Gør din backup til en virtuel maskine med et snuptag

1. februar 2010 kl. 09:215
Smart software sikkerhedskopierer hele din computer som en virtuel maskine, komplet med alle data og applikationer. Version2 har set på V.clone fra Iomega.
Artiklen er ældre end 30 dage

Om nogle få dage frigiver Iomega produktet V.clone, der tillader, at man forvandler en hvilken som helst Windows-pc til en virtuel maskine. Denne virtuelle maskine, der er gemt på en harddisk, kan så umiddelbart afvikles på en hvilken som helst anden computer, hvilket giver uanede muligheder for blandt andet backup.

Version2 har kigget på softwaren, der endnu kun findes som betaversion, men som forventes på gaden i løbet af få dage. Med V.clone kan man sikkerhedskopiere en vilkårlig computer, og i samme åndedrag forvandle den til en virtuel maskine.

Softwaren er gratis, men den fungerer kun med Iomegas eksterne harddiske, hvilket er en skam. Vi må håbe, at Iomega også sender en anden udgave på markedet, som kan købes, men som til gengæld kan anvendes med vilkårlig hardware.

Når backuppen er gennemført, kan harddisken tilsluttes en vilkårlig anden computer, hvor det gratis program VMplayer er installeret. Herefter kan den virtuelle maskine afvikles.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi afprøvede programmet med en MSI U100 netbook-computer med en 80 GB harddisk. Det tog omkring en halv time at foretage den første backup.

Herefter sluttede vi drevet til en stationær computer med en AMD quadcore-processor, hvor vi kunne afvikle den virtuelle maskine. Det var en interessant oplevelse at opdage, at alle applikationer fungerede korrekt, ligesom alle data var med. Selv musikfiler, der er beskyttet af DRM, kunne afspilles uden problemer. Eneste forskel var, at den virtuelle maskine kørte langt hurtigere end den oprindelige netbook, da den stationære computer havde langt mere processorkraft.

Vi foretog ændringer og sendte og modtog post med Outlook, hvorefter vi lukkede den virtuelle maskine ned. Da vi sluttede harddisken til den oprindelige computer igen, sørgede V.clone for, at ændringerne blev synkroniseret tilbage til netbook-computeren.

Umiddelbart kan vi se to anvendelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Iomega peger selv på, at V.clone gør det muligt at virtualisere sin computer og afvikle den som en virtuel maskine på en vilkårlig anden computer.

Selv synes vi bedst om programmet til backup samt lynhurtig recovery. Går ens oprindelige notebook i stykker, er det blot at indkøbe en ny, installere Vmplayer og starte den virtuelle maskine fra den transportable harddisk. Så er man oppe at køre igen med alle data og applikationer fuldt funktionsdygtige.

Vi prøvede af ren interesse også at installere vores virtuelle netbook på en spritny kinesisk Lenovo-bærbar ? og det hele fungerede upåklageligt, hvilket er et bevis på, at lynhurtig recovery hverken behøver være indviklet eller kostbart.

Det eneste, vi ikke har afprøvet, er, om de underskriftsfiler, der blandt andet anvendes af Danske Banks netbank, også fungerer korrekt efter virtualisering, da disse filer er bundet til hardwaren. Vi afprøvede kun adgang til Amagerbankens netbank, der ikke anvender denne hardwarekobling ? og det forløb helt uden problemer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er ikke et rent tilfælde, at det er Iomega, der lancerer dette produkt. Firmaet er nu ejet af EMC, der også ejer VMware, og det er VMware, der har leveret virtualiseringsteknologien til V.clone.

Som sagt vil programmet om få dage være klar til download på hjemmesiden, og senere på året vil det præinstalleret på Iomegas eksterne harddiske.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
1. februar 2010 kl. 16:57

VMWare selv har længe haft http://www.vmware.com/products/converter/ til gratis download.

Men det er vist ikke muligt at patche fysisk PC med ændringer lavet i virtuel - eller ved nogen det?

Spørgsmål: Btw, kan VirtualBox bruge VMWare images? Eller findes der en konverter?

3
2. februar 2010 kl. 17:54

At sende et 32-bit-only produkt på markedet i 2010 må siges at være et fejlskud. Ellers er det jo ganske fantastisk.

4
5. februar 2010 kl. 12:29

Øv... Så sidder jeg her med en ekstern iOmega harddisk og 64 bit OS. Ah well, det kommer nok en dag.

5
2. marts 2010 kl. 11:25

Øv, synes ellers godt om idéen til hurtig backup/restore hvis man kan flashe en ny computer med det virtuelle image så den ikke behøves at køre i et virtuelt miljø ville det jo være perfekt