Google Chrome OS alligevel klar til jul ? og til tv og tavle-pc'er

Udmeldingerne om Googles nye netbaserede styresystem stritter i alle retninger. Nu siger Google, at Chrome OS vil være klar til salg inden jul på netbooks og siden hen skal bredes ud til andre platforme.

Først var lanceringen af Googles Chrome OS forsinket. Så blev den mere forsinket, og for nyligt kom Google-direktør Eric Schmidt så med en udmelding, der lød som om, at Google helt måtte opgive at få produkter med Chrome OS klar til julesalget.

Men det var åbenbart ikke helt rigtigt, for nu lyder det fra Google, at en netbook med Chrome OS som styresystem nok skal nå at blive klar inden året er omme. Det skriver New York Times, som har talt med lederen af Chrome OS-udviklingen, Linus Upson.

Det vil ifølge avisen ske med en særlig netbook produceret til formålet, med Googles logo på, men fremstillet af en af de store computerproducenter. En mere omfattende lancering af styresystemet med et større udvalg af hardware forventes dog stadig at være skubbet til næste år.

I interviewet med Google kommer det også frem, at planen med Chrome OS er at starte på netbooks og andre traditionelle bærbare computere, og siden hen udbrede styresystemet til både tavle-pc'er og som nem internetadgang i fjernsyn.

Dermed er der igen forvirring om forholdet mellem Android og Chrome OS, som udvikles af to forskellige afdelinger hos Google. Tidligere har Eric Schmidt nemlig fortalt, at Chrome OS skal bruges på enheder med tastaturer, mens Android bliver Googles bud på et tavle-styresystem. På længere sigt kan det også ske, at de to forskellige styresystemer smeltes sammen, har Googles ledelse tidligere fortalt pressen.

Chrome OS har navn efter browseren Chrome og består udadtil heller ikke af meget mere end en browser. Al brug af en Chrome OS-computer skal ske via webapplikationer som for eksempel Google Docs og Gmail, og det er ikke meningen, at man skal lagre filer lokalt. Til gengæld vil computeren være klar til brug få sekunder efter startknappen trykkes ind.

Chrome OS blev præsenteret for offentligheden i sommeren 2009, og første beta-version af styresystemet var klar til afprøvning for et år siden.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Carsten Olsen

Sikkeheds problemer med virus/malware løses >95% med Chrome OS, man forhindre effektivt ethvert forsøg på at afvikle "fremmed/uønsket code" på Chrome OS. Herunder har man lukket alle "boot huller", ved at skrotte "boot fra CD/DVD/USB", "dual boot". "PC-bios" er også skrottet så f.eks. en x86 er i "protectet mode" allerede før boot.

Chrome OS har navn efter browseren Chrome og består heller ikke af meget mere end en browser.

Noget af en underdrivelse, Chrome OS erstatter alt system-SW på Wintel platformen. F.eks. erstatter den Windows7/IE8/BIOSrom. (Har bl.a. en LINUX kerne) App-SW installeres ikke længere lokalt på computeren.
systemet er f.eks. allerede i brug på Facebook. (Fordel: Der skal ikke længere lave forskellige APPs til alle platforme, men kun en til "html5 platformen")

Al brug af en Chrome OS-computer skal ske via webapplikationer som for eksempel Google Docs og Gmail

Kun via Webapplikationer ? sv:JA!
Men ikke kun Googles. Man kan benytte ALLE html5 applikationer som f.eks. Facebook. Faktisk kan man bruge alle "MODERNE web-browsere" på disse sider (idag). Man kan også have egne data liggende på en "lokal web-server". (På eget LAN) Man kan også få sin ISP til at hoste den "lige på den anden side af ADSLen". (Hvis man f.eks. stoler mere på ISPen end på Google)

 • 0
 • 0
Jesper Kildebogaard

Hej Carsten,

Det er et fint debatindlæg, med supplerende oplysninger, men jeg synes, at overskriften er lidt Ekstra Blads-agtig og sensationel ;-)

Du har ret i, at det er lidt en underdrivelse at skrive, at Chrome OS kun er en browser - jeg regnede med, at V2-læserne var med på, at der under browseren lå alt det nødvendige teknik, der skulle til for at kunne kalde det et styresystem. Så jeg tilføjer nu et ord, så der står 'består udadtil heller ikke af meget mere end en browser'.

Men jeg kan ikke se, at jeg har skrevet, at Chrome OS vil være et malware-mareridt, eller at man kun kan køre Googles egne web-apps.

vh.

Jesper
Version2

 • 0
 • 0
Kasper Birch Olsen

En af de ting jeg kunne finde på at bruge en tablet pc til er til at se podcasts, film, tv-shows etc (købt og betalt naturligvis). Hvis jeg ikke kan lagre filer lokalt kan jeg da ikke bruge det OS til noget. Hvad gør jeg når jeg kører i tog eller er i sommerhuset etc.? Det er fint nok at google vil fremme deres egne cloud apps, men at lave et OS der ikke kan bruge en lokal disk til at gemme filer er måske lige at overdrive cloud tanken lidt. Ærgerligt. Så bliver det nok en iPad i stedet...

 • 0
 • 0
Carsten Olsen

Men jeg kan ikke se, at jeg har skrevet, at Chrome OS vil være et malware-mareridt, eller at man kun kan køre Googles egne web-apps.

Nej, men du undlod du at skrive at: Chrome OS bliver et "Alice i eventyr land - MHT virus/malware", selvom du jo godt ved bedre.

Hvis det nu var Windows8, du beskrev i artiklen så ville det være en kæmpe sensation, hvis den medførte 50% mindre virus/malware ? Eller der er måske ingen der tror at Win8 medfører MINDRE virus/malware?

MHT hvilke websider (Programmer) der kan bruges på chrome OS, sidder jeg stadig tilbage med en ide om at det er MEGET BEGRÆNSET efter at have læst din artikel. SANDHEDEN er at den kan alt som en W7/IE8 maskine kan, pånær (hurtig-grafik)spil? (spil kommer om 3-5år også)

 • 0
 • 0
Jesper Kildebogaard

Google Chrome OS-folkene har blødt holdningen op hen ad vejen, så der nu også skulle være integreret en medieafspiller, der kan køre offline, hvilket vel må betyde noget adgang til lokal disk.

Helt præcist, hvordan Google har tænkt sig at skære Chrome OS, vil vise sig, når styresystemet endeligt lanceres inklusiv hardware.

vh.

Jesper
Version2

 • 0
 • 0
Jesper Kildebogaard

@Carsten

Er det så også en faktuel fejl, at jeg ikke i alle artikler om iPad nævner, at denne form for computer er vældig godt beskyttet mod malware pga. Apples lukkede miljø?

Det er fint, at du i debatten supplerer med det, du synes er vigtigt ved Chrome OS, men det er hårde odds, hvis artikler er 'fyldt med faktuelle fejl', så snart de ikke rummer alt det, du synes, de burde.

vh.

Jesper
Version2

 • 0
 • 0
Carsten Olsen

Har du hørt om USB-sticks? Hvis du ikke bryder dig om ting der "rager ud" af computeren. Kan du bruge et SD kort. (Eller internt USB stick). Jeg tror meget hurtigt der dukker noget op når Google er kommet på markedet med deres "Device". (Jeg tror Google er interreseret i at tale anvendeligheden af et "chrome OS device" ned, så Ballmer sover imedens Google "stjæler markedet", med deres "Windows killer machine")

Man kunne også sætte ekstra "Servere" oven på den samme LINUX kerne. Af sikkerheds grunde er det dog vigtigt at sikre at der ikke kan skrives i Chrome OS partionen på HD (Der er en SSD)

I øvrigt har Google barberet "offline geden" mange gange.

Hvis man ser film på YouTube hvori Eric Schmidt og Sergey Brin deltager er Google ikke ude på at kvæle Windows, men at fjerne "Windows dominansen" fra markedet. (Og det lykkes inden ret længe) (Retsystemet er dog en nødbremse MicroSoft kan "hænge i")
Jeg tror også at (juridiske)problemer med MicroSoft +andre(stråmænd), er årsagen til udskydelsen. (ikke 3G modemer, de har virket med chrome OS siden 2009)

 • 0
 • 0
Carsten Olsen

Tror Androids susces på markedet, er kommet bag på selv de største optimister hos Google.

Der ser ikke ud til Google har nogen egentlig plan for at Chrome OS overtager Androids plads. Men det er klart at Chrome OS folkene ikke får plads på et "Android device" førend Chrome OS er klart bedre end Android. Hvis ikke snart HTC åbner deres "HW-lock-in" får de dog problemer med at konkurrere med et "Chrome OS Device".

 • 0
 • 0
Carsten Olsen

Til Bo:

Ja jeg har forstået dit budskab. Jesper finder Chrome OS "ringe" og har "derfor ret til" at være gennemført nedladende overfor det og de folk som har lavet det. Hvis man læser artiklen i "New York Times" kan man se hvordan det kan gøres uden nedladenhed. Okay, her kritiserer man også at Google kommer med forskellige meldinger omkring Chrome OS/Android men dette er også berettiget hvis man har nogle "objektive briller" på. Det er fint at Jesper har en egen "subjektiv holdning" til Chrome OS og skriver om det. Men det kan ikke være rigtigt at han kun kan finde "starter på få sekunder" at skrive på positiv siden. Men det er op til "fremtidens læsere" at bedømme om Jespers artikel afspejlede "Chrome OS". (Det er nemmest at bedømme når Chrome OS har været ude i f.eks. 2år)
Selv vil jeg bedømme Chrome OS til 10 (efter 13 skala) (som jeg læser Jespers artikel vil han give det 03)

Okay, jeg har før taget fejl. Google Wave ville jeg bedømme til 13. Det blev en fiasko. Men jeg bedømmer det stadig idag til 13, fordi alle de gode ideer der var, poper op i f.eks. Google Docs mm. (Men Wave var for tidligt ude)

 • 0
 • 0
Michael Balle-Pedersen

@Carsten,

hvor er det lige du læser alle de negative ting du lægger i munden på Jesper?

Synes ikke rigtig det fremgår af teksten, som jeg iøvrigt finde er helt fin, og jeg kan heller ikke umiddelbart se nogle faktuelle fejl i teksten.

Er du ikke bare, med et populært udtryk, en lidt nærtagende Google fanboi?

 • 0
 • 0
Jakob Damkjær

Den er fra et indkøber synspunkt overstået. December står for døren og black friday weekenden er overstået for 2010...

Så ja måske kommer den med i online katalogerne inden jul, men der er nogen der skal i den grad flå fingeren ud af bageriet hvis der er nogen faktiske hardware enheder der skal nå frem til nogen forbrugere. Specielt hvis den skal på hylderne i en faktisk butik.

Hvis Chrome OS var færdigt i en grad der tillader en launch inden jul så var det allerede GMet og QA testingen på hardware var undervejs og produktionen er i fuld sving.

Hvis det var en produktion på en skala der var større end HPs Slate der i første omgang blev produceret i 10.000 eksemplare. Men en samlet produktion pt på 10.000 er i en global sammenhæng (for et produkt der blev introduceret af selveste Steve Balmer på CES) det samme som nul og niks.

Så måske vil der være nogen der faktisk får en Chrome OS dims i hånden inden jul men sammenlignet med det volumen som alle andre produkter der sælges op mod jul vil sælge vil det være en forsvindende lille mængde der vil være Chrome OS...

Ellers ville der allerede være offentligjort specs på den første enhed og den ville ha været endeligt annonceret i tide til lægge en dæmper på den vigtiste offline/online shoppe dag op mod jul nemligt Black friday... men det tåg er kørt og "en særlig netbook produceret til formålet, med Googles logo på, men fremstillet af en af de store computerproducenter" er lidt for vagt til at få nogen rigtigt op af stolen... wauw!!! DEN HAR GOOGLE LOGO PÅ !!! totalt RAD mand. stiv ymer og sprød karse der....

Det her lugter langt væk af et strategisk træk for at begrænse udstrækningen af "ikke Chrome OS" netbook / iPad jule salget.

For en ting google ikke har er et godt hardware brand, software ja men at google siger de står bag et hardware produkt har ingen eller meget lille betydning uden for den kreds af folk der bare ikke kan få nok af googles endoskop...

/Jakob

 • 0
 • 0
Julian Henlov

Diskussionen om Chrome OS' fortrinligheder eller mangel på samme er fin nok, men undlad venligst at forfalde til mudderkastning og beskyldninger om "fanboyism".

Jeg har fjernet to indlæg, der ikke havde nogen værdi for debatten.

Bring debatten videre med argumenter, der er baseret på fakta - vi gider ikke skyttegravskrige.

Med venlig hilsen
Julian Henlov, Community Builder, Version2

 • 0
 • 0
Michael Balle-Pedersen

Julian, jeg har fortsat meget svært ved at se nogen sammenhæng mellem Carstens kommentarer og artiklen, som jeg iøvrigt ikke kan se nogle faktuelle fejl i.

Er artiklen efterfølgende redigeret, eller baserer Carsten sine kommentarer på andre artikler eller baggrundsviden om journalisten?

Hvis der er rettet i artiklen, så synes jeg helt klart at version2 tydeligt skal gøre opmærksom på hvad der er rettet og hvornår, ikke bare i det her tilfælde, men helt generelt.

 • 0
 • 0
Carsten Olsen

Understående er sakset og oversat fra Googles hjemmside (af mig) og bør slettes (af Julian) da Google gen-fremsætter en masse af de "udokumenterede" påstande der fik Julian til at slette mit indlæg. Googles fremstilling giver (for mig) det modsatte indtryk af artiklens-indtryk.

Kilde: http://www.google.com/chromeos/news.html

Sidste år, annoncerede vi vores bestræbelser på at designe et operativsystem, der er bygget og optimeret til web. Mange mennesker bruger allerede al deres tid i en web browser, og ved at opbygge et operativsystem, der hovedsageligt er en browser, kan vi gøre computere hurtigere, meget enklere og fundamentalt mere sikker.

Nogle af funktionerne i Chrome OS kræve ny hardware, men vi ønskede ikke at sælge pre-beta computere. I stedet har vi lancere et pilotprojekt, hvor vi vil give test-notebooks til kvalificerede brugere, udviklere, skoler og virksomheder.

Chrome bærbare computere er designet til at nå nettet øjeblikkeligt, er nemme at dele blandt venner og familie, og blot ved at logge ind,er alle dine programmer, bogmærker og andre browserindstillinger der. Opsætning af en ny maskine tager mindre end et minut. Og selv på dette tidlige stadium, føler vi, at der ikke er noget forbruger eller forretnings operativ-system, der er mere sikkert.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere