Glem alt om netbooks: Vi vil stadig helst have en 15? bærbar

Bærbare med 15-tommer skærm er suverænt de bedst sælgende modeller i Europa og USA. Netbooks og ultralette pc'er sælger langt fra lige så godt, viser ny undersøgelse.

Selvom netbooks, ultralette bærbare og senest tavle-pc'er som iPad er væltet ind på markedet de seneste år, er det stadig den gode, gamle bærbare med 15-tommer skærm, der regerer på markedet for bærbare pc'er.

Det viser de foreløbige prognoser fra virksomheden Displaysearch, der har set nærmere på salget af bærbare i andet kvartal af 2010, skriver flere internationale medier.

Ifølge opgørelsen udgør bærbare pc'er med en skærmstørrelse på 15 tommer hele 46,4 procent af salget på det europæiske marked, mens tallet ligger på 35,3 procent i USA.

På andenpladsen på det europæiske marked ligger de små bærbare med 10-tommer skærm, som typisk går under betegnelsen netbooks. De står for 16,8 procent af salget.

I den modsatte ende af skalaen ligger de store bærbare pc'er med 17-tommer skærme på tredjepladsen med 11,4 procent af salget.

Magasin: Hvad tænker folk på?

Hos amerikanske Laptop Magazine er skribenten Avram Piltch rystet over tallene.

»Notebook-købere, hvad tænker I på? Vi ved alle sammen, at den afgørende fordel ved en bærbar over for en stationær pc er dens bevægelighed, og alligevel viser tallene, at I fortsætter med at købe de kæmpe monstrummer,« skriver Avram Piltch.

Han beretter om et møde med pc-producenten MSI, der fortalte ham, at selskabet ikke længere regner med at sende sin kommende 13-tommer X360-bærbare på markedet i USA, fordi forbrugerne ganske enkelt ikke køber de ultralette bærbare.

»I stedet fortalte selskabet (MSI, red.) os, at de fokuserer på den mere populære 15,6-tommer form faktor. Og det er de ikke ene om,« skriver Avram Piltch.

En del af forklaringen kan formentlig tilskrives, at mange reelt ikke flytter rundt på den bærbare pc til daglig, men blot lader den stå på skrivebordet derhjemme eller på arbejdet.

I Europa udgør salget af bærbare med en skærmstørrelse på 11,6-13,X tommer ifølge Displaysearch sammenlagt lidt under 10 procent.

Asien er i øvrigt den eneste region, hvor salget af bærbare med 14-tommer skærm overstiger 15-tommer-salget.

Hvilken skærmstørrelse har din egen bærbare pc? Hvad med den på arbejdet? Og hvad er den optimale skærmstørrelse på en bærbar efter din mening? Giv dit besyv med i debatten nedenfor.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (20)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Per Michael Jensen

Hjemme bruger jeg kun min netbook med 10" skærm. På arbejdet er der ikke valg, det er 15 på de bærbare".

Men jeg ville da helst have en notebook der vejer og fylder som en netbook men har en stor full-HD skærm.

 • 0
 • 0
Maxx Frøstrup

Jeg sætter selv 15" til folk og giver dem heller ikke noget valg, når jeg giver et valg, er der enkelte der gerne vil have 13" af transport hensyn.

Min erfaring siger mig at skærmen simpelthen bliver for lille forholdsmæssigt under 15" nu, det er ganske enkelt et spørgsmål om hvor mange celler de kan se i deres regneark, og jeg har samme holdning.

Og jeg er egneltig sjældent bærbar da jeg mangler en skærm når det sker.

Rent privat har jeg tidligere været på udkig efter noget og der går jeg efter 20"+ men dem definere jeg egentlig også som "flytbare" eller "slabtops". Disse maskiner er legetøj da der er anskaffet til underholdningsværdi (Film og Spil) og hvem idag køber et fjernsyn på under 20". Den eneste grund til jeg givver "slabtops" frem for stationære med stor skærm, er egentlig at slabtoppen giver mig en mulighed for relativt enkelt at flytte dyret til en anden lokation (Lan party ect.) forudsat jeg kan låne en gaffeltruck :o) Hvilket også er en klasse hvor jeg er ligeglad med vægten 20-30 kg er fint, da den bare skal flyttet, ikke bæres.

10-14" kan jeg leve med når jeg skal bruge word og CMD
15-17" kan jeg leve med når jeg skal se på regneark.
17-30" kan jeg leve med når jeg vil underholdes.

 • 0
 • 0
Jesper Stein Sandal

Min erfaring som rejselysten it-journalist er, at skærmen ikke skal være mere end 14 tommer, hvis man skal have den med meget mere end til og fra arbejde.

Selvfølgelig er vægten det afgørende - og om der er et batteri, der kan holde længe nok til, at man kan undgå at slæbe strømforsyningen med i håndbagagen.

14 tommer er et godt kompromis mellem de rigtige ultralette bærbare pc'er, som typisk er 11-13 tommer, og så mellem en fuldstørrelsesbærbar, der er til at arbejde på en hel dag. Desværre bliver der stort set ikke solgt nogen 14 tommer modeller på det danske marked.

15 tommer-modellerne bliver hurtigt tunge, så hvis man skal bære rundt på pc'en ofte, så bør man være villig til at betale ekstra for at få høvlet så mange gram af vægten som muligt.

Netbooks er søde, men de er for små for en voksen mand til fuldtidsarbejde. Så hellere en god 12 tommer-model, hvis den absolut skal kunne lægge i tasken.

Alt over 15 tommer er flytbart, men ikke bærbart. :)

Mvh.
Jesper Stein Sandal

 • 0
 • 0
Baldur Norddahl

Til nogle formål vil det godt nok være bedre hvis den var 10". Men jeg kan ikke kode effektivt med så lidt skærmareal. Et af kravene er at den skal kunne bruges på lange togture (5 timer). Den skal også bruges som arbejdsstation når jeg er langt hjemmefra.

Jeg har derfor en computer med 1080p opløsning. Så kan skærmen fysisk næppe være mindre og stadig være læselig.

De små 10" er meget nuttede og bestemt transportable. Men i min verden nok mest brugbare til lidt surf når man keder sig.

 • 0
 • 0
Mads Bendixen

Enig, jeg er også glad for jeg har fået en 14" istedet for et 15" monstrum. Den vejer tilpas mindre, fylder mindre i tasken og har samme specifikationer.

Acer holder stadig fast i 14" modeller i deres Travelmate Timeline serie og der er vidst også et par enkelte 6493'ere tilbage rundt omkring.
Lenovo har vidst også stadig 14" modeller på programmet (SL og T).

 • 0
 • 0
Per Erik Rønne

Selv bruger jeg en 13,3" laptop, og jeg ved at netop MacBooks er Apples mest populære laptop. Hverken 15" eller 17".

Det betyder dog ikke at jeg normalt sidder og arbejder på dens 13,3" skærm. Som regel er den nemlig sluttet til en dock med en 24" fladskærm. Og så bliver det hele jo lidt lettere ...

Og så foregår det også med et stort tastatur og fire-knappers trackball ... eksterne højttalere, dokumentscanner og ekstern HD til backup, der foretages automatisk en gang i timen ...

 • 0
 • 0
Vijay Prasad

Jeg savner min gamle IBM/Lenovo Thinkpad X40:

 • 12" skærm der IKKE er "wide". Hvem har fået den gode ide at alt skal være wide-screen nu om dage? De små størrelser bliver så små at man ikke kan bruge dem.

 • Brugbart tastatur, med home/end/pgup/pgdn let tilgængelige.

 • En "knop" som man ikke hele tiden kommer til at lægge sin hånd på så musen farer rundt.

 • En (for tiden) moderne CPU. Netbooks er ubrugelige som udvikler maskine, kun lige Emacs kan trækkes uden besvær.

Alt i alt, den samme maskine, men med noget moderne indhold.

15" er der masser af plads indeni, derfor kan man lave dem billigt, og derfor er de populære. Jeg vil gerne betale mere for at få noget ultra-portable.

(Ja undskyld jeg lyder som en sur gammel mand, måske fordi jeg snart er det)

Mvh,

 • 0
 • 0
Torben Mogensen Blogger

Noget, der har afholdt mig fra at købe en netbook, er at skærmopløsningen kun er 1024x600 eller deromkring. En 15" laptop har mindst 1280x720 og de fleste nu om dage har 1366x768 eller mere.

Og så er specifikationerne generelt bedre på 15" PC'er: for ca. 3500 kr kan man få 3-4 GB RAM, 300+ GB HD og DVD-drev. En netbook har i reglen 0.5-1 GB RAM, <200GB HD, en langsom CPU og intet drev. O.K., de er også billigere (ned til omkring 2000 kr.), men begrænsningerne gør, at det er svært at bruge en netbook som den eneste PC. Og det er ikke alle, der har råd til både en netbook og en anden PC (bærbar eller stationær).

Det er muligt at få små bærbare med bedre specifikationer, men de koster i reglen meget mere end 15" bærbare med lignende specifikationer. Det billigste brugbare er nok en HP Mini 5102 (1366x1280, optisk drev, 2GB, 250GB) og den koster 4770kr, hvor en 15" med lignende specifikationer kan fås for 3300kr.

 • 0
 • 0
Richard Foersom

@Torben Mogensen

Det billigste brugbare er nok en HP Mini 5102 (1366x1280, optisk drev, 2GB, 250GB) og den koster 4770kr

HP 5102/5103 har 1366*768 (16:9 skærm) og ikke noget optisk drev. Jeg påtænker at købe en netop fordi den har høj opløsning på en lille skærm (26cm), mat skærm og har et rigtigt godt finish.

Dog foretrækker jeg altid at bruge en desktop PC fremfor laptop til større arbejds opgaver. Ergonomi for laptops har aldrig været god.

 • 0
 • 0
Jan E. Sørensen

Min første bærbare er 17" (den lever endnu). Den har fordelen ved også at have numerisk tastatur, som jeg savner på den lille.

Den næste er 15,6", hvilket er minimum for at få et nogenlunde tastatur.

Min ene stationære har en 24" HD skærm, det svarer nogenlunde til A3, og betyder at jeg kan have 2*A4 dokumenter ved siden af hinanden. Det har jeg jævnligt brug for, så det er den rigtige størrelse til mig.

Den anden stationære har 19", hvilket er udmærket til det meste.

Jeg har en behandlervirksomhed som bifirma, og der er jeg glad for at klienterne har anskaffet de små tablet'er, for de giver mange muskelinfiltrationer, idet man skal sidde krumbøjet og anspændt for både at se på skærmen og taste samtidig. Efter min mening er de ergonomisk set uegnede som stand-alone løsninger uden eksternt taastatur og skærm.

MVH
Jan - der kun bruger den bærbare, når jeg er ude hos kunder.

 • 0
 • 0
Jacob Christian Munch-Andersen

Og jeg fatter ikke folk der sidder på dan samme stol den ene dag efter den anden, men alligevel sidder og glor ind i en lille bærbar skærm.

Hvis man har et mobilt behov må man selvfølgelig bruge en computer derefter, men for resten af menneskeheden forstår jeg ikke at brugbar ikke vægter højere end bærbar.

 • 0
 • 0
Per Erik Rønne

Med en laptop der hjemme eller på kontor er sat til en dock med eksternt tastatur og stor skærm har man forbundet de to verdener.

Men det kræver naturligvis at maskinen kan bruge to forskellige skærme samtidig, med forskelligt udsnit af den virtuelle skærm. Den eksterne skærm er da også på 19201200 punkter, mens den interne kun er på 1280800.

 • 0
 • 0
Thomas Wittenburg

Jeg har desværre ikke fået noget valg, da vi fik nye computere på jobbet. Havde jeg fået det, havde jeg valgt en 12-13 tommers model, og ikke det 15,6" monstrum hvis vægt min krop lider under lige nu... Men jeg bruger naturligvis også altid en ekstern skærm alligevel, når jeg sidder på kontoret.

 • 0
 • 0
Leif Johansen

Nemlig, min er en Toshiba på 13,3" med indbygget DVD med en skærmopløsning på 1280x800. Den er både transportabel (1,8 Kg incl. batteri) og tilstækkelig hurtig i dagligdagen ( 2,1 GHz Dual Core 2) og så skal man ikke være "vægtløfter" for at tage den med på rejser, ej heller have 7 årige øjne for at læse skærmen.

 • 0
 • 0
Henrik Wahlberg

Helt enig.
Min 15" arbejds maskine er 1680x1050.
Den tilsvarende opløsning ville jeg gerne have på en notebook. Det formoder jeg kunne blive til 1280x720. Det ville for mig begynde at blive brugbart.

Nogle savner numerisk tastatur. Det gøer jeg ikke, men "home" og "end" taster uden at skulle via fn savner jeg ekstremt.
Ville gerne bytte tilbage til min gamle IBM T60, den havde det rigtige tastatur, Trackpoint, og var rock steady ud af dok/hibernate.

/Henrik

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere