Google Chrome tapper dit batteri for strøm

Hvis du anvender Googles Chrome-browser i Windows, bruger din computer op mod 25 procent mere i strøm. Det skyldes intervaller, der gør at browseren sjældent 'sover'.

Der er dårligt nyt til ejere af bærbare computere, som samtidig anvender Googles Chrome-browser i Windows. Chrome sænker nemlig levetiden på dit batteri samtidig med, at browseren kan gøre din computer langsommere. Det skriver Forbes.com.

Problemet skyldes det, der kaldes 'system clock tick rate', der styrer de intervaller processoren vågner med. I de fleste styresystemer er begivenheder indstillet til at køre i intervaller. For at spare strøm sover processoren, når der ikke er noget, der kræver opmærksomhed. Den vågner så ved forudefinerede intervaller.

Læs også: Microsoft efter de fede monopolår: Nu er vi den lille der skal sprænge markedet

I Windows er Chromes interval sat til en hastighed på 1,000 millisekund, selv om det i Windows burde være 15,625 millisekunder, hvilket er standard. Det betyder, at systemet vågner langt oftere, end hvad godt er. Faktisk vågner det hele 1000 gange pr. sekund, hvor det med en hastighed på 15,625 millisekunder ville vågne blot 64 gange i sekundet.

Denne såkaldte tick rate på 1,000 millisekunder kan ifølge Microsoft øge strømforbruget med op til 25 procent

Andre browsere har ikke samme problem. Hvad for eksempel angår Internet Explorer i Windows, er tick rate- hastigheden på de anbefalede 15,625 millisekunder. Der hastigheden ændres kun, når det kræves -eksempelvis ved afspilning af en Youtube-video, hvor raten er 1.00 millisekunder. I Chrome sover derimod sover browseren altså nærmest aldrig, og raten er konstant på 1,000 millisekunder - medmindre browseren altså lukkes helt.

Problemet eksisterer heller ikke for Mac- og Linux-maskiner.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Simon Bjørnes

Maria Behrendt Måske bør du lige regne lidt på dit regnestykke. 1.000 millisekunder er 1 sekund.

En lille tilføjelse er at Chrome er begyndt aldrig at lukke men minimere i stedet til systemtray. Jeg har for knap en måned siden valgt at skrotte Chrome og er gået tilbage til Firefox som var min fortrukket før Chrome kom til. Dette skyldes dog ikke dette problem men at Chrome har det med at nulstille sig selv.

 • 0
 • 0
Jacob Smedegård

Lugter langt væk..af en plantet FUD historie

Spøjst tidspunkt den er kommet op på igen, men det er stadig et problem. Fra Forbesartiklen:

UPDATE: I’ve made a slight addition to this article to clarify what’s happening and what the problem is. Google has also assigned this bug internally now, so it is getting some attention. For that reason, the bug is locked for new comments. It should still be possible to “star” it though, and thus vote for its resolution.

bug rapporten er her: https://code.google.com/p/chromium/issues/detail?id=153139

 • 0
 • 0
Erik Borgen

Artiklen er direkte oversat fra engelsk, og oversætteren ved åbenbart ikke, at vi bruger komma og ikke for punktum, som i den engelske artikel. Det giver lidt mere mening. I øvrigt har jeg testet påstanden på min Windows 8.1 med seneste Chrome og Explorer 11 og kan på ingen måde verificere tallene.

 • 0
 • 0
Uffe Seerup

Kunne tænkes de ikke overholder standarden da den passer bedre på deres Chromebooks.

Det ligner mere en regulær fejl: Chrome øger frekvensen når der afspilles video (åbenbart for at kunne give bedre framerate) - men "glemmer" at stille den tilbage efter at videoen slutter.

Så når du har afspillet en Flash video én gang hænger du på den øgede - og mere belastende - clock frekvens.

IE kan åbenbart øge frekvensen og falde korrekt tilbage i 3 trin. MSDN artiklen forklarer konsekvensen af at forhøje frekvensen og hvorfor det er vigtigt at falde tilbage fra 1ms til 15ms mellem hvert "tick".

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere