Gode råd til de nye it-studerende: Programmér på livet løs - men husk at møde mennesker

Du skal selv have fingrene fedtet ind i FOR-løkker og O(n!)-algoritmer, når du læser på en it-uddannelse, men der er også meget andet, du skal vide. Her er nogle af Version2-læsernes råd.

Cirka 3.000 unge er blevet optaget på en it-uddannelse i år, Nogle af dem ender med at rode mere med projektledelse end med Java, ligesom nogle ender som SAP-konsulenter, mens andre ender med at kode C til droner.

Version2 har spurgt læserne for at få indsamlet deres gode råd til den nye generation, og vi opfordrer også læserne til at give deres besyv med i debatten, og det må meget gerne være specifikt som eksempelvis 'Sørg for at få lært at bruge Github inden du skal skrive dit første projekt' eller 'Lad være med at bruge for meget tid på C'.

Vi har også spurgt Version2-blogger og lektor og studieleder på DIKU, Torben Mogensen, om hans gode råd til de nye studerende:

 1. En videregående uddannelse har typisk langt færre skemalagte timer end en ungdomsuddannelse, men det betyder ikke, at der er mindre arbejde, tværtimod. En fuldtidsuddannelse er normeret til 1680 timer om året, og fordelt på ca. 40 uger med undervisning og eksamen bliver det et gennemsnit på 42 timer om ugen. Og det er for en gennemsnitlig studerende, så nogle af jer må forvente at skulle bruge mere tid. Det gør det ret vanskeligt at arbejde ved siden af studiet, så specielt i studiets første år, hvor man skal vænne sig til nye arbejds- og eksamensformer, bør man holde erhvervsarbejde på et minimum. Senere i studiet kan man også bedre få studierelevant arbejde, som dels er bedre lønnet end arbejde i f.eks. et supermarked, og som også kan bidrage til at træne de færdigheder, man har lært på studiet. Specielt nu, når studiefremdriftsreformen træder i kraft, kan man ikke ret nemt skære ned i den tid, man skal bruge på studiet, ved f.eks. at udskyde kurser til senere.
 2. At lære at programmere er lidt ligesom at lære at cykle: Man kan ikke lære det ved at se andre gøre det, man skal være forberedt på at man får nogle knubs, og at det kan se uoverstigeligt ud, men med lidt støtte fra undervisere får langt de fleste lært det, og med tiden vil man undre sig over, hvorfor man syntes, at det var så svært i begyndelsen. Så sørg for at bruge masser af tid på at øve dig, og giv ikke op, selv om det virker uoverskueligt svært. Og lyt til de råd og den kritik, dine undervisere og instruktorer giver dig. Kritikken er ikke for at få dig ned med nakken, men for at lede dig ind på den rigtige vej.
 3. Det er vigtigt at få en læsegruppe, som man kan arbejde sammen med omkring forberedelse og opgaveløsning. Mange IT-studier bruger gruppeaflevering, og hvis man ikke arbejder godt sammen med sine gruppemedlemmer, kan der opstå ødelæggende konflikter. Så sørg fro at vælge gruppepartnere, der er på nogenlunde samme niveau som dig selv, og sørg for at jeres arbejdsmetoder og -tider passer godt sammen. Og det er surt at skulle lave den slags opgaver alene.
 4. Sørg for at have noget andet i livet end studiet, så man kan holde meningsfyldte pauser i studiearbejdet, men pas på ikke at bruge så meget tid på udenomsting, at det går for hårdt ud over din indsats på studiet.
 5. Hvis du har problemer på dit studium, så brug de studievejledningstilbud, der er på din uddannelsesinstitution. Hvis du bare giver op og skifter til et andet studium, risikerer du, at du bare tager dine problemer med dig til det nye studium, og så er du lige vidt.
 6. Bliv ikke skuffet, hvis du ikke fra dag 1 kommer til at arbejde med spændende emner. Der er en del grundlæggende stof, der skal gennemgås, og færdigheder, der skal opnås, før man kommer til det virkeligt sjove.

Det ønskede tweet er blevet slettet eller kunne ikke findes.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

Gå til møder indenfor dit emneområde og andre lignende. Der er mange tilbud, gør brug af dem og begynd at netværke tidligt i dit studie. Github er allerede sagt, men LinkedIn har også stor gennemslagskraft - kan næsten erstatte CV idag. Print nogle visitkort/sedler med dit navn og kontaktinformationer - prøv ikke at skifte tlf nr hvert halve år ;-)

 • 0
 • 0
#4 Troels Henriksen

Sæt dig ind i de bedste burgersteder i nærheden af dit studie. Når man sidder sent en aften og laver rapport eller kode, så skal man ikke spilde sin tid på dårligere mad end nødvendigt. Hvis man er så heldig at være blandt herskerfolket på DIKU, så kan man naturligvis bare bruge selvbetjeningskøkkenet.

 • 1
 • 0
#5 Jakob Jensen

Mit råd er at tænke sig godt om inden man vælger at bevæge sig ind i IT branchen. Ofte bliver IT branchen kåret som den mest stressede - og den branche hvor folk hurtigst dropper ud og finder noget andet at lave. At udvikle er for de unge, når man blive ældre får man sværere ved at følge med i teknologierne og forstå koden - og tingene går kun hurtigere. Det syntes nemt når man er ung, uden børn, masser af overskud og kun tid til at nørde. Vær obs på at det er et job hvor man sidder ned foran en computer, og at de fleste udviklere har en form for mild asperger (dokumenteret) - så hvis du er meget aktiv og social anlagt kan du få det svært. http://www.techrepublic.com/blog/10-things/10-reasons-for-quitting-it/ Det var en lidt pessimistisk/surt indlæg, men det var det jeg gerne ville have vidst for 15 år siden.

 • 0
 • 0
#7 Torben Mogensen Blogger

At udvikle er for de unge, når man blive ældre får man sværere ved at følge med i teknologierne og forstå koden - og tingene går kun hurtigere.

Jeg er 54, og jeg synes ikke, at det er noget problem.

Men det er rigtigt, at mange udviklere med tiden/alderen skifter til mere ledende roller, hvor de ikke laver ret meget decideret programmering men mere projektledelse og systemarkitektur.

 • 0
 • 0
#9 Jakob Jensen

Jeg er 54, og jeg synes ikke, at det er noget problem.

Men det er rigtigt, at mange udviklere med tiden/alderen skifter til mere ledende roller, hvor de ikke laver ret meget decideret programmering men mere projektledelse og systemarkitektur.

Ja, de fleste tager nok turen mod projektledelse eller arkitektur, men også mange (ifølge Prosa) stopper alt for tidligt og finder noget andet. Tror hemmeligheden også er at specialisere sig og finde et område, hvor man måske også har forretningsviden udover it kompetencer.

 • 0
 • 0
#10 Robert Larsen

Den bedste måde at lære noget på er at undervise andre i det. Man bliver nødt til at sætte sig ordentlig ind i tingene, og bliver nødt til at undersøge "mærkelig" opførsel fordi, hvis man underviser i det, så bliver man spurgt.

 • 1
 • 0
#11 Robert Larsen

...end hvor dit arbejde primært ligger.

Skal du lave moduler til Drupal, så kig i koden hvordan Drupal fungerer. Skal du lave onlinespil med Three.js, så lær, hvordan Three.js er implementeret. Skal du lave Ruby-On-Rails website, så lær hvordan Ruby-On-Rails fungerer under motorhjelmen.

På den måde kan man udnytte alle kroge af frameworket...og finde måder at gøre ting, som ikke er dokumenteret.

 • 0
 • 0
#13 Rasmus Iversen

At tage en videregående uddannelse er hårdt. Af flere grunde. Først og fremmest fordi der ligger mange timer i det. At studere er et fuldtidsarbejde, plus det løse. Og for mange, der starter på en videregående uddannelse, er der et langt højere behov for selvdisciplin, end man har været vant til. Hvis man ikke hurtigt i løbet af sit studie får tillagt sig gode studievaner og tilstrækkelig studiediscipin, gør man hele studiet endnu sværere og hårdere, end det allerede er. Det er dybt uretfærdigt at et krævende studie ofte skal afbalanceres med et socialt liv og dertilhørende forpligtelser, men det er i mine øjne også et grundvilkår - det er hårdt at blive virkelig god til noget.

Hvis man har fornuftige studievaner, bliver det også meget nemmere at mærke om det man studerer er spændende eller ej. Hvis ikke, kan "jeg synes, det er svært" meget let blive til "jeg synes, det er kedeligt".

 • 2
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere