Google ændrer på søgemaskinen efter EU-bødetrusler

25. april 2013 kl. 16:162
Google ændrer på søgemaskinen efter EU-bødetrusler
Illustration: Jesper Kildebogaard.
Googles søgemaskine vil i Europa fremover vise klart, når Google promoverer egne tjenester. Sådan lyder en ny aftale med EU’s konkurrencemyndigheder.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Når europæerne søger efter noget på nettet, sker der 83 procent af gangene med Googles søgemaskine, og det har givet internetgiganten en helt dominerende position, som ifølge konkurrenter er blevet udnyttet til blandt andet skjult reklame for andre Google-tjenester.

For at undgå en sag hos EU's konkurrencemyndighederne - og en potentiel bøde på op til 28 milliarder kroner - har Google valgt selv at komme med indrømmelser og har indgået en aftale med EU-myndighederne. Det skriver New York Times.

Parterne har aftalt en testperiode på en måned, hvorefter EU-folkene vil vurdere, om ændringerne fra Googles side er vidtgående nok. Den afgørelse falder på den anden side af sommerferien. Bliver Googles indrømmelser godkendt, skal de gælde de næste fem år.

Ændringerne består primært i, at Google klart skal markere, når et søgeresultat stammer fra en anden Google-tjeneste. På linje med det browser-menukort, Microsoft blev tvunget til at acceptere i Windows, skal Google også vise vej til alternative tjenester med særlige søgespecialer, for eksempel en flybillet-søgemaskine.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Links, som Google tjener penge på, skal markeres tydeligt, og på områder hvor alle links giver penge i Googles kasse, for eksempel shopping-søgemaskinen, skal Google give plads til, at konkurrenter kan købe plads blandt resultaterne også.

Google News-tjenesten, som har været meget kritiseret af avisudgivere, skal også ændres, så en avis selv kan styre, hvilket indhold, som Google kan indeksere og vise i oversigten. I dag er det alt eller intet, og nogle aviser har oplevet, at de nærmest forsvandt fra Googles søgemaskiner, hvis de ikke accepterede Googles vilkår.

Fairsearch Europe, en organisation som Microsoft, Nokia, Oracle og andre Google-konkurrenter står bag, kritiserer prøveperioden på én måned for at være alt for kort, mens andre konkurrenter mener, at Googles forslag generelt er alt for vagt.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
26. april 2013 kl. 08:16

Hold da op noget bavl. Hvis jeg ville se resultater fra f.eks bing (hvad jeg ikke vil), mon så ikke jeg brugte bing. Jeg kan da godt forstå at folk bliver chokerede over at se reklame fra Google, når de bruger deres søgemaskine (ironi kan forekomme). Hold da op noget bavl.

1
25. april 2013 kl. 17:26

Hvis man ikke kan lide lugten i bageriet...