Mobilsystemet Android er åbent, frit og frivilligt.
Sådan lyder Googles reaktion, efter at EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, i går officielt indledte en stor sag mod forretningsmodellen bag Android og deres mobilapps.
Det skrev internetgiganten onsdag i et officielt blogindlæg.
»Vi ser med alvor på disse bekymringer, men vi mener også, at vores forretningsmodel holder producenternes omkostninger lave og deres fleksibilitet høj, mens forbrugerne får højeste grad af kontrol med deres mobiltelefoner,« skrev internetgiganten blandt andet.
Sådan ser EU ikke på det. Gennem et længerevarende forløb har kommissionen i stedet kritiseret Google på en række punkter.
Blandt andet er præinstalleringen af Google-apps som browseren Chrome og selskabets egen søgemaskine med til at skævvride konkurrencen ved at udelukke konkurrerende produkter, lyder det fra EU.
Google beskyldes samtidig for at forhindre producenter i at sælge smartphones og tablets, der bruger konkurrerende styresystemer baseret på Androids åbne kildekode, samt for at give incitamenter til producenter, der forudinstallerer Google Search på deres enheder.
Disse punkter afvises også af Google, der peger på, at alle partneraftaler sker frivilligt, og at producenterne frit kan vælge Google-apps eller forudinstallere andre apps fra andre selskaber.
»Vi ser frem til at arbejde sammen med EU-Kommissionen for at vise, at Android er godt for konkurrencen og godt for forbrugerne«, siger Googles juridiske chef, Kent Walker, til Reuters.
Android-systemet driver på verdensplan op mod 80 procent af alle solgte smartphones.
Sagen fra EU-Kommissionen kan potentielt føre til en milliardbøde til Google, svarende til ti procent af selskabets omsætning.