Google-CEO forsvarer Kina-projekt efter censur-kritik: »Det er et vigtigt marked«

Google har fået skarp kritik for internt at arbejde med en censureret søgemaskine til det kinesiske marked. Men ifølge CEO Sundar Pichai er markedet for stort til, at det giver mening bare at holde sig væk.

Det er helt naturligt for Google at undersøge et comeback på det kinesiske marked, selvom det betyder, at man må underlægge sig det kinesiske styres krav om censur.

Det siger CEO Sundar Pichai i et interview med Wired, efter at virksomheden har fået kraftig kritik fra flere kanter for projektet 'Dragonfly'.

Dragonfly dækker blandt andet over interne tests af en version af Googles søgemaskine, der er skræddersyet til ikke at træde det kinesiske regime over tæerne.

Læs også: Google arbejder på censureret søgemaskine til Kina

Projektet har affødt kritik fra både amerikanske politikere og Googles egne medarbejdere, hvoraf flere har forladt virksomheden med Dragonfly som direkte begrundelse.

Men ifølge Sundar Pichai er Kina for stort og lukrativt til, at man ikke vil se nærmere på det.

»Vi er drevet af vores mission om at gøre information tilgængelig for alle, og Kina er 20 procent af verdens befolkning,« siger han og tilføjer, at samtidig med at firmaet ser sig selv som repræsentant for værdier som frihed og privacy, så overholder det loven i alle de lande, det opererer i.

Og det vil i Kinas tilfælde sige, at man ikke viser indhold i søgeresultater, som regimet ikke finder passende.

Læs også: The Intercept: Google har brugt kinesisk underselskab til at udvikle censur-lister

Samtidig er der mere kontante grunde til at undersøge mulighederne for et Google-comeback i Kina.

»I betragtning af, hvor vigtigt det marked er, og hvor mange brugere der er, føler vi os forpligtede til at kigge grundigt på dette her problem og tænke langsigtet over det,« siger Sundar Pichai.

Google lukkede den kinesiske udgave af sin søgemaskine i 2010 på grund af netop censur-bekymringer.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Anne-Marie Krogsbøll

"ifølge CEO Sundar Pichai er markedet for stort til, at det giver mening bare at holde sig væk."

Så er det jo sådan set helt overflødigt overhovedet at diskutere etik, demokrati, retssikkerhed, privacy, frihed og alt det andet billige skidt, vi andre går og bekymrer os om.

Er der ikke noget med, at Danske Bank er Europas største bank? Money talks - den ene gang efter den anden..... Ellers havde den sag nok været opklaret for længst, Google, Facebook m.fl. var for længst bag tremmer for at blæse på diverse privacy-regler, medicin og medicoudstyr, der ikke er dokumenteret sikkert ville ikke komme på markedet, SKAT ville ikke blive lænset for mange milliarder under næsen på os uden at nogen gøres ansvarlig, klimaet ville ikke blive ødelagt osv. osv..... Og det hele ville ikke blive mørklagt herhjemme, så de skyldige bliver umulige at få ram på ......

 • 9
 • 2
#2 Allan S. Hansen

Så er det jo sådan set helt overflødigt overhovedet at diskutere etik, demokrati, retssikkerhed, privacy, frihed og alt det andet billige skidt, vi andre går og bekymrer os om.

Desværre er der for få "vi andre" ift. den store grå masse der er ligeglad fordi de "ikke selv har noget at skjule".

Derfor kan Google og andre slippe afsted med at være ligeglad med menneskeliv fordi der er ingen forbrugermæssig 'straf' når det ikke er os selv.

 • 5
 • 0
#3 Denny Christensen

Kina er Kina med al den centrale styring og kommunistiske tilgang til kontrol, censur og overvågning.

Det er 20 pct af verdens befolkning, det er for stort et marked at sige nej tak til fordi man ikke er enig med styringsformen.

Det er langt nemmere at være heroisk og ophøjet overfor et marked der er lille eller ikke-eksisterende, det er sund fornuft at lave tilpasninger når markedet er så stort.

Moralsk, etik, .... der er Kina i hvert fald anderledes end eks Danmark og jeg foretrækker klart den danske styringsform inkl vores håbløse justitsminister... men som forretning og som realitet er Kina ikke til at komme uden om.

 • 1
 • 5
#6 Gert G. Larsen

Det kunne ellers være fedt, hvis de føjede regeringen totalt, og implementerede sådan et diktaturvenligt produkt, vandt 100% af markedet og blev integreret i alt, for herefter pludselig at åbne totalt, og hjælpe kineserne til et frit og åbent internet, måske med en bonus om at al trafik fra regeringen forresten lige bliver videregivet til wikileaks. Så kan de dælme lære at vågne lidt op.

 • 8
 • 0
#7 Frithiof Andreas Jensen

SKAT ville ikke blive lænset for mange milliarder under næsen på os uden at nogen gøres ansvarlig,

Lige netop SKAT er meget interessant fordi her har en sådan perleräkke af fiaskoer kombineret med et meget indädt politisk sammenhold om at gøre mindst muligt ved sagen at man kunne få den mistanke at der både er tale om en "Control Fraud", tilmed en både höjtplaceret og farlig (for politikerne) af slagsen (Eller at Olsen Banden i virkeligheden var en serie af krypto- dokumentar-film om hvordan tingene i virkligheden forgår i Danmark : ).

Ved en "Control Fraud" sidder der strategisk placeret ledelse som helt bevidst* underminerer kontrolfunktionerne. Det kunne for eksempel foregå ved at man spinker og sparer alle kontrolinstanser ihjel, udpeger uduelige personer til nöglefunktioner i organisationen og aggressivt digitaliserer nöglefunktioner med systemer som ikke fungerer. Derved skabes en "åben buffet" for svindlerens partnere (eller deres digitale alter-egoer) som stille og roligt hiver alle pengene ud under däkke af diverse skuffeselskaber / LLC'ere / korrupt procurement.

Når ingen gøres ansvarlig forledes man til at tro at det er fordi at alle har snitterne i kassen, hvilket er uheldigt, fordi det nok sket ikke passer og det ikke er särligt konstruktivt at mene at "alle der kan, de stjäler med arme og ben".

Vi savner simpelthen nogle politikere som tör indrömme at noget kan gå galt på trods af intentionerne, også under deres regeringperiode, og nu er problemet hvordan man retter op på det fordi INGEN uden for sandkassen längere gider at høre på hvis skyld det var og hvem der har / havde ret!

Det er mindst 10% procent af budgettet, for hulen, der pisses väk, til plattenslagere, under folk der påstår at de förer en "ansvarlig politik" og ovenikøbet under et politisk regime hvor der per definition aldrig er råd til noget som helst!!!

*) Det er meget godt alt sammen med højere straffe for moms- og skatte- svindel, men, problemet med svindel er at det er en Tankeforbydelse. Anklageren skal kunne bevise at det var meningen at det gik som det gik og ikke bare et usädvanligt sammenfald af dumhed og inkompetance!

Hårdere Straffe er den Nemme Lösning - når man altså ikke tör eller evner at lave bedre lovgivning!

 • 10
 • 1
#8 Deleted User

Det er ganske underholdende, at politikere overalt på kloden i alle samfund råber på hårdere straffe for alting. Især når det er for sent, eller aldrig kommer til at gælde for “vennerne” (bortset fra revolution ;-). Selv for forbrydelser, hvor der idømmes dødsstraf i lande med hurtig eksekvering skriges på hårdere straffe!

Der findes ingen hårdere straf end døden! Eller?

Måske er livsvarigt egentlig værre, men politikere... ahem... 6... 7... 8.... sukh.

 • 2
 • 1
#9 Claus Wøbbe

Censurerer Google ikke også søgninger i andre lande? Jeg tænker på bredt forbudte ting og sager som børneporno, bombeopskrifter mv.? Eller sker al censur af "forbudte" hjemmesider kun i kraft af den DNS-blokering, staten pålægger teleselskaberne at gennemføre i fx Danmark.

Det er jo ikke kun Kina, der cencurerer...

 • 5
 • 0
#10 Denny Christensen

Censur er ikke kun de mest oplagte forbrydelser, men også den politisk korrekte censur, dem kan vi ikke lide censuren, vi må ikke støde denne store kunde fra os censur, etc

Vi som mennesker pålægger også os selv censur, fortæller ikke andre hvad vi mener om dem eller deres holdninger, hvad vi føler lige nu eller hvilke lyster der er præsente i vores hjerne. I hvert fald ikke hvis vi gerne vil kunne begå os i en social sammenhæng.

Det er for mig at se det samme for eks Google, de vil gerne kunne begå sig i en økonomisk sammenhæng i et land der er mere restriktivt og borgerfjendske end de fleste og så indretter de deres adfærd efter dette.

 • 0
 • 0
#12 Deleted User

Re: "Er der ikke noget med, at Danske Bank er Europas største bank?"

Nej. Ikke engang tilnærmelsesvist.

Her er en rimeligt komplet og reel liste for 2017:

De 50 største europæiske banker: https://www.businessinsider.com/the-50-largest-banks-in-europe-2018-5?r=... Danske Bank er her steget fra en 23. plads til en 22. plads, men om det holder fremover er nok et åbent spørgsmål.

Danske Bank er kun stor i Danmark, og afhængigt af hvordan tallene opgøres, vil Nordea nok være størst.

Kun på ét område synes det sandsynligt, at Danske Bank har overgået eller i hvert fald givet øvrige europæiske bankhuse kamp til stregen (mestendels grundet en usædvanlig ihærdig indsats i det, der populært kaldes "den baltiske vaskemaskine" ;-)

Jeg ved ikke, om det sidste tæller positivt på en bankleders CV ;-)

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere