Google betaler gildet for Firefox

Google står for 85 procent af finansieringen af arbejdet med udviklingen af browseren Firefox.

Aftalen med Google, der gør Googles søgemaskine til standard i Firefox, står for langt størstedelen af indtægterne hos Mozilla Foundation. Det fremgår af organisationens seneste regnskab.

Mozilla Foundation og nu Mozilla Corporation fik i det seneste regnskabsår 320 millioner kroner i indtægter fra dets aftaler med søgemaskiner. Ifølge noterne i regnskabet kommer 85 procent af disse indtægter fra aftalen med Google.

Google er som standard sat som søgemaskine i Firefox både med en særlig startside i borwseren og et indbygget søgefelt.

Mozilla får en andel af de indtægter, som Google får ind fra reklamer, der bliver vist i forbindelse med søgninger fra Firefox.

Uden indtægterne fra aftalerne med søgemaskinerne ville Mozillas indtægter i 2006 blot have været omkring 27,6 millioner kroner. Det ville have begrænset selskabets aktiviteter inden for softwareudvikling og markedsføring, da udgifterne i 2006 var 42,6 millioner kroner.

Afhængigheden af aftalen med Google kan bringe Mozilla i en kattepine på grund af Mozillas støtte af AdBlock Plus, der bruges til at blokere for reklamer på websteder inklusiv visse reklamer fra Googles netværk. Det skriver nyhedstjenesten The Register.

Den nuværende aftale med Google løber frem til november 2008, men hvis en stor del af Firefox-brugerne benytter AdBlock Plus er Mozilla ikke garanteret en ny tilsvarende kontrakt.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Lasse Nielsen

Med mindre AdBlock bliver del af standard-downloaden, så tror(aka. gætter) jeg at det ikke er noget Google vil bekymre sig om.

Det var også (bl.a.) en aftale med Google der gjorde at Opera-browseren blev gratis at bruge. Opera har indbygget mulighed for blokkering af reklamer (som jeg gladeligt bruger på alt hvad der bevæger sig :).

Desuden er artiklen ikke helt klar om hvad Mozilla får penge for. Hvis det er for viste reklamer, så er AdBlock jo kun ris til egen røv. Hvis det snarere er for alle henvisninger til Googles søgeside, så virker AdBlock slet ikke, søgesider har reklamerne direkte indlejret.

Hvis man tjekker de URL'er Firefox og Opera bruger til at søge med, så angiver de netop afsenderapplikationen.

/L

 • 0
 • 0
#2 Jesper Kristensen

Så vidt jeg ved fungerer aftalen med Google ved at en hvis procentdel af reklameindtjeningen fra Firefox' startside og søgeboks går til Mozilla.

Eneste støtte fra Mozilla til AdBlock er så vidt jeg ved at den findes på addons.mozilla.org

 • 0
 • 0
#3 Dennis Krøger

Google's hovedindtægt er AdWords, er de overhovedet script baserede? Hvis de ikke er, virker AdBlock ikke... Hvis de er, gør de selvfølgelig, jeg har bare set en del AdWords rundt omkring selvom jeg bruger AdBlock+ (Og de generer mig egentlig ikke, diskrete reklamer er velkomne!)

 • 0
 • 0
#4 Esben Madsen

som googles adwords er jo, som dennis siger jo netop til at holde ud at se på uden at blive skør i hovedet... alt det der ryger i min adblock er ting der er decideret generende - dvs. ting der bevæger sig for meget, dækker for indhold eller larmer...

og det google klarer bedst med deres adwords, er jo at de rent faktisk (for det meste) viser reklamer der er relevante i forhold til ens søgning... i modsætning til tilfældige blinkende bannere der ikke har en fis at gøre med den side de befinder sig på...

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere