Google Chrome tager langsomt livet af Adobe Flash

5. december 2016 kl. 15:266
Google Chrome tager langsomt livet af Adobe Flash
Illustration: Adobe Systems Incorporated.
Med små skridt af gangen sætter Googles Chrome-browser flere forhindringer i vejen for Flash for gradvist at udfase brugen af pluginet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Adobes Flash er stille og roligt ved at blive skubbet i baggrunden i de tre største browsere. Det var meningen, at den seneste udgave af Googles Chrome-browser helt skulle have fravalgt Flash, hvis der var et HTML5-alternativ til rådighed, men det ser ifølge Infoworld ud til stadig at være under test.

Google havde meldt ud, at Chrome 55 ville vælge HTML5, hver gang en webside både havde en HTML5-mulighed og en Flash-mulighed. Det ser også ifølge en tråd på Hackernews ud til, at muligheden er bygget ind i Chrome 55, men den er angiveligt ikke slået til som standard endnu.

Flash har været udskældt i årevis for både at udgøre et sikkerhedsproblem, fordi det var det mest udbredte plugin til Internet Explorer og andre browsere, og for at være årsag til at dræne batteriet på bærbare computere på grund af uhensigtsmæssigt kodede Flash-scripts.

Flash er gennem tiden blevet brugt til både reklamer og spil i browseren, ligesom en række hjemmesider var designet i ren Flash, fordi det gav nogle muligheder for interaktion, som ikke var mulig med HTML. Det blev ændret med HTML5, som giver mulighed for en række af de grafikfunktioner, der tidligere krævede Flash.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Google har allerede i Chrome 54 sørget for, at YouTube peger på HTML5-afspilleren i stedet for Flash som standard, og det er én af de ting, der vil gælde på alle websteder, når Google aktiverer den seneste ændring som standard.

Også Mozillas Firefox og Microsofts Edge optrapper restriktionerne for Flash. Edge-browseren bruger en indbygget Flash-afspiller i stedet for et selvstændigt plugin, men har blandt andet ændret afspilningen, så en animation automatisk sættes på pause i stedet for blot at køre uafbrudt.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
6. december 2016 kl. 13:12

Med fare for at komme med et dumt bud, baseret på at det virker lidt for åbenlyst til at være et brugbart svar, men er det ikke lige præcis det Adobe Flash Professional (nu navngivet Adobe Animate) er? Så vidt jeg ved har det understøttet HTML5 output i en hel del år efterhånden.

5
6. december 2016 kl. 10:54

Det gør Google Finance også :-)

4
6. december 2016 kl. 09:54

Hvor finder man så lige dét stykke software som kan bruges umiddelbart til at skabe grafiske animationer i HTML5 og som ikke forudsætter kendskab eller brug af HTML-kodning overhovedet? Et software som - med et klik - kan skabe redigérbare animationer i HTML5 fra f.eks. Illustrator? Som fungerer på grafikerens præmisser og ikke kodernes?

3
6. december 2016 kl. 07:02

Beklager jeg ikke var specifik. Google Hangouts Extension og Google Hangouts App i Google Chrome Store ...

Prøv at slå Flash fra og benyt webcam elle mikrofon.

De fleste sites fungerer efterhånden i dag uden Flash så derfor prøvede jeg at gå hele vejen og deaktivere Flash helt - men det går altså ikke. Google Hangout er den primære grund til at jeg fortsat er nødsaget til at benytte Flash. Det er da lidt komisk :) Jeg er ChromeOS bruger.

2
6. december 2016 kl. 06:31

Hvor finder du en klient der kræver flash? hangouts.google.com - Her er der ikke noget flash? Jeg bruger kun Chrome udvidelsen dog.

1
5. december 2016 kl. 19:54

Google Hangout kræver nemlig flash ;)