Gladsaxe Kommune sætter algoritme-udvikling på pause
Gladsaxe vil ikke på nuværende tidspunkt arbejde videre med sin algoritme-udvikling.
»Da Gladsaxe Kommune ikke har fået tilladelse til at gennemføre projektet, har vi sat udviklingen på pause og ønsker derfor ikke at udtale os mere om sagen på nuværende tidspunkt,« skriver kommunens kommunikationschef, Ulla Baden, i en kortfattet mail til Version2.
Kommunikationschefen henviser i en senere mail til afslaget på den tidligere frikommune-ansøgning, som fandt sted i december 2017.
Der forklares dog ikke om den direkte årsag til, at kommunen nu har valgt at sætte arbejdet, som var i fuldt sving i december måned, på pause:
»Projektet var ment som et frikommuneprojekt, som vi fik afslag på fra ministeriet. Afslaget skyldtes, at ministeriet i stedet ønskede at udbrede metoden på landsplan som led i bandepakken, så det blev noget, som alle kommuner kunne arbejde med. Lige nu venter vi på, at ministeriet bliver færdig med den bekendtgørelse, som skal til, for at vi kan arbejde videre med projektet. Derfor går vi ikke videre med projektet, før der ligger en bekendtgørelse på området. Og derfor ønsker vi ikke på nuværende tidspunkt at bruge flere ressourcer på at besvare spørgsmål om projektet.«
Kommunens børne- og familiechef Tine Vesterby Sørensen tilbød i december måned Version2 et interview med kommunens dataanalytikere, som vi tog imod. Den 9. januar fremsendte Version2 en række spørgsmål til kommunen. Gladsaxe har indtil videre nægtet at svare på disse spørgsmål.
I et interview med Version2 den 20. december udtalte børne- og familiechefen:
»Vi oplever dog ikke, at vi har fået endelig besked fra ministerierne, som vi løbende er i dialog med.«
På daværende tidspunkt mente kommunen altså, at der var grønt lys.
Kommunen benytter i sit arbejde med at optræne en machine learning-model, som skal kunne udpege socialt udsatte familier, data fra borgere, som ikke i forvejen er i søgelyset fra de sociale myndigheder. Altså oplysninger om borgere fra helt almindelige familier.
Mandag kunne Version2 fortælle, at flere juridiske eksperter mener, at Gladsaxe Kommune overtræder loven om persondata i forbindelse med disse familier.
I en kommentar til artiklen fremhævede kommunen, at arbejdet med modellen alene sker på statistisk niveau.
Men nu sættes udviklingen altså på pause.
I et notat fra kommunen, der er udarbejdet som et bilag til et møde i Børne- og Undervisningsudvalget, fremgik det, at der benyttes data fra borgere, som ikke er i søgelyset i forhold til serviceloven. Det er det forhold, der ifølge juristerne gør, at kommunen overtræder persondataloven.
I marts måned sidste år overvejede regeringen en generel model om at samkøre data for familier med henblik på at opspore socialt udsatte børn. Det skete med baggrund i den tidligere nævnte frikommune-ansøgning fra Gladsaxe, som stod bag ideen.
Ved hjælp af et point-system, hvor eksempelvis ledighed, udeblivelse fra tandpleje og psykisk lidelse taltes sammen, skulle det være muligt at identificere de pågældende familier.
Gladsaxe Kommune fik dog ikke den eftertragtede frikommune-tilladelse til at gennemføre arbejdet. Men det var nu fordi regeringen syntes, at ideen var så god, at den skulle udbredes på landsplan.
På baggrund af en del kritik af forslaget, meddelte regeringen siden hen i december, at ideen blev lagt i skuffen.
Men under en uge senere kunne Version2 bringe nyheden om, at Gladsaxe Kommune, på trods af afslag af tilladelse og regeringens udmelding, ufortrødent arbejdede videre på algoritmen, nu som et såkaldt beslutnings-træ i stedet for point-modellen.
Opdateret kl. 11.55 med uddybende oplysninger fra Gladsaxe Kommunes kommunikationschef.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.