Gladsaxe Kommune sætter algoritme-udvikling på pause

6. februar 2019 kl. 09:0110
Gladsaxe Kommune sætter algoritme-udvikling på pause
Illustration: Germans/Bigstock.
Gladsaxe henviser til tidligere afslag på frikommune-ansøgning, men forklarer ikke, hvad der har fået kommunen til at sætte udviklingen på pause.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Gladsaxe vil ikke på nuværende tidspunkt arbejde videre med sin algoritme-udvikling.

»Da Gladsaxe Kommune ikke har fået tilladelse til at gennemføre projektet, har vi sat udviklingen på pause og ønsker derfor ikke at udtale os mere om sagen på nuværende tidspunkt,« skriver kommunens kommunikationschef, Ulla Baden, i en kortfattet mail til Version2.

Kommunikationschefen henviser i en senere mail til afslaget på den tidligere frikommune-ansøgning, som fandt sted i december 2017.

Der forklares dog ikke om den direkte årsag til, at kommunen nu har valgt at sætte arbejdet, som var i fuldt sving i december måned, på pause:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Projektet var ment som et frikommuneprojekt, som vi fik afslag på fra ministeriet. Afslaget skyldtes, at ministeriet i stedet ønskede at udbrede metoden på landsplan som led i bandepakken, så det blev noget, som alle kommuner kunne arbejde med. Lige nu venter vi på, at ministeriet bliver færdig med den bekendtgørelse, som skal til, for at vi kan arbejde videre med projektet. Derfor går vi ikke videre med projektet, før der ligger en bekendtgørelse på området. Og derfor ønsker vi ikke på nuværende tidspunkt at bruge flere ressourcer på at besvare spørgsmål om projektet.«

Kommunens børne- og familiechef Tine Vesterby Sørensen tilbød i december måned Version2 et interview med kommunens dataanalytikere, som vi tog imod. Den 9. januar fremsendte Version2 en række spørgsmål til kommunen. Gladsaxe har indtil videre nægtet at svare på disse spørgsmål.

I et interview med Version2 den 20. december udtalte børne- og familiechefen:

»Vi oplever dog ikke, at vi har fået endelig besked fra ministerierne, som vi løbende er i dialog med.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

På daværende tidspunkt mente kommunen altså, at der var grønt lys.

Kommunen benytter i sit arbejde med at optræne en machine learning-model, som skal kunne udpege socialt udsatte familier, data fra borgere, som ikke i forvejen er i søgelyset fra de sociale myndigheder. Altså oplysninger om borgere fra helt almindelige familier.

Mandag kunne Version2 fortælle, at flere juridiske eksperter mener, at Gladsaxe Kommune overtræder loven om persondata i forbindelse med disse familier.

I en kommentar til artiklen fremhævede kommunen, at arbejdet med modellen alene sker på statistisk niveau.

Men nu sættes udviklingen altså på pause.

I et notat fra kommunen, der er udarbejdet som et bilag til et møde i Børne- og Undervisningsudvalget, fremgik det, at der benyttes data fra borgere, som ikke er i søgelyset i forhold til serviceloven. Det er det forhold, der ifølge juristerne gør, at kommunen overtræder persondataloven.

I marts måned sidste år overvejede regeringen en generel model om at samkøre data for familier med henblik på at opspore socialt udsatte børn. Det skete med baggrund i den tidligere nævnte frikommune-ansøgning fra Gladsaxe, som stod bag ideen.

Ved hjælp af et point-system, hvor eksempelvis ledighed, udeblivelse fra tandpleje og psykisk lidelse taltes sammen, skulle det være muligt at identificere de pågældende familier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gladsaxe Kommune fik dog ikke den eftertragtede frikommune-tilladelse til at gennemføre arbejdet. Men det var nu fordi regeringen syntes, at ideen var så god, at den skulle udbredes på landsplan.

På baggrund af en del kritik af forslaget, meddelte regeringen siden hen i december, at ideen blev lagt i skuffen.

Men under en uge senere kunne Version2 bringe nyheden om, at Gladsaxe Kommune, på trods af afslag af tilladelse og regeringens udmelding, ufortrødent arbejdede videre på algoritmen, nu som et såkaldt beslutnings-træ i stedet for point-modellen.

Opdateret kl. 11.55 med uddybende oplysninger fra Gladsaxe Kommunes kommunikationschef.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
7. februar 2019 kl. 14:00

Projektet har for høj værdi til at det skal stoppe og love laves om på dette punkt, der er for meget at vinde og for lidt at tabe!

øhh uddyb venligst ? -det her område er i høj grad ubetrådt land, og hvis vi ikke gør os meget umage med at lave regelparadigmer på området som sikrer borgernes rettigheder, persondataloven/GDPR og andre forhold i relation til privatliv data og integritet - vi skal jo også leve i fremtiden, helst uden at skulle overleve os selv, men bare leve videre.

hvis du vil se hvordan det går med samkøring af data og algoritmer der bare er SÅ smarte at det halve kunne være nok, så tag et kig på Kina, og dragonfly, deres socialscoring - det har taget overhånd og borgerne bliver allerede nu ramt af systemet. jeg ved godt det her handler om at fange dem der ellers ville ramme muren inden de potentielt ville gøre det, men det er stadig et område vi skal tænke os RIGTIG godt om i inden vi laver noget, og bare pølser det ud over hele landet. Mer vil ha mer, når det kommer til effektivisering af administration er det mantraet, og så er faren bare at vi ender med 1984 - eller rettere, ender med endnu mere 1984...

9
7. februar 2019 kl. 09:57

Problemet er at hun, ligesom 99% af befolkningen, tror på at man "bare laver en sort kasse" - og så er alt sikkert og slipper aldrig ud og ikke kan misbruges.

8
7. februar 2019 kl. 04:55

Projektet har for høj værdi til at det skal stoppe og love laves om på dette punkt, der er for meget at vinde og for lidt at tabe!

7
6. februar 2019 kl. 11:10

Det offentlige har nu slagtet sin egen troværdighed i en grad så alle betvivler alt der kommer fra den.

Alle der har et afhängighedsproblem fölger nogenlunde et fast mönster. Det förste stadie i processen, hvor man benägter at der er et problem, er at Endnu Mere af den ting / aktivitet som skabte problemerne (det väre sig spil, alhohol, porno) naturligvis er vejen til at löse problemerne.

Det offentlige, begyndende med folketinget, er blevet dybt afhängigt af spindoktori!

Derfor vil reaktionen väre at få noget mere kommunikationsrådgivning og nogle flere ansatte til at hjälpe det offentlige med at "kommunikere mere effektivt" og "väre mere til stede på de sociale platforme"!

6
6. februar 2019 kl. 11:10

Godt arbejde, V2. Mange tak, det er en lettelse.

Det var sq lidt op ad bakke med den ansvarlige for projektet, familiechefen, som ikke kunne se problemet.
Da det, efter hendes opfattelse, kun omfatter få borgere i en ”sort kasse”:

Tine Vesterby Sørensen mener i øvrigt ikke,
at der er tale om overvågning.</p>
<p>»Man bliver ikke overvåget, da det er en 'sort kasse' – det er kun de ganske få borgere, hvis risikofaktorer er til stede for, at et barn på et senere tidspunkt kunne blive udsat på baggrund af de vurderinger, der bliver lavet i algoritmen.
Det er det eneste, vi får at se.
Alt andet er ikke tilgængeligt for os.
På den måde tænker jeg ikke, at der er tale om overvågning.«

https://www.version2.dk/artikel/gladsaxe-arbejder-videre-paa-overvaagningsalgoritme-trods-nej-ministerium-1087097

Så er der langt hjem…

5
6. februar 2019 kl. 10:53

Hovedet på sømmet, Jacob Mathiasen. Tak.

4
6. februar 2019 kl. 10:50

Jeg synes at folk, som er ansat i det offentlige - og især den i toppen af fedtlaget skulle se på kommentarene på artikler om dem selv.

Det offentlige har nu slagtet sin egen troværdighed i en grad så alle betvivler alt der kommer fra den.

Er det virkeligt en værdig tilstand? Hvorfor mener politikerne og embedsværket at det er en ønskværdig tilstand?

Hold da kæft, hvor ville jeg skamme mig, hvis det var mig og min virksomhed, som alle i udgangspunktet tror lyver, bedrager og manipulerer.

Så gør dog noget ved det derinde på borgen! Prøv dog at udvise bare en smule anstændighed og ærlighed - og prøv at komme over på samme side, som befolkningen i stedet for at grave grøfter og så splid.

3
6. februar 2019 kl. 10:23

Så kan man jo gætte på, om de har valgt den formulering fordi de ikke vil erkende at de har gjort noget forkert, eller fordi de ikke har opgivet projektet endnu.

Ja, bestemt. Og man kan da også spekulere på, om regeringen også helt har opgivet tanken? Der er trods alt et stykke vej fra "Men det var nu fordi regeringen syntes, at ideen var så god, at den skulle udbredes på landsplan" til at skrotlægge ideen. Så mon regeringen - i lighed med Gladsaxe - har/har haft gang i et sådant udviklingsarbejde i det skjulte?

2
6. februar 2019 kl. 10:13

Så kan man jo gætte på, om de har valgt den formulering fordi de ikke vil erkende at de har gjort noget forkert, eller fordi de ikke har opgivet projektet endnu.

1
6. februar 2019 kl. 09:41

Mon de så virkeligt lægger projektet på hylden denne gang? Eller finder det bare en ny forklædning?