Google: Android er en overgangsløsning

20. maj 2010 kl. 15:1724
Lige nu er det mobilstyresystemet Android, der tæller, mens Chrome OS skal bruge nogle år på at blive modent. Men når det sker, vil Chrome OS overtage Androids plads, siger Google, der også lancerede Web Store til Chrome.
Artiklen er ældre end 30 dage

Android-styresystemet har fået et regulært gennembrud, med masser af laber hardware og flere solgte enheder end Windows Mobile.

Men Android er sådan set bare en trædesten på vejen til at bruge Chrome OS på alverdens enheder, forklarede Google på et pressemøde under I/O-konferencen. Det skriver mediehuset Fortunes Google-medarbejder i et blog-indlæg.

Når det rent netbaserede Chrome OS kommer på gaden senere på året, vil det være en start, men ikke en mainstream-løsning. Dertil er der for mange problemer endnu med manglende netadgang, en ikke helt klar HTML5-standard og processorer, der ikke er kraftfulde nok.

Derfor vil Android være det styresystem, som Google vil satse på i alt fra fjernsyn til netbooks.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men i løbet af nogle år vil både Chrome OS og teknologien omkring det være så modent, at det bliver det vigtigste styresystem for Google, mens Android kan træde i baggrunden. Så skal der ikke længere installeres applikationer på computeren eller telefonen, men kobles op til web-applikationer i stedet, uanset hvad man vil i gang med.

På konferencen demonstrerede Google, hvad der er muligt med dygtig brug af mulighederne i HTML5, uden for eksempel Flash eller lokale applikationer. Og resultatet var imponerende, beretter Fortune-bloggeren Seth Weintraub.

»Da dagen var slut, stod publikum tilbage med det klare indtryk, at nærmest alt det, vi gør i dag, kan klares med en web-applikation, og at det kun er et spørgsmål om tid,« skriver han.

For yderligere at sætte skub i udviklingen af gode webapplikationer lancerede Google samtidigt Chrome Web Store. Ligesom de efterhånden kendte applikations-butikker til blandt andet iPhone og Android, skal det være nemt at finde lige det, man mangler af web-applikationer.

Nyt bliver også, at man på samme måde som med mobil-applikations-butikkerne kan betale et engangsbeløb for at bruge en web-applikation. I dag er sådan en typisk gratis og reklamefinansieret, eller kræver et løbende abonnement.

Chrome Web Store vil blive lanceret 'i løbet af 2010' og før Chrome OS kommer på gaden.

24 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
20. maj 2010 kl. 15:40

Så Apple er stadig de onde og overformynderiske?

2
20. maj 2010 kl. 15:50

Whats you point? Chrome OS er Open Source contra BadApples alt andet end..

11
20. maj 2010 kl. 23:22

Whats you point? Chrome OS er Open Source contra BadApples alt andet end..

Ok, så det mener du? OS X, og dermed også iPhone OS, er i stor grad baseret på OpenSource: Der er MACH mikro kernen, der er *BSD Unix, der er et væld af system og userspace applikationer, SAMBA, GCC og LLVM.

Apple har bidraget kraftigt til WebKit udviklingen, uden hvilken mange browsere (minus Mozilla+IE) ikke ville eksistere.

Apple står bag LaunchD (Sysinit erstatning) Apple står bag Grand Central Dispatch (Multicore SW library) Apple finansierer Cups, uden hvilken print på Linux ville være et helvede.

Hvis du vil kigge sourcecode kan jeg anbefale http://www.opensource.apple.com/

13
21. maj 2010 kl. 00:07

jeg har kigget lidt source kode via det anbefalet link. curl, mysql, openssl, X11, emacs etc. jeg er da glad de overholde gpl, bsd og lign. ;) og ja,så må Apple da være open source :P

15
21. maj 2010 kl. 00:30

Min pointe var mere de OpenSource projekter Apple bidrager til, jeg listede en del af dem.

Men ignorer det bare i al ironien, men det ænder ikke på at Apple er en stor bidrager til såvel som aftager af OpenSource.

4
Indsendt af Peter Binderup (ikke efterprøvet) den tor, 05/20/2010 - 16:56

Når det rent netbaserede Chrome OS kommer på gaden senere på året

@jørgen jeg tror måske at det der kan ligge i Stephans kommentar er at det er rent netbaseret, hvorved man må gå ud fra at det er Google der sidder på platformen i skyen, hvilket fjerner kontrollen fra enheden. Google vil have meget nemmere ved at kontrollere hvilke programmer der er tilladt i højere grad en f.eks. Apple har det i dag.

10
20. maj 2010 kl. 23:13

Spot on.

Og hvad med de udviklere, der har lavet en strategisk satsning på Android som mobil platform. Hvis Google på nuværende tidspunkt har planer om at migrere væk fra platformen, er man da ilde stedt som udvikler. Udvikler/platformleverandør forholdet på iPhone OS er noget mere symetrisk.

5
20. maj 2010 kl. 17:36

Google der sidder på platformen i skyen, hvilket fjerner kontrollen fra enheden.

Google vil få lettere ved at snage i andres sager. Og telefonen vil være en dyr dørkile i samme øjeblik at man kommer udenfor højhastighedsnet.

3
20. maj 2010 kl. 16:41

Hvis du laver din app som webapp er der ingen begrænsninger fra Apple, se google voice nu som webapp både til android og iPhone...

Du ved Apple der sammen med Google og en masse andre laver opensource webkit browseren (html enginen der sidder i hjertet af Chrome browseren) som er hovedinterfacet i Crome OS ?

Er Google ikke mindst lige så anti open standard når de støtter Adobe®®® Flash®®® pluginet ?

og nej flash® er ikke en åben standard da det kun er fuldt implementeret af Adobe® og DRM delene af Flash® har de aldrig beskrevet åbent ergo er Flash® lige så lukket som microsoft office ooxml-t... offentligt beskrevet (på nær nogle "få" detaljer) men kun fuldt implementeret af microsoft®.

/Jakob