravær af samme er jo nemt at undersøge.

I tilfældet Kina lader man sin browser pege på google.cn, og indtaster "Tiananmen massacre". Hvis resultatet omfatter den ukendte og nu helt sikkert afdøde kineser, der standser PLAs kampvogne, er der ingen censur - og ellers er der censur.

Så hvad er det præcis Google censurerer i "franske, tysk, i usa etc. søgninger" ?

  • 0
  • 0
#6 Lars Kr. Lundin

"Så hvad er det præcis Google censurerer i "franske, tysk, i usa etc. søgninger" ?

En søgning gav:

http://tinyurl.com/yhgnlzb

:-)

Interessant.

For eksempel indekserer google.de (i modsætning til google.dk) ikke et web-sted med Holocaust fornægtelse.

Og det er jo sandt, at i Tyskland censurerer man Holocaust fornægtelse - og det har Google så valgt at acceptere.

  • 0
  • 0
#7 Peter Favrholdt

Mon google.dk vil blive nødt til at censurere udenlandske spilsites når den nye lov bliver vedtaget (eller er det kun ISP'ernes DNS'er der skal "filtreres")?

I øvrigt en latterlig lov der kan omgås af enhver på to minutter (manuelt vælges en anden DNS, eller man indtaster en linie i hosts-filen med ipadresse og domænenavn, noget man har fået af en ven på sms). Det kunne være interessant at vide hvad embedsarbejdet med den nye lov har kostet indtil nu. Et oplagt sted for besparelser i det offentlige :-)

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere