Gladsaxe Kommune slæbes i retten for læk af persondata

Illustration: MI grafik
Tre borgere fører nu via advokat en sag i retten mod Gladsaxe Kommune om godtgørelse på op til 45.000 kroner for tort efter læk af persondata.

Gladsaxe Kommune bliver nu sagsøgt med krav om godtgørelse til en række borgere efter læk af deres personoplysninger i sagen om et databrud, der ramte 20.000 borgeres persondata. Det skriver Gladsaxebladet.

Lækket skete i december sidste år og i forbindelse med et tyveri på Gladsaxe Rådhus af en computer, der indeholdt regneark med de mange tusinde borgeres personnummer og andre fortrolige oplysninger.

Sagsøger er advokatfirmaet Concilio & Co., der påstår, at Gladsaxe Kommune blandt andet har overtrådt EU’s Persondataforordning.

Version2 omtalte i april, at seks borgere har krævet erstatning af kommunen på mellem 20.000 og 45.000 kroner for datalækket.

Læs også: Borgere kræver nu erstatning for datalæk fra Gladsaxe Kommune på op til 45.000 kroner

Mener, der er grundlag for erstatning

Men den erstatning har kommunen altså afvist:

»Vi har valgt tre sager ud som testsager. Gladsaxe Kommune vil ikke betale og siger, at folk ikke har lidt nogen skade. Men vi mener, at der er grundlag for erstatning, fordi der er noget på spil for de mennesker, som får lækket deres data,« fortæller direktør for Persondatalæk ApS Johan Fugmann til Gladsaxebladet.

Firmaet er formidler i sagen.

Ifølge Fugmann har borgerne lidt den skade, at de er påvirket af usikkerhed i forhold til identitetstyveri eller anden datarelateret kriminalitet efter lækket, ligesom en borger har fået stjålet penge fra en bankkonto.

Kan gå op til et år

Den konkrete påstand i sagen er, at Gladsaxe Kommune ikke i tilstrækkelig grad har vurderet, hvilke oplysninger der var nødvendige at indsamle til det lækkede dokument, som skulle anvendes til en sag om mellemkommunal refusion.

Tidligere i sagen har kommunens chef for Byrådssekretariatet endog udtalt at man ikke mente, at der var tale om et datalæk,

Læs også: Gladsaxe Kommune: Det er ikke et datalæk, de er blevet stjålet

Der kan dog gå op til et års tid, inden sagerne kommer for retten, siger advokatfirmaet Concilio & Co., der skal føre sagen.

Ifølge EU’s persondataforordning er offentliggørelse af følsomme persondata – hvilket er data om race eller etnisk oprindelse, politisk eller religiøs overbevisning, helbredsoplysninger eller oplysninger om seksuelle forhold eller orientering – forbudt, hvis der ikke er indhentet samtykke.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere