Google arbejder på censureret søgemaskine til Kina

Illustration: Bigstock
Søgemaskinen er på vej tilbage til Kina i hæftigt censureret udgave.

Google er på vej tilbage til det kinesiske marked efter 8 års pause. Søgemaskinen vil tage kampen op mod sin kinesiske modpart Baidu med en hæftig censureret og statsligt godkendt søgemaskine, der skjuler søgeresultater.

Sider som Wikipedia og BBC er blandt flere andre vestlige medier på censurlisten, som er en del af et fortroligt dokument som en whistleblower har givet The Intercept.

»Jeg er imod, at store selskaber og regeringer samarbejder om at undertrykke folk, og jeg føler at transparens omkring det, de arbejder på, er i det offentliges interesse,« siger den anonyme whistleblower til The Intercept, hvis chefredaktør og stifter er Snowden-journalisten Glenn Greenwald.

»Jeg er bange for, at det der sker i Kina bliver en skabelon for andre lande,« fortæller kilden.

Læs også: Google anker Vestagers kæmpebøde – og truer med at tage betaling for Android

Projekt Dragonfly

Fra de interne dokumenter fremgår det, at kun et par hundrede Google medarbejdere kender til projektet, der har fået navnet Project Dragonfly.

Dokumenterne beskriver en app, der lader brugere søge på nettet, men som automatisk vil opdage og fjerne søgeresultater, som er blokeret af »the great firewall of China,« og sågar også blackliste visse søgetermer, som ikke vil give et eneste resultat.

Kinas store censurmekaniske anser akademiske tidsskrifter, vestlige medier, sex og bøger som 1984, der kritiserer totalitære regimer som farlige. Googles billedsøgning vil også blive underlagt censuren, så billeder fra f.eks. massakren på Tiananmen Square i 1989 ikke kommer frem.

Læs også: Indslag af John Oliver er nu også underlagt censur i Kina

Har tidligere haft censureret Kina udgave

Det er ikke første gang Google har udøvet censur for Kina. Mellem 2006 og 2010 var internetgiganten også til stede med en censureret udgave i landet, men de slukkede projektet efter kritik fra bla. politikere i hjemlandet USA, og har siden været blokeret for adgang fra kinesiske IP-adresser.

Politikerne kritiserede bl.a. at Google ikke overholdte deres ‘don’t be evil’ politik, som blev udleveret til alle medarbejdere. Sektionen omkring »don’t be evil,« blev fjernet fra medarbejderpolitikken tidligere i år, og er nu bare en reference i slutningen af dokumentet.

»Det her har meget alvorlige implikationer ikke kun for Kina, men for os alle, for informationsfrihed og internet frihed,« siger Patrick Poon, der er forsker hos Amnesty International i Hong Kong, til The Intercept..

»Det vil sætte en forfærdelig præcedens for flere andre firmaer, som forsøger at lave forretninger i Kina, men som ikke vil underkaste sig censur. Når verdens største søgemaskine så underkaster sig Kinas censur, så er det en sejr for regeringen, og det sender et signal om, at man ikke skal udfordre censuren,« slutter han.

Læs også: Mens Google 'ikke ville være ond', bestræber Alphabet sig på at 'gøre det rette'

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Tom Paamand

"Googles billedsøgning vil også blive underlagt censuren, så billeder fra f.eks. massakren på Tiananmen Square i 1989 ikke kommer frem." Et indlysende valgt eksempel, der vil blive brugt i de fleste omtaler af Googles nyeste metode til at tjene på overvågning og undertrykkelse.

Men spørgsmålet om, hvad der egentligt skete den nat, står fortsat åbent. Ingen tvivl om, at der blev dræbt hundreder af mennesker - hvilket sker af og til i Kina, hvor politiet er opdraget til en noget alternativ tilgang til menneskeret. Men meget tyder på, at den verdenskendte massakre på pladsens studenter aldrig fandt sted - da drabene skete andre steder i storbyen, hvor de mest gik ud over almindelige arbejdere.

Dette forsøg på at fluekneppe en anderledes historieskrivning om massakren frem understøttes af en journalist fra dengang, der lige siden har beklaget sin egen fejlagtige rapportering.

Pointen er, at vi snart udelukkende har censurerede søgemaskiner: En kinesisk Google, der fjerner enhver omtale af denne nat - og så en vestlig Google, hvor alle spørgsmålstegn om samme nat vil blive undertrykt af fake news filtre. Men i dag var det dog fortsat muligt at google de viste links frem...

  • 6
  • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere