Google anklaget for storsvindel med Adsense-reklamer - afviser alt

1. maj 2014 kl. 16:1314
Google anklaget for storsvindel med Adsense-reklamer - afviser alt
Illustration: Jesper Kildebogaard.
En tidligere medarbejder har anonymt anklaget Google for at snyde med Adsense-programmet og udbetale for få penge. Google afviser, at det har fundet sted.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Har Google lukket konti i Adsense-programmet uden grund, kun for at kunne undlade at udbetale honorar til dem, som har vist Google-reklamerne på deres webside?

Det spørgsmål bliver lige nu debatteret heftigt, efter en alvorlig anklage om systematisk svindel blev rettet mod Google i en anonym skrivelse. Det skriver The Next Web. Skribenten bag anklagerne skulle være en tidligere medarbejder hos Google i Adsense-afdelingen, men det er heller ikke bekræftet og anklagerne skal derfor tages med et stort gran salt.

I det anonyme brev på Pastebin beskriver kilden i detaljer, hvordan cheferne for Adsense-programmet fra 2009 indførte en ny politik, hvor medarbejderne skulle fokusere på at tjene flere penge til Google ved at suspendere konti uden grund.

Adsense er et meget udbredt reklamekoncept, hvor en webside-ejer kan få betaling fra Google for at vise en boks med reklamer, som Google opdaterer. Afhængigt af trafikken på websiden får udgiveren, som de kaldes i Adsense-sammenhæng, betaling fra Google for ulejligheden. Men hvis en udgiver overtræder reglerne for Adsense, bliver pengene tilbageholdt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tricket var - ifølge de anonyme anklager - at medarbejderne skulle opfinde grunde til at lukke de konti, der stod til at få udbetalt store beløb, og gøre det lige før udbetalingsdagen. Dermed var reklamerne blevet vist, og Google kunne kræve betaling fra annoncørerne - men altså undgå at sende en del af kagen videre til udgiveren, som blev snydt for sin løn.

Den påståede svindel blev løbende udviklet, så Google ifølge anklagerne også pillede ved besøgsstatistikken i Google Analytics, så besøgstallene så lavere ud end de reelt var. Nogle af udgiverne blev dog placeret i en ’grøn gruppe’, som medarbejderne ikke skulle pille ved. Det var både firmaer og personer, som Google frygtede kunne give ballade og skabe opmærksomhed om svindlen, men også både nuværende og tidligere ansatte hos Google, lyder det i beskrivelsen af arbejdet hos Google Adsense.

Et andet problem, som bliver nævnt i anklagerne, er politikken om at lukke en konto, hvor der bliver klikket løs på reklamerne fra én IP-adresse. Det skal beskytte imod misbrug, så en udgiver ikke selv kan hæve sin løn med en masse kliks, men gør det også nemt for andre at få lukket en Adsense-konto ved at klikke mange gange på en reklame.

Google har sendt en skriftlig reaktion ud, hvor firmaet afviser anklagerne som ’ren fiktion’.

Ordningen med forskellige grupper af udgivere, herunder den urørlige grønne gruppe, og politikken om ’ekstrem kvalitetskontrol’, eksisterer ikke, skriver Google, uden at skrive mere specifikt, om de har eksisteret.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
2. maj 2014 kl. 13:11

Alene den tid det vil tage at lave opsætningen, gør det urealistisk for mig at have reklamer på min side overhovedet, det er ikke ½times arbejde værd. Yderligere vil man ofte fremadrettet bruge masser af tid på at kontrollere udviklingen, så nej jeg tror overhovedet ikke det kan betale sig, medmindre man har mindst 100.000 hits/måned eller mere.

5
2. maj 2014 kl. 11:32

Google har altid vist, at de ønsker at verden skal have gratis ting og sager. Derfor bør fordelingen måske også være bedre, end den reelt er. Desuden er Google meget kendt for ikke at svare på almindelige menneskers henvindelser - uanset karakter, hvilket jeg, som mange andre, blot må trække på skuldrene af, og dermed også får mistanke om, at Google og Nets og andre store virksomheder, ikke er helt til at stole på, og der hvor jeg er ligeglad med Nets, synes jeg det er lidt ærgeligt med Google,for jeg har altid godt kunne lide det princip Google fortæller de stå¨r for, men endnu en gang må vi indse, at sådan er verden ikke.

8
2. maj 2014 kl. 12:58

Næ det er Google "Share" ide - at dele med hinanden gratis indenfor visse rammer.

Google er nok ikke mere som da Google kom frem - men så kan vi glæde os til der komme en ny artig virksomhed. Google er blevet grisk, og det klæder bestemt ikke Googles image.

11
2. maj 2014 kl. 14:46

Kan du uddybe det?

Gerne. Alt hvad Google ikke kan tjene på (det være sig gennem abonnementer eller datamining) bliver lukket.

Google er faktisk mindre aktiv mht. åbne standarder end Apple er. Webkit og CUPS er produkter som Apple står bag og de er åbne og frit tilgængelige for alle.

10
2. maj 2014 kl. 13:13

"Kan du uddybe det? Synes klar Google har været noget mere dedikeret til åbne standarder/software og og frit valg, end fx Microsoft eller Apple."

Hvordan ? Bare fordi de ting de ikke tjener noget på lægger de koden ud til ?

Prøv at checke hvad Microsoft og Apple lægger ud i opensource eller støtter af opensource projekter før du kommer med den slags udtalelser...

At Google også fx har været med til at udvilke på webkit gør ikke at Apple også har en masse investeret i det projekt...

Firmaer giver ikke det de tjener til dagen og vejen på bort på samme måde er pagerank stadig patent beskyttet og Googles hvor kan man downloade Googles server loadbalancing software ?

4
2. maj 2014 kl. 08:40

Kørte engang med Adsense på et lille webiste (ca 400 besøgende om dagen). I løbet af et par måneder havde jeg optjent $6.. Gætter Google i mellemtiden havde tjent $24 (og skattevæsnet i DK hvor reklamerne blev vist: 0kr)

2
1. maj 2014 kl. 16:40

Det virker vildt usandsynligt. Der er mange måder der kunne blive snydt, men at lukke kontoer der genererer profit for Google giver jo bare ingen mening. Hvis der absolut skulle snydes så er det jo bare at reducere de rapporterede views/clicks og skumme ekstra profit derfra. Det er praktisk set også umuligt for folk at vide hvad reelle tal burde være mht. til adblock og så videre.

3
2. maj 2014 kl. 08:13

Gør det nu også dét ?

For Google er det - måske - en dårlig idé.

Men hvis afdelingen for kvalitetskontrol - eller dennes chef(er) - får bonus efter pengeværdien af de svindlere som de får lukket ned ???

Nemmeste måde at bevise sit værd overfor ledelsen på er at maximere sin resultatløn, for så har men - beviseligt - gjort nøjagtigt det som er humlen i sit job.

Samtidigt behøves der kun en administrativ person med et regneark til at 'se' hvor gode medarbejderne er til at udføre en komplex funktion.

Derfor er det overvejende sandsynligt at der kan have været udført "extrem kvalitetskontrol". IMO.

K

1
1. maj 2014 kl. 16:27

Har selv været udsat for det.. Overholdte alle retningslinjer i mit app og en uge før næste udbetaling blev min konto lukket på grund af 'ugyldig traffik'.

Dog er den eneste trafik på reklamerne danskere, og ifg. Analytics er 99.9% af al trafik også fra danmark.

Sendte google en mail og appeal da jeg ikke forstod kontoen var lukket, men fik intet svar på mail eller appeal.. Dette er 2 måneder siden