Google Chrome tapper dit batteri for strøm

15. juli 2014 kl. 14:2912
Hvis du anvender Googles Chrome-browser i Windows, bruger din computer op mod 25 procent mere i strøm. Det skyldes intervaller, der gør at browseren sjældent 'sover'.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Der er dårligt nyt til ejere af bærbare computere, som samtidig anvender Googles Chrome-browser i Windows. Chrome sænker nemlig levetiden på dit batteri samtidig med, at browseren kan gøre din computer langsommere. Det skriver Forbes.com.

Problemet skyldes det, der kaldes 'system clock tick rate', der styrer de intervaller processoren vågner med. I de fleste styresystemer er begivenheder indstillet til at køre i intervaller. For at spare strøm sover processoren, når der ikke er noget, der kræver opmærksomhed. Den vågner så ved forudefinerede intervaller.

I Windows er Chromes interval sat til en hastighed på 1,000 millisekund, selv om det i Windows burde være 15,625 millisekunder, hvilket er standard. Det betyder, at systemet vågner langt oftere, end hvad godt er. Faktisk vågner det hele 1000 gange pr. sekund, hvor det med en hastighed på 15,625 millisekunder ville vågne blot 64 gange i sekundet.

Denne såkaldte tick rate på 1,000 millisekunder kan ifølge Microsoft øge strømforbruget med op til 25 procent

Artiklen fortsætter efter annoncen

Andre browsere har ikke samme problem. Hvad for eksempel angår Internet Explorer i Windows, er tick rate- hastigheden på de anbefalede 15,625 millisekunder. Der hastigheden ændres kun, når det kræves -eksempelvis ved afspilning af en Youtube-video, hvor raten er 1.00 millisekunder. I Chrome sover derimod sover browseren altså nærmest aldrig, og raten er konstant på 1,000 millisekunder - medmindre browseren altså lukkes helt.

Problemet eksisterer heller ikke for Mac- og Linux-maskiner.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
16. juli 2014 kl. 17:09

Undrede mig over en ældre bærbare konstante støj fra cpu blæseren, chrome der bare står og loader. Fandt et add om til chrome der suspender alle tabs. Så faldt cup load også. Hvorfor tabs der ikke er aktive,får tildelt så mange cup cycles forstår jeg dog ikke.

8
15. juli 2014 kl. 21:14

Var der ikke var et Chrome-alternativ til IE, ville jeg sikkert også være tvunget til bruge op mod 25 procent ekstra tid bag computeren, grundet IE's sløvere respons og manglende funktionalitet.

7
15. juli 2014 kl. 17:51

Artiklen er direkte oversat fra engelsk, og oversætteren ved åbenbart ikke, at vi bruger komma og ikke for punktum, som i den engelske artikel. Det giver lidt mere mening. I øvrigt har jeg testet påstanden på min Windows 8.1 med seneste Chrome og Explorer 11 og kan på ingen måde verificere tallene.

6
15. juli 2014 kl. 17:41

Kunne tænkes de ikke overholder standarden da den passer bedre på deres Chromebooks.

9
16. juli 2014 kl. 07:53

Kunne tænkes de ikke overholder standarden da den passer bedre på deres Chromebooks.

Det ligner mere en regulær fejl: Chrome øger frekvensen når der afspilles video (åbenbart for at kunne give bedre framerate) - men "glemmer" at stille den tilbage efter at videoen slutter.

Så når du har afspillet en Flash video én gang hænger du på den øgede - og mere belastende - clock frekvens.

IE kan åbenbart øge frekvensen og falde korrekt tilbage i 3 trin. MSDN artiklen forklarer konsekvensen af at forhøje frekvensen og hvorfor det er vigtigt at falde tilbage fra 1ms til 15ms mellem hvert "tick".

4
15. juli 2014 kl. 16:05

af en plantet FUD historie

5
15. juli 2014 kl. 16:20

Lugter langt væk..af en plantet FUD historie

Spøjst tidspunkt den er kommet op på igen, men det er stadig et problem. Fra Forbesartiklen:

UPDATE: I’ve made a slight addition to this article to clarify what’s happening and what the problem is. Google has also assigned this bug internally now, so it is getting some attention. For that reason, the bug is locked for new comments. It should still be possible to “star” it though, and thus vote for its resolution.

bug rapporten er her: https://code.google.com/p/chromium/issues/detail?id=153139

1
15. juli 2014 kl. 14:54

Maria Behrendt Måske bør du lige regne lidt på dit regnestykke. 1.000 millisekunder er 1 sekund.

En lille tilføjelse er at Chrome er begyndt aldrig at lukke men minimere i stedet til systemtray. Jeg har for knap en måned siden valgt at skrotte Chrome og er gået tilbage til Firefox som var min fortrukket før Chrome kom til. Dette skyldes dog ikke dette problem men at Chrome har det med at nulstille sig selv.

2
15. juli 2014 kl. 14:58

Jeg undred mig over dette Men jeg tro at det er et direct citat (copy/paste) fra det Engelske original altså "1-Decimal-000" eller på Dansk 1-coma-000 => 1,000

3
15. juli 2014 kl. 15:07

Dette bekræftes ved at læs i Forbes artiklen...