Google afviser ansigtsgenkendelse i Glass - foreløbig

Der kommer ikke software med ansigtsgenkendelse til Googles Glass foreløbigt, lyder det nu fra søgemaskinegiganten.

Google har haft sit hyr med forskellige privacy-sager i årenes løb, blandt andet omkring kortlægningen af gader og stræder i Google Street View, hvor særligt Tyskland har opponeret. Også Googles brilledisplay, Glass, har været omdiskuteret i forhold til privacy.

Læs også: Google skal stå privacy-skoleret om smartbriller - før produktet er på markedet

Nu oplyser Google via den sociale tjeneste Google+, at der som udgangspunkt ikke bliver noget ansigtsgenkendelse i Glass. Ellere nærmere bestemt de apps, der kommer til at køre med brillerne, kaldet Glassware.

Læs også: Tyskland: Ikke ulovligt, da Google sniffede wifi-data med Streetview-bilen

»Som Google har sagt i flere år, så vil vi ikke tilføje ansigtsgenkendelses-features i vores produkter uden at have stærke privacy-beskyttelsesforanstaltninger på plads. Med det i tankerne, vil vi ikke godkende noget Glassware med ansigtsgenkendelse på nuværende tidspunkt,« lyder det i beskeden fra Google.

Læs også: Ny frygt: Googles cyberbrille vil spolere privatlivets fred

Dermed ikke sagt, at funktionaliteten ikke kan komme på et tidspunkt.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Carsten Berggreen

... så kan jeg vel både som udvikler selv bygge et program til at foretage det automatisk for mig?

... og jeg kan vel også tillade at der bliver installereret software fra andre end Google Play???

Jeg er med på, at det så er et "aktivt valg", jeg foretager mig, men hvad nu hvis det netop er mit formål? eller hvad nu hvis jeg lokker dig til at installere en uskyldig og gratis "GPS" App via anden App store end Google's ?

Ligesom med SMS-fuskerene, så forventer jeg bestemt at en eller flere .... personer/organisationer i denne verden kunne finde det særdeles interessant.

Velkommen til "Face Brother", nu i ny og forbedret overvågning.

Jeg er ikke bange for teknologien eller tanken, men gør blot opmærksom på udfordringen ved den.

 • 1
 • 0
#2 Per Gøtterup

Jeg kan ikke se problemet i at brillerne f.eks. viser en lille label med en persons navn når den har genkendt den man ser på. Om den skal logge disse data er en helt anden sag, men da den allerede kan optage video (som man senere kan køre ansigtsgenkendelse på) så er problemet vist mest praktisk og hvor meget man selv gider yde for sagen.

 • 0
 • 0
#3 Johnnie Hougaard Nielsen

... så kan jeg vel både som udvikler selv bygge et program til at foretage det automatisk for mig?

Nej, ikke uden videre. Ud over at det er svært at lave ansigtsgenkendelse, laves Glassware via et API (og ikke som apps i Google Play), således at selve applikationen ikke kører på Google Glass. Dette API er med vilje (tror jeg) begrænset, for meningen med brillerne er ikke at kameraet skal være det centrale.

Der vil nok kunne laves noget i stil med "glass, take a picture", og så sende det til en server, som kan lave forskellig billedanalyse. Dette vil dog være noget helt andet end forestillingen om noget i retning af augmented reality. Og Glassware skal stadig godkendes af Google, som altså kan sige stop til at have det kørende i deres cloud, hvis de bliver bekendte med at der laves ansigtsgenkendelse.

 • 0
 • 0
#4 Henrik Pedersen

Brillerne blev lige gjort fuldstændig uinteressante ved mindre man selv kan skrive Apps til det ( = at der kommer et Open Source projekt før eller siden).

Noget af det fedeste ved de briller ville være at kunne hive information ind om tilfældige folk man så på i real time, privacy bekymringer til siden. Jeg vil i øvrigt have 100 gange mere imod at en gut filmer mig med sin mobil, end at han viser min single status og første google resultater for mig som en label over mit hoved.

 • 1
 • 1
#5 Jesper Lund

Jeg kan ikke se problemet i at brillerne f.eks. viser en lille label med en persons navn når den har genkendt den man ser på. Om den skal logge disse data er en helt anden sag [...]

Problemet er ikke at du kan se en persons navn i Google glass, men den bagvedliggende infrastruktur (og behandling af personoplysninger) som skal til for at gøre dette muligt.

Biometrisk ansigtsgenkendelse virker ved at det aktuelle image sammenlignes med eksisterende images som er gemt i en database. Denne database skal uden tvivl ligge centralt hos Google. Google vil formentlig indsamle disse oplysninger ved at brugerne tagger personer på billeder i Google's databaser.

Det kan sammenlignes med Facebook's automatiserede ansigtsgenkendelse på billeder som uploades. Det udløste voldsomme protester i Tyskland, hvor man tager persondatabeskyttelsen og borgernes ret til privatliv alvorligt.

Vi taler om oplysninger om borgerne (billedarkiver, biometriske data), som staten ikke lovligt kan registrere (det vil krænke EMRK artikel 8).

Facebook og Google (hvis Google vil lave automatisk ansigtsgenkendelse) vil formentlig indsamle disse oplysninger uden samtykke fra de borgere, hvis biometriske data registreres.

Skal samfundet virkelig tillade det? NEJ!

Vi kan ikke forhindre at andre fotograferer os i det offentlige rum, men vi har krav på at oplysningerne bliver behandlet i overensstemmelse med persondatalovgivningen. Uanset om Facebook og Google synes at denne lovgivning er forældet og står i vejen for deres planer.

 • 1
 • 0
#6 Johnnie Hougaard Nielsen

Facebook og Google (hvis Google vil lave automatisk ansigtsgenkendelse) vil formentlig indsamle disse oplysninger uden samtykke fra de borgere, hvis biometriske data registreres.

Google har allerede nu automatisk ansigtsgenkendelse i Google+, hvor det kræver opt-in fra en som gerne vil have sit ansigt genkendt. Videre kan andre kun tagge billeder med min profil, hvis de er i cirkler (heriblandt "public") hvor jeg har åbnet for dette. Det peger ikke på at Google laver en skjult biometrisk dataindsamling på mit ansigt.

Jeg kunne, på sigt, forestille mig en lignende styring (opt-in fra eksisterende kontakter) på Google Glass, hvis Google mener de kan åbne for sådanne funktioner. Selvfølgelig ville dette reducere den potentielle værdi, men Google har jo grund til forsigtighed omkring "privacy".

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere