Gør-det-selv billetsalg udfordrer Billetnet og Billetlugen
Lav din egen hjemmeside og sælg billetterne til dit arrangement igennem os kvit og frit. Sådan lyder idéen bag billetsiden Billetto, der ind til videre med succes har udfordret de gamle billetgiganter Billetnet.dk og Billetlugen.dk
Hos Billetto skal brugerne selv oprette en hjemmeside om deres arrangement, hvad enten de skal sælge billetter til en håndboldkamp med flere tusinde tilskuere, eller til en frimærkeudstilling hjemme i carporten. Det koster ikke noget at bruge platformen, til gengæld tager Billetto et gebyr på 4,75 kroner oven i den pris, som koncertgængeren skal betale.
Ind til videre har projektet vind i sejlene.
»Det vækster dag for dag. Vi får flere og flere arrangører og dermed flere og flere billetter der bliver solgt igennem systemet. Alt lige fra mindre koncertsteder og festivaler til foredragsholdere og sportsarrangementer bruger vores platform«,« siger Henrik Teisbæk, der er administrerende direktør i Billetto.
Billetto.dk er skrevet i programmeringssproget Ruby med Ruby on Rails som framework. Derudover kører programmet på platformen Brightbox, der leverer virtuelle servere. Det betyder, at Billetto er i stand til at skalere serverkapacitet med videre til lejligheden.
»Ruby on Rails giver en fantastisk fleksibilitet og struktur. Den forrige var skrevet i PHP, og nu har vi så valgt at omskrive det til Rails. I Rails er der en bestemt måde at gøre det på, og alle ved, hvordan det virker. Det gør at vi kan udvikle det nemmere og hurtigere,« siger Anders Hansen, som er frontend-udvikler i Billetto.
Det betyder, at Billetto i princippet sagtens kan sælge billetter til de store rockkoncerter, der ellers har ry for at tvinge de store billetsælgeres servere i knæ.
»Teknisk set, så er der intet der er i vejen for, at vi kan håndtere U2 i parken. Vi har nærmest ubegrænset antal servere, der er tilgængelige, når der kommer belastning på,« siger Henrik Teisbæk.
Det største event, som Billetto har håndteret ind til videre har været Roskilde Universitets årsfest med op til 3.000 billetter.
»Skal man invitere folk til et arrangement, så skal man også på en eller anden måde sælge sit arrangement. Det at man kan sende den her side ud, og se den her side jeg har lavet, det hjælper brugeren med at sælge billetter«
Ifølge Henrik Teisbæk, så har den tekniske side af udrulningen at billetsalgsplatformen været uden klumper. Det svære er derimod at forklare folk, hvad der er det smarte ved den nye måde at sælge billetter på.
Hvad var den største udfordring?
»Vi skal gøre folk opmærksomme på, at det er en ny metode til at håndtere sit billetsalg på. Vi skal ikke reklamere for et nyt produkt, men for en helt ny forretningsmetode,« siger Henrik Teisbæk.
Ifølge frontend-udvikler Anders Hansen, så var det sværest at udvikle systemet til salg af billetter.
»Der er ingen tvivl om, at betalinger og generel styring af betalinger for de billeter folk køber har været en udfordring. Vi har et komplekst system af billettyper og valg. Der ligger en meget avanceret logik bag det,« siger han.
Platformen til Billetto er grundlagt, nu vil Henrik Teisbæk og Billetto fokusere på at udvikle den.
For eksempel vil Biletto arbejde med at udvikle skabeloner til at styre indholdet af arrangementernes hjemmesider. På den måde vil de sikre, at det er nemt at lave flotte og overskuelige hjemmesider også for brugere, der ikke er vant til at designe hjemmesider.
Platformen tillader dog også, at professionelle brugere selv kan bygge en side op helt fra bunden, hvis de ønsker det.
Brugerne skal lave deres egen hjemmeside via billetto.dk for at kunne sælge deres billetter. Risikerer man ikke på den måde at skræmme de brugere væk, som ikke er vant til at omgås it?
»Det har du ret i, men det er også derfor at vi arbejder med at gøre oprettelsesprocessen endnu nemmere, så alle typer brugere kan være med«,« siger han.
Henrik Teisbæk står bag Billetto sammen med fem andre med teknisk og økonomisk baggrund. Sammen begyndte de projektet i maj 2010 og i november stiftede de selskabet Billetto.
