Google anklages for at spore brugerdata i inkognito-tilstand

Illustration: Big Stock
Det er en krænkelse af privatlivet, når Google indsamler data om browserhistorik, selvom inkognito-tilstanden er aktiveret. Sådan lyder nye amerikanske anklager mod Google, der sagsøges for 33 milliarder kroner.

Google kigger dig over skulderen og indsamler data om dine klik når du bruger en Chrome-browser, også selvom du har slået inkognito-tilstanden til. Det har fået en gruppe amerikanere til at anklage Googles moderselskab Alphabet Inc. for brud på brugernes privatliv.

Det skriver Reuters. Af gruppesøgsmålet fremgår det at sagsøgerne kræver mindst fem milliarder dollars, som svarer til 33 milliarder danske kroner.

Det beløb er udregnet efter at hver eneste Google-bruger, der har browset siden 1. juni 2016, skal have 5.000 dollar i kompensation fra Google.

Af søgsmålet, der blev afleveret tirsdag i Californien, fremgår det, at Google Analytics, Google Ad Manager og andre Google-applikationer og smartphone apps indsamler data uanset, om brugeren klikker på en Google-annonce eller ej.

»Google kan ikke fortsætte med at deltage i skjule og uautoriserede dataindsamlinger fra stort set alle amerikanere med en computer eller smartphone,« lyder det i søgsmålet.

Læs også: Nyt studie ranglister browser-privacy: Brave ligger i toppen, og Edge skraber bunden

Knap så privat

Det er langt fra første gang at Google møder kritik for at fortsætte sporingen af brugerne, også selvom de aktivt har frabedt sig det. Sidste år blev Google kritiseret for at lancere en inkognito-tilstand i Google Maps, som fortsætte med at indsamle lokationsdata på brugerne, selvom de aktivt havde sagt nej.

Læs også: Inkognito-tilstand på vej til Google Maps – brugerne bliver dog stadig sporet

Selvom 33 milliarder kroner lyder af meget, så tager de sagen med ophøjet ro hos Google

»Det fremgår klart hver gang du åbner et inkognito-vindue, at hjemmesider stadig kan være i stand til at indsamle data fra din browser-historik,« siger Jose Castaneda, talsmand for Google til Reuters.

Læs også: Lektor i datavidenskab: Privat surfing er ikke så inkognito som du tror

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere