Google: Android er en overgangsløsning

Lige nu er det mobilstyresystemet Android, der tæller, mens Chrome OS skal bruge nogle år på at blive modent. Men når det sker, vil Chrome OS overtage Androids plads, siger Google, der også lancerede Web Store til Chrome.

Android-styresystemet har fået et regulært gennembrud, med masser af laber hardware og flere solgte enheder end Windows Mobile.

Men Android er sådan set bare en trædesten på vejen til at bruge Chrome OS på alverdens enheder, forklarede Google på et pressemøde under I/O-konferencen. Det skriver mediehuset Fortunes Google-medarbejder i et blog-indlæg.

Når det rent netbaserede Chrome OS kommer på gaden senere på året, vil det være en start, men ikke en mainstream-løsning. Dertil er der for mange problemer endnu med manglende netadgang, en ikke helt klar HTML5-standard og processorer, der ikke er kraftfulde nok.

Derfor vil Android være det styresystem, som Google vil satse på i alt fra fjernsyn til netbooks.

Men i løbet af nogle år vil både Chrome OS og teknologien omkring det være så modent, at det bliver det vigtigste styresystem for Google, mens Android kan træde i baggrunden. Så skal der ikke længere installeres applikationer på computeren eller telefonen, men kobles op til web-applikationer i stedet, uanset hvad man vil i gang med.

På konferencen demonstrerede Google, hvad der er muligt med dygtig brug af mulighederne i HTML5, uden for eksempel Flash eller lokale applikationer. Og resultatet var imponerende, beretter Fortune-bloggeren Seth Weintraub.

»Da dagen var slut, stod publikum tilbage med det klare indtryk, at nærmest alt det, vi gør i dag, kan klares med en web-applikation, og at det kun er et spørgsmål om tid,« skriver han.

For yderligere at sætte skub i udviklingen af gode webapplikationer lancerede Google samtidigt Chrome Web Store. Ligesom de efterhånden kendte applikations-butikker til blandt andet iPhone og Android, skal det være nemt at finde lige det, man mangler af web-applikationer.

Nyt bliver også, at man på samme måde som med mobil-applikations-butikkerne kan betale et engangsbeløb for at bruge en web-applikation. I dag er sådan en typisk gratis og reklamefinansieret, eller kræver et løbende abonnement.

Chrome Web Store vil blive lanceret 'i løbet af 2010' og før Chrome OS kommer på gaden.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (28)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Jakob Damkjær

Hvis du laver din app som webapp er der ingen begrænsninger fra Apple, se google voice nu som webapp både til android og iPhone...

Du ved Apple der sammen med Google og en masse andre laver opensource webkit browseren (html enginen der sidder i hjertet af Chrome browseren) som er hovedinterfacet i Crome OS ?

Er Google ikke mindst lige så anti open standard når de støtter Adobe®®® Flash®®® pluginet ?

og nej flash® er ikke en åben standard da det kun er fuldt implementeret af Adobe® og DRM delene af Flash® har de aldrig beskrevet åbent ergo er Flash® lige så lukket som microsoft office ooxml-t... offentligt beskrevet (på nær nogle "få" detaljer) men kun fuldt implementeret af microsoft®.

/Jakob

 • 0
 • 0
#4 Anonym

Når det rent netbaserede Chrome OS kommer på gaden senere på året

@jørgen jeg tror måske at det der kan ligge i Stephans kommentar er at det er rent netbaseret, hvorved man må gå ud fra at det er Google der sidder på platformen i skyen, hvilket fjerner kontrollen fra enheden. Google vil have meget nemmere ved at kontrollere hvilke programmer der er tilladt i højere grad en f.eks. Apple har det i dag.

 • 0
 • 0
#6 Deleted User

Google vil have meget nemmere ved at kontrollere hvilke programmer der er tilladt i højere grad en [sic] f.eks. Apple har det i dag.

Hvem som helst kan hoste en web app, hvad skulle Google gøre ved det?

Jeg tror der er opstået en misforståelse her, hvad Jesper Kildebogaard mener med "rent netbaseret" må han selv få lov til at forklare. Men Chrome OS kører altså på brugerens maskine, uafhængigt af Googles servere.

Når en bruger kører en applikation sker det ved at hente den fra udbyderens server, hvorefter den enten kører på en blanding af brugerens maskine og serveren, eller kun på brugerens maskine, det kommer an på applikationen.

 • 0
 • 0
#7 Christian W. Moesgaard

Applikationer i skyen er somend godt nok, men i stedet for at være afhængig af, at et stykke hardware fungerer godt, skal vi nu til at være afhængige af, at et kæmpe netværk af hardware fungerer godt nok.

Jeg kan lige se det for mig: "Desværre er vores netforbindelse gået i dag så kontoret lukker." Og så næste dag: "Og i dag er leverendørens servere nede, så vores programmer virker ikke."

Det giver god mening på telefoner, men for guds skyld hold det væk fra min PC, specielt min bærbare.

Alt det her er egentlig fint nok hvis, og kun hvis, det kun er de systemer der skal alligevel er afhængig af netværksadgang, som hopper på bølgen. Ellers er det et skridt tilbage efter min mening.

 • 0
 • 0
#10 Stephen Aaskov

Spot on.

Og hvad med de udviklere, der har lavet en strategisk satsning på Android som mobil platform. Hvis Google på nuværende tidspunkt har planer om at migrere væk fra platformen, er man da ilde stedt som udvikler. Udvikler/platformleverandør forholdet på iPhone OS er noget mere symetrisk.

 • 0
 • 0
#11 Stephen Aaskov

Whats you point? Chrome OS er Open Source contra BadApples alt andet end..

Ok, så det mener du? OS X, og dermed også iPhone OS, er i stor grad baseret på OpenSource: Der er MACH mikro kernen, der er *BSD Unix, der er et væld af system og userspace applikationer, SAMBA, GCC og LLVM.

Apple har bidraget kraftigt til WebKit udviklingen, uden hvilken mange browsere (minus Mozilla+IE) ikke ville eksistere.

Apple står bag LaunchD (Sysinit erstatning) Apple står bag Grand Central Dispatch (Multicore SW library) Apple finansierer Cups, uden hvilken print på Linux ville være et helvede.

Hvis du vil kigge sourcecode kan jeg anbefale http://www.opensource.apple.com/

 • 0
 • 0
#14 Stephen Aaskov

Det drejer sig ikke om ordkløveri, webapplikationer dækker over to forskellige ting:

1) JavaScript/DOM/DHTML standalone applikationer 2) JavaScript/DOM/DHTML standalone applikationer der interagerer med en server del af den samlede løsning

Google´s nyeste udmelding undgår at tale om 2). Men mon ikke Google Calendar uden er ret uinteressant. serverdelen. Men dér har Google jo belejligt nok en løsning klar (AppEngine).

Netto set af den almindelige bruger, er det Google lægger op til at sammenligne med Flash kombineret med en launcher og en Appstore.

 • 0
 • 0
#17 Anonym

Uden at blande mig i diskussionen om Apple eller Google er mest lock-in orienteret - åbenhed har mange niveauer og der går også hurtigt ideologi i sagen.

Men der er en vsæentligt vigtigere problemstilling.

Googles setup har ingen sikkerhedsmodel. Cloud er software-baseret så det kan flyttes, dvs. den centrale del er by design sårbart. De væsentlige aktiver blotlægges istedet for at beskyttes.

Serverne er nok bedre patchet etc. men det har ingen betydning i forhold til at risikoen er langt mere koncenteret og skaleret.

Cloud kan ikke sikres. Det er teoretisk umuligt. Og i stedet for at bilde os det ind, så skal vi designe efter det, bl.a. for at fjerne incentices for angribere til at angribe - dvs. at fjerne muligheden for success så et angreb kun kan genere, men aldrig skalere. Det kræver at kontrollen IKKE må ligge i cloud - den skal ligge klint-side hos de respektive stakeholders - ALTID.

Her skal man huske at oogle selv er et alvorligt sikkerhedsproblem fordi deres egeninteresse er adgang til at opsamle, trigger-reagere på og generelt misbruge data uden for kontekst.

Tanken om at dem som planlægger ibrugtagning af cloud er dem som har maksimal interesse i misbrug af data og minimal interesse i sikkerhed bortset fra mere spin bør få os alle helt anderledes op af stolen.

Det er magtmodeller og dermed også profitmodeller af en hidtil uset kategori - uden sikkerhedsdesign, uden respekt for de principper som markedsdannelse bygger på og er kritisk afhængig af, uden respekt for de helt fundamentale demokatiske værdier omkring individets suverænitet etc.

Dette har store indflydelse på Danmark om 10 år end 1 helt års arbejde på Christiansborg.

Problemet er ikke om det er mere eller mindre åbent, men at målet er en ustabil konstruktion.

 • 0
 • 0
#18 Jesper Poulsen

Google opfører sig som den gavmilde onkel og giver teknologi væk til højre og venstre. Google skal også leve og de forventer at de som betaling får alle vores hemmeligheder foræret.

Jeg bryder mig ikke om Microsoft, deres produkter og deres måde at misbruge et monopol på, men jeg bryder mig endnu mindre om Google, alt den grund at de [u]lever[/u] af at indsamle oplysninger om folk.

Google har fået en størrelse hvor de inden længe er altdominerende og altvidende. 1984 var forud for sin tid.

 • 0
 • 0
#19 Christian W. Moesgaard

Så er det jo ikke web-applikationer længere, vel?

Hvis man kan tilgå dem uden netadgang så... nø. Og hvad så?

Programmet behøver da ikke ligge i skyen for at du kan gemme i skyen. Se på Dropbox!

Jeg må sgu indrømme at jeg ikke kan se det store perspektiv i webapplikationer ud over 2 ting:

 • Dårlig hardware kan køre avancerede applikationer fra en central server. (Fotorealistiske spil, og komplicerede programmer på mobilen kommer på tanke)
 • Firmaerne kan forhindre adgang til tidligere købt software på en helt ny måde. Nogle der kan sige DRM? Gisp, det kan blive slemt.

Til helt mundane ting som dokumentredigering er det da fuldstændig åndsvagt, eller hvad? (Google Aps bliver sjældent brugt på arbejdspladser, og når det gør er det fordi det er et gratis alternativ til MS office, og ikke fordi det ligger i skyen)

 • 0
 • 0
#20 Christian W. Moesgaard

@Jesper Poulsen

Til Google's forsvar kan man dog sige, at man kan mælde sig ud af deres tracking, og det sker der ikke noget videre ved, ud over at de holder op med at tracke dig.

Men ja... med alt godt kommer noget tilsvarende ondt.

Jeg vil så vende den om og sige, at det at Google indsamler oplysninger om folk er netop det, som gør deres søgemaskine så ovenud fantastisk. Pest eller kolera?

 • 0
 • 0
#22 Jesper Poulsen

Til Google's forsvar kan man dog sige, at man kan mælde sig ud af deres tracking,

Det er jo ikke bare deres tracking når man bruger deres søgetjeneste fra FF eller IE.

Var du i øvrigt klar over at hvert tegn du skriver når du søger på Google via Chrome bliver sendt direkte til Google?

Chrome sender ikke bare en forespørgsel, den sender alle tegn, et for et. Selv de tegn du retter undervejs bliver indsamlet.

 • 0
 • 0
#23 Jørgen Larsen

Chrome sender ikke bare en forespørgsel, den sender alle tegn, et for et. Selv de tegn du retter undervejs bliver indsamlet.

Men hvis du begynder at taste i et søgefelt er det vel for at sende en forespørgsel af den kombination af bogstaver som du skriver?

Jeg synes det er ret nyttigt bl.a. på mobilen at jeg ofte kun behøver at skrive nogle få bogstaver før en liste af nyttige søgetermer kommer frem. Det slår det med at gå på biblioteket og slå op i en bog med flere længder...

 • 0
 • 0
#24 Christian W. Moesgaard

Var du i øvrigt klar over at hvert tegn du skriver når du søger på Google via Chrome bliver sendt direkte til Google?

Ja, browseren foreslår hjemmesider, selv dem du ikke har besøgt, ved at søge på Google efter hjemmesider der ligner den, du er ved at skrive ind, inden du har skrevet den fuldt ud.

Man skal godt nok være både dum og blind for ikke at opdage at den sender de tegn du skriver ind i addressefeltet, ja undskyld mig.

Hvis du ikke kan lide det, kan du I øvrigt slå det fra under Under the Hood menuen.

 • 0
 • 0
#28 Jesper Poulsen

Så du begynder at skrive i et søgefelt uden at vide hvad du vil søge på?

Nej, men nu er jeg heller ikke den eneste der bruger internettet til søgninger. Jeg bruger slet ikke Google Chrome. Jeg bruger en browser hvor jeg kan forhindre datamining-scripts.

Men selv hvis du skriver forkert og retter det så har Google lagret det til senere brug.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere